Zákon o DPH drasticky zvýhodňuje podvodníky a vede k rozsáhlým finančním únikům

10. 11. 2012

čas čtení 5 minut

Poukazuje na to jeden podnikatel, jehož totožnost je redakci známa

Již první verze zákona o DPH dala jasně tušit, že se jedná o zákon ušitý někomu na tělo.

Firma, která chce krátit své daně na konci roku, dostane od státu za falešné faktury štědře zaplaceno. Zpočátku se v oblasti krácení daní pohybovalo jen několik opravdu znalých firem. Vždy se našel někdo ochotný, kdo nabral bílé koně a na ně založil pár firem.

Někdy je ani nemusel zakládat. Stačilo "koupit" firmy v problémech a ještě dostali zaplaceno od pár set tisíc až po několik milionů, podle stupně zadlužení a podstaty problémů firmy.

Ze začátku se na tuto úlohu najímali Ukrajinci nebo jiní cizinci. To ale začalo "zákazníkům" vadit, a tak se hledalo v domácích vodách.

Vždy se najdou lidé, kteří potřebují peníze tak nutně, že si podepíší třeba i rozsudek smrti. Jen pro pár korun...

A obchod byl na světě. Dokonce bez nutnosti zisky danit.

Dejme si příklad:

Podnikatel A, B a C.

Podnikatel A má firmu se zisky, ale nechce se mu platit vysoké daně ze zisku. Proto si sežene podnikatele B (většinou bílý kůň, který má svého "pasáka" nebo správce, chcete-li) a ten mu vystaví faktury na požadovanou sumu. To jsou pak výdaje, ty se odečtou od zisků a neplatí se tedy ze zisků daně.

Většinou se za tuto službu platilo od 5 do 10% z částky. Z logiky věci tedy vyplývá, že stát nejenže přišel o daň z příjmu, ale ještě navíc zaplatil DPH (např 22%) a z tohoto DPH dostali podvodníci svých deset procent a nepoctivý plátce daně namísto placení daně měl ještě zisk. A to zisk nezdaněný.

Toho si později povšiml podnikatel C. A vymyslel "kolečko". Napřed v naší republice a později s volným pohybem zboží i mezi jednotlivými státy EU.

Stačilo vzít pár bezdomovců, koupit jim firmy a pořídit si drahé zboží, třeba měď. Kamion s mědí jezdil dokola. Z Čech na Slovensko, ze Slovenska do Maďarska a odtud do Rakouska a domů... Každý den jednou, někdy i dvakrát.

Pár milionů doma z vratky DPH každý měsíc. Využili nejednotných zákonů o DPH mezi státy a tehdejší nepropojenosti policie a finančních úřadů.

Toto vše se zpočátku dělo v "hotovosti". Proto byl přijat zákon o snížení hotových plateb. Nic to nepomohlo. Možná naopak.

Podvodníci měli pro finanční úřad důkaz ve formě plateb prováděných přes banku. Přes banku běhala vždy malá částka, většinou třetina nebo polovina odměny pro bílé koně. Ti ji vždy z účtu vyzvedli a dali hotově druhé straně, aby ta znovu poslala další platbu.

Dokonce jim banky na základě vysokého obratu nabízely úvěry, což bílí koně zhojna využívali k druhotným podvodům.

Odhaduji, že tímto způsobem náš stát přicházel a stále ještě přichází o stovky miliard korun.

Je to dáno jednak podvody páchanými úmyslně a bohužel i podvody, které nejsou původně zamýšleny jako podvod, ale nakonec vyplynou jako nutnost.

V minulosti se jednalo zejména o stavební firmy, které byly jako subdodavatelé. Velké stavební firmy si totiž vždy najaly menší firmy a v začátcích je platily jako hodinky.

Sice se zpožděním, ale platily. Pak se ukázalo, že rozpočet na stavbu z nějakého důvodu nesedí a tak se hledalo, kde ušetřit. Na řadu přišli malí dodavatelé. Ti nedostali zaplaceno, kolikrát se slovy, že hlavní dodavatel má více a lepších právníků, tak ať je žalují.

Pro malou firmu je likvidační podat jakoukoli žalobu.

Jenže faktury byly již vystaveny a stát chtěl DPH. Co s tím? Nákladové faktury z firmy od bílého koně. A podvody pokračují dál.

Dnes je ještě nový trend a to je nákup zboží na firmu z jiného státu EU a tím pádem bez DPH, ale zboží se prodá bez zaplacení DPH v tom státě, kde bylo nakoupeno. Odhaduji, že zhruba pětina obchodů se zbožím jde mimo ekonomiku a tím pádem i mimo DPH a jakékoli jiné daně.

Je zde řešení, jak těmto podvodům zabránit, ale obávám se, že na něj nikdo nikdy nepřistoupí. Je to elektronické on line účetnictví. V době vystavení faktury by již finanční úřad věděl, jestli je pravá a zda je zaznamenaná i na druhé straně a zaplacena daň. Daň by se spočítala automaticky sama.

Ale to by přišly účetní firmy o práci a hlavně spousta podvodů by se ani nedala udělat. A to by asi vadilo i politikům, kteří evidentně mají i v tomto své zájmy.

Od letošního roku se sice pravidla pro subdodavatele staveb změnila, ale škody již napáchané nikdo nenapraví.

Od začátku, hned po roce 1989 bylo jasné některým, že nejde o novou a spravedlivější společnost, ale jen o to jak si co nejrychleji nahrabat. Tento fakt byl již od počátku přijímán politiky jako holá skutečnost a téměř nutnost.

To nás ale posunuje směrem zpět do otrokářských časů. Možná jako východisko z nouze bude potom společnost prvobytně pospolná.

0
Vytisknout
20377

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2012