Otevřený dopis ČMKOS vládě ČR a ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi:

Dvousložkové zdravotní pojištění je protiústavní podvod na pacientech

7. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Vážený pane premiére,
vážení členové vlády,
vážený pane ministře zdravotnictví,

Českomoravská konfederace odborových svazů svým otevřeným dopisem vyslovuje zásadní nesouhlas s dalším pokračováním devastace zdravotnictví a s nově připravovanými reformami, které způsobí další poškozování práv pacientů v ČR.

Po chaotickém a nezdůvodněném rušení lůžek a nemocnic bez analýz a specifikace dopadů na pacienty, připravuje Ministerstvo zdravotnictví ČR další likvidační útok na pacienty. Ministr Leoš Heger předložil minulý týden pro jednání vlády materiál, který je bezprecedentním útokem na práva pacientů. Vybírání zdravotního pojistného, které by mělo být tzv. dvousložkové, české pacienty rozdělí na vyvolené a pacienty II. kategorie. Nový systém platby pojistného, jehož druhou část si bude stanovovat pojišťovna doslova podle toho, jak bude potřebovat, je podle ČMKOS a Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče protiústavní a v rozporu s programovým prohlášením vlády. Pokud vláda na tento hazard se zdravím lidí kývne, tak s jejím souhlasem špatné hospodaření pojišťoven budou dotovat pacienti.

ČMKOS a OS zdravotnictví a sociální péče v tomto nekompetentním návrhu ministra Leoše Hegera vidí protiprávní útok na veřejné zdravotní pojištění, který může mít vážné dopady na zdravotní stav českých občanů.

Tento návrh je dalším důkazem nekompetentnosti ministra zdravotnictví, který si se svým rezortem vůbec neví rady.

Jaroslav Zavadil
předseda Českomoravské konfederace odborových svazů

V Praze dne 6. listopadu 2012

0
Vytisknout
11664

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2012