Sebevražedné rysy vládní koalice

8. 11. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Pro pozorovatele zvnějšku je pozoruhodné, že Nečasova vláda a různí parlamentní přeběhlíci, kteří ji podporují, naprosto drze schvalují opatření, proti nimž se staví drtivá většina občanů. Ve srovnání s ní je například konzervativní vláda britského premiéra Davida Camerona zcela nemožná :) - za poslední rok se pokusila prosadit snad dvacet nepopulárních opatření, ale jakmile se proti nim vzedmula vlna občanské nespokojenosti, vždycky udělali britští konzervativci obrat o 180 stupňů.

Tato česká vláda opakovaně prosazuje v parlamentě razantní a dalekosáhlé změny proti vůli obyvatelstva a jen s minimální, často naprosto pochybnou parlamentní většinou. Bylo vůbec při včerejším hlasování spoléhání na (nepravomocně) odsouzeného korupčníka vůbec legální? (Ze zahraničního hlediska je pozorovateli i nepochopitelné, že vláda si klidně z parlamentu odstraní několik poslanců, kteří s navrhovaných opatřením nesouhlasí, a nahradí je jinými!! V demokracii, jakou je třeba Británie, se ve volbách volí individuální osobnosti. Je naprosto nepřijatelné, aby vládnoucí strana zvolené poslance odstranila a nahradila je jinými! Když poslanec během funkčního období zemře, konají se v daném volebním okrsku samozřejmě doplňovací volby!)

Je zjevné, že jednáním proti vůli většiny občanů se česká vládnoucí koalice odsuzuje do zapomnění. Je fascinující, že to jejím členům, jak se zdá, nevadí. Bylo by dobré zjistit, co je motivuje. Žijí skutečně v takové izolaci, že si myslí, že jednají správně? (Chytří moc nejsou, to je pravda, takže možné by to bylo.) Nebo doufají, že před příštími volbami se jim podaří vytvořit zase na poslední chvíli nějakého strašáka proti levici, takže blbý národ pro ně bude znovu hlasovat? Nebo - podobně jako v afrických korupčních státech - je cílem jejich jednání ekonomicky se zabezpečit, ať přijde jakákoliv potopa?

Jedna věc je ovšem zjevná. Česká vládní koalice může takto jednat, protože se proti ní nepozvednou žádné protesty. Bědování diskutérů na fórech IDnes mohou Nečas a Kalousek pohodlně ignorovat.

0
Vytisknout
10993

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2012