OSN: Nezájem o osud vyvražďovaných civilistů

14. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Chabá reakce Organizace spojených národů přispěla k tomu, že vláda na Srí Lance beztrestně vyvraždila při svém tažení proti Tamilským tygrům 30 000 civilistů.

Interní zpráva OSN ostře kritizuje činitele OSN za to, že nejednali na ochranu civilistů během posledních dní dlouhé občanské války na Srí Lance. Více než 30 000 civilistů přišlo o život během bojů mezi militantními tamilskými separatisty z organizace Tamilští tygři a srí lanskou armádou. Konflikt skončil naprostou porážkou Tamilských tygrů v květnu 2009.

Za vyvražďování většiny civilistů nese podle mnoha pozorovatelů odpovědnost srí lanská armáda. Je obviňována, že bez ohledu na přítomnost civilistů bombardovala oblasti, kde se skrývalo několik málo tamilských bojovníků mezi obrovskými davy civilních uprchlíků. Srí lanské úřady obvinění popírají.

Zpráva OSN byla prozrazena BBC a má ji předložit generální tajemník OSN Ban Ki-moon v New Yorku ve středu. Ve zprávě je vylíčena činnost OSN na Srí Lance jako ochromená nekompetentností a podřízená zastrašování srí lanské vládě.

Podle BBC se ve zprávě OSN praví, že "mnoho vysokých činitelů OSN nepovažovalo nutnost zabránit vyvražďování civilistů za svou odpovědnost. Organizace OSN na Srí Lance byla neochotná bránit práva lidí, které podle svého mandátu měli hájit."

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
8336

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2012