Co se děje uvnitř ODS aneb Proč modří ptáci obrátili

8. 11. 2012 / Tomáš Franke

čas čtení 3 minuty

Nejprve několik otázek:

Proč Nečas chtěl, aby se o daních hlasovalo až po kongresu ODS?

Proč rebelové náhle zkrotli a vzdali se ochotně svých mandátů?

K čemu to tajnůstkaření na kongresu ODS?

Následující informace pocházejí od důvěryhodné osoby blízké ODS, která z pochopitelných důvodů chce zůstat v anonymitě.

Tak tedy,

ODS je ve smrtelné krizi. Stranu během uplynulých 10 měsíců opustila asi třetina členské základny, více než 8000 lidí. A tento děj nyní, po zpackaných krajských a senátních volbách nabírá ještě větších obrátek.

ODS si zadala důkladný průzkum veřejného mínění, a to u několika renomovaných firem současně. Připomeňme, že v krajských volbách získala ČSSD průměrně asi dvojnásobek hlasů než ODS a komunisté jen o něco menší. Je také známo, že čeští komunisté vždy byli spolehlivým teploměrem "naštvanosti občanů". A právě na to byl průzkum zaměřen. Výsledek totiž ukázal enormní zájem o tuto stranu. Zatímco dříve jsme si KSČM spojovali spíše s důchodci, dnes je situace jiná. Výzkum zjistil, že kdyby se dnes konaly parlamentní volby, tandem ČSSD+KSČM by nejspíše dosáhl na 3/5 tedy na ústavní většinu. To modré ptáky vyděsilo. Vždyť není dne, kdy by se neprovalil nějaký případ zneužití pravomocí či záhadného "zmizení" veřejných financí a dotací. Co kdyby se to začlo vyšetřovat?...

Prognóza tvrdí, že pokud bude trend "naštvanosti národa" pokračovat i nadále se současnými parametry, pak by už za půl roku mohli komunisté dosáhnout na ústavní většinu i sami, bez podpory dalších stran. Což znamená, mimo jiné, možnost změny Ústavy.

Je to známé přísloví o umírající kobyle, která kolem sebe kope a hlavně vidina vozíků se smolincem, co způsobilo tu náhlou změnu v ODS.

Existují tedy dvě varianty nejbližšího vývoje politické situace v naší zemi:

1. Vláda padne v průběhu několika málo měsíců. K moci se dostane ČSSD a KSČM ve zhruba stejném poměru. Komunisté nebudou moci změnit Ústavu bez sociálních demokratů a sociální demokraté nebudou moci změnit Ústavu bez komunistů.

2. ODS se bude snažit udržet se co nejdéle. Vlivem alotrií, jaké nám dnes předvedla ve sněmovně, je prakticky jisté, že počet naštvaných lidí poroste raketovým tempem. Dříve nebo později ODS přeci jen skončí, nejpozději v roce 2014. K moci se dostanou komunisté a co udělají, to neví nikdo.

Možnost, že ODS+TOP09+VV dají dohromady byť jen 50% je mizivá, po těch miliardových podvodech za jejich tiché asistence by k tomu nedošlo ani kdyby zítra Kalousek zrušil své reformy. Tyhle strany jsou prostě odepsané, a to svou vlastní činností.

Pokud bych si měl vybrat mezi vládou rudých pod kontrolou oranžových a vládou rudých absolutně bez kontroly, pak si jednoznačně vyberu první možnost. Proto se také zúčastním protestů 17.11. a generální stávky vyhlášené na 19.11.

0
Vytisknout
20524

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2012