Fight for freedom!

9. 11. 2012 / Filip Mahďák

čas čtení 6 minut

Chtěli jsme rychle zapomenout na otrávenou atmosféru hluboké prázdnoty, předstírání a ohnutých páteří před nositeli moci. Chtěli jsme rychle zapomenout na éru totalitního socialismu neomezené moci vyvolených křupanů a bařtipánů, jenž se tak dovedně uměli plazit vzhůru pomalovaní správnou barvou a správnými hesly, skrze zadnice těch správných dam a pánů. Chtěli jsme zapomenout na bič strachu z tajné policie, sledování, udávání, odposlechů, spolupráce.

Zapomněli a bylo to fajn a sotva se jen nadechli vzdálené vůně možné svobody, zapomněli hned i proč si svobody vlastně vážit a přestali o ni bojovat. Zapomněli jsme také hned jaké to je být nesvobodní a svoboda nás opustila. Odešla jinam kde o ni ještě stojí, neboť nechtěla znovu s námi umírat v nezájmu přívalu mihotavých korálek nových popkulturních animalistických zábaviček. Nechtěla s námi znovu umírat nad zoufalými odvary Haškových vtípků u klobásek, dortíků, pivečka, vínečka u stále větších, placatějších, prázdnějších, pitomějších pimprlových divadýlek televizorů.

Cirkus převlékl do barevnějších kabátů, někde i trochu poodhalil co ho moc nebolelo a hbitě naskočil do starých kolejí, s dobře promazanou mašinkou, rozhodnut dohrát co nejrychleji představení, jenž se komunistickým krotitelům dohrát nepovedlo.

Povedlo se, vrátilo se nám to zpět. Máme to zase tady. Nic se za těch dvacet tři let nezměnilo, jsme tam kde jsme byli. Žijeme pořád ve stejné totalitě. Pořád ta mlčící většina nezúčastněných diváků. Pořád stejný cirkus, pořád ty stejné trapné triky. Pořád ty stejně trapné řeči, pořád ty stejné prázdné mluvící hlavy, jenž se opravdu, ale opravdu nikdy nepletou.

U moci jsou zase ti samí vyvolení křupani a bařtipáni v bleděmodrém, prolézají opět těmi správnými zadnicemi, mávajíce opět prázdnými hesly. Média opět v jejich režii plná blábolů a zaklínadel o svobodě a demokracii. Demokracii jenž neexistuje, neboť nikdo vlastně ani neví co to ta demokracie vlastně znamená.

Nikdo už v Čechách neví, že srdcem demokracie je svoboda, protože svoboda od našeho nezájmu odešla a my s ní a s demokracií tak ztratili i to srdce.

Nikdo není svobodný. Zase poslušně sedíme v hospodě, vypíjíme dál své mozkové buňky do ztracena a zoufale nadáváme. Veřejně se neozve nikdo. A když ano tak tam stojí všem poslušným volům v ohradě pro posměch jako jejich kůl v plotě a mnohdy má už i u vedení kravína na vnitru založenu novou složku se záznamem.

Ekologové jsou extrémisti, antifašisté jsou extrémisti, protiváleční aktivisté jsou extrémisti, odboráři pomalu také, až je to směšné, když si hned po setkání lůzy běží udobřit vedoucího kravína na pivo... a ti praví extrémisti zatím v klidu vystěhovávají na ulici babičku a dědečka kvůli složence za 200 korun co možná nezaplatil jejich vnuk, nebo jeho kamarád co u nich kdysi možná měsíc bydlel.

Státní televize už opět není naše, platíme si zákazy nepohodlných filmů a ředitele jenž se nemusí řídit zákony. Už zase platíme soudce co posílají do vězení nové politické vězně. Po parlamentu se opět procházejí námi placení policajti a dohlížejí na poslance, ale hlavně na lidi co by rádi na poslance ještě alespoň z balkónu dohlédli.

Platíme prezidenta jenž nám lže, platíme si vládu jenž nám lže, platíme si ministry jenž nám lžou, platíme si poslance jenž nám lžou a vytvářejí zákony jenž nám škodí. Platíme si policajty jenž nám lžou a na každého mají jiný metr, platíme si zdravotní pojišťovny, jenž chtějí zničit naši péči o zdraví. Platíme si sociální a důchodový systém, jenž nefunguje a je rozkrádán těmi co se o něj mají starat.

Platíme si ministry jenž nejsou schopni zabezpečit, aby nás zítra nezabil panák rumu se státním kolkem o nezávadnosti na láhvi. Platíme si ministry jenž podepisují převody našich miliónů na své kamarády. Platíme si výrobce elektřiny, abychom jim mohli platit za elektřinu. Platíme si vodu, jenž je naše.

Platíme si stále více nenažranější zástupce království nebeského v kostele i když ještě než jsme jim ty kostely vůbec postavili nám boží posel už dávno řekl: "království Boží je ve vás". Platíme a zase s ohnutou páteří mlčky podporujeme tento cirkus.

Zase jsem se vlastní vůlí nechali zredukovat na pouhé platící pitomce.

Přes všechny statistiky to vypadá že Češi jsou vlastně nakonec hluboce věřící národ, jehož duchovním cílem je opravdu, ale opravdu už docela úplně zblbnouti. A tak míti automaticky i požehnáno: "Blahoslaveni chudí duchem, neboť jejich je království nebeské."

Myslíte že přeháním? No tak si počkejte (vy co to přežijete), jak tohle kolo skončí. Když nechceme zastavit co právě teď znovu, už pokolikáté jen ledabyle přemalováno začíná, nikdo jiný to za nás nezastaví. Myslíte že to změní nějací komunisti, či v horším případě sociální demokracie, tak už jen hodně štěstí při hledání té správné čerstvé a neopotřebované zadnice, natřené tou správnou barvou... a jedeme dál... a bacha na velké ucho a oko...

PS: ale kdyby snad přece jenom někoho zajímalo co se s tím třeba dá dělat, tak si tohle přeložte: Fight for freedom!

0
Vytisknout
10045

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2012