Nejsnáze se okrádají důchodci -- i ti budoucí

13. 11. 2012

čas čtení 5 minut

Reaguji na článek Pilíře, fondy a další důchodové pohádky.

Článek jako takový je absolutní pravda, já bych se pokusil jenom maličko doplnit. Samotný název "důchodová reforma" vůbec neznamená, že se jedná o důchody. a už vůbec ne o důchody pro příští generace. Výše zmíněný článek má pravdu, že úsporami se nemění demografie a že v budoucnu se může spotřebovat jenom to, co se doopravdy vyrobí. Já si myslím, že v takzvané důchodové reformě vůbec o důchody nejde a že je to pouhý trik vlády a ministra financí, píše Peter Nešvara.

Co tato takzvaná reforma deklaruje?

Říká: "Teď si vezmi ze svého příjmu několik tisíc korun a investuj je do fondu. Dělej to každý měsíc a potom, za několik desítek let budeš mít souběh státního důchodu a výnosů z důchodového pojištění a budeš se na stáří mít jak prase v žitě."

Protože touto filozofií odkládáte část své spotřeby do vzdálené budoucnosti, umožňujete tím vládě tisknout nekryté peníze a zároveň nemít inflaci. Takže vláda má benefit ihned za vágní příslib vašeho benefitu někdy ve vzdálené budoucnosti.

Většina námitek se točí kolem toho, že fondy mohou být vytunelovány popřípadě mohou zkrachovat.

JENOMŽE je tady ještě jeden fenomén, který se NEZDŮRAZŇUJE.

Důchodové fondy již v době, kdy byly založeny, měly povinnost investovat pouze do "bezpečných aktiv", čímž se myslely státní dluhopisy. Když si přečtete komentáře Jiřího Rusnoka staré jenom několik málo let tak zjistíte, že pan Rusnok se ohnivě rozčiloval a bojoval za to, aby fondy mohly investovat i do "rizikových aktiv", čímž se myslel akciový trh. Potom přišla krize na akciových trzích a všechny fondy (kromě našich) měly velké ztráty na svých akciových portfoliích. Pan Rusnok tenkrát najednou nějak zmlknul.

Dnes však již vidíme, že státní dluhopisy už dávno nejsou "bezpečná aktiva". Alespoň tedy ty řecké ne. Možná že si vzpomenete, že prvním krokem k sanaci řeckých dluhů byl významný odpis pohledávek "soukromých investorů". Kdo to byli ti "soukromí investoři?" To byly prosím řecké důchodové fondy. Na to přišla paní Šichtařová.

Takže když se zjistilo, že Řecko své dluhy nezvládne, tak se hledalo, jak je snížit. Banky ani cizí státy se nedaly a Řecko jim musí vracet všechno do posledního krejcaru. Ovšem peníze řeckých důchodců, to je jiné kafe, těm se prostě sebralo 70% úspor a řeklo se jim, že mohou být rádi, že jim zůstalo aspoň těch 30%. (Jinak jednomu zaplatit všechno a druhému zlomek je přesně definice trestného činu "zvýhodňování věřitele" teda když se to dělá v menším. Když to samé dělají státy je to zjevně v pořádku.)

Jenomže toto se u nás říkat nesmí, protože když je to tak, tak který blázen by dal svoje ušetřené peníze do důchodového fondu? Takže těm, co odepsali své peníze se velmi důsledně říkalo pouze "soukromí investoři" a ani slovo o tom, že jsou to vlastně důchodci.

Myslí si snad někdo, že u nás to dopadne jinak? Vždyť toto je přece ten důvod, proč vláda tolik podporuje ony pilíře důchodové reformy. To není vůbec o důchodech a důchodcích. Vláda potřebuje někoho, kdo by od ní teď a v nejbližší budoucnosti koupil státní dluhopisy a kdo je navíc tak bezmocný, že mu je bude moci ve vzdálenější budoucnu klidně nezaplatit a ještě jej vysmát!

Takže jaký je slavný mechanizmus oněch pilířů?

1.) Lidé si budou spořit do důchodových fondů. Nejlépe, kdyby tak činili povinně, pokud to neprojde tak se udělá oblbovací kampaň aby tam spořili dobrovolně.

2.) Fondy budou mít miliardy a správcům fondů se povede fajn. Když někdo spravuje miliardy tak sám nebude socka, to dá rozum.

3.) Miliardy musí investovat. Investovat ze zákona může pouze do bezpečných státních dluhopisů. Nakoupí je od Kalouska, kterému tím umožní levně zvyšovat deficit a financovat projekty, které se dají báječně přes kamarády tunelovat.

4.) Když bude deficit neúnosně veliký, tak přesvědčí kamarády správce fondu aby dluhy odepsaly. Když ne všechny tak aspoň 70%.

5.) Důchodci šetří celý život a nakonec zjistí, že na účtu nemají nic.

Není to báječný systém? Jedinou vadu na kráse má, že povinné šetření do fondů v parlamentu neprošlo a oblbovací kampaň zase tak účinná nebyla. Takže šetřílků moc není. Rusnok to vzdal a nadává Kalouskovi a jeho partě do neschopných idiotů, že nedokázali prosadit povinné stoprocentní šetření do fondů.

Co s tím? Poradíte někdo Kalouskovi a Rusnokovi?

0
Vytisknout
13211

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2012