Británie a Německo donutí multinacionální firmy platit daně v zemích, kde podnikají

5. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Britský ministr financí George Osborne a německý ministr financí Wolfgang Schäuble společně oznámili, že podniknou mezinárodní kroky proti multinacionálním firmám, které se vyhýbají placení daní v zemích, v nichž podnikají.

K tomuto rozhodnutí dochází v okamžiku, kdy britský ministr pro podnikání Vince Cable ostře kritizoval americký kavárenský řetězec Starbucks za to, že "si bere z britské ekonomiky a nic nedává zpět." Podle zprávy Reuters z minulého měsíce neplatila firma Starbucks daně v Británii už tři roky.

Cable sdělil listu Guardian: "V době hospodářských potíží, kdy desetitisíce britských firem platí své základní daně, zjistit, že čelné multinacionální firmy daně neplatí, to je nepřijatelné."

Osborne uvedl, že spolu se Schäublem požadovali na jednání ministrů financí skupiny G20 v Mexiku, aby vzniklo "soustředěné mezinárodní úsilí zaměřené na posílení mezinárodních daňových norem, které v současnosti znamenají, že mezinárodní společnosti platí méně daní, než by jinak dlužily".

Osborne a Schäuble zdůraznili, že podpoří Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, aby identifikovala mezery v daňových zákonech.

Osborne uvedl: "Chceme, aby měla Británie konkurenceschopné daně, aby z toho bylo jasné, že jsme otevřeni podnikání a chceme přilákat globální společnosti, aby u nás investovaly a vytvářely pracovní příležitosti. Zároveň ale také chceme, aby globální společnosti platily daně. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je mezinárodní akce, která zajístí pevné zákony."

Ve společném prohlášení Německa a Británie se praví, že "mezinárodní daňové předpisy jen s potížemi udržují krok se změnami v globální podnikatelské praxi, jako je například rozvoj prodeje přes internet. V důsledku toho mají některé multinacionální společnosti možnost přesunovat zdanění svých zisků mimo jurisdikce, kde jsou tyto zisky vytvářeny, a tak ve srovnání s menšími, méně mezinárodními firmami, jsou schopny minimalizovat své zisky."

V prohlášení se také praví, že Británie a Německo očekávají první zprávu od OECD v této věci na příštím zasedání skupiny G20 v Rusku v únoru 2013. Oba muži se dohodli na této společné akci, když britský ministr financí minulý týden navštívil Berlín.

Britský daňový úřad od března 2010 získal více než 1,5 miliardy liber v důsledku svého úsilí zabraňovat přesunu daní do zahraničí. Považuje totiž britské pobočky multinacionálních společností za samostatné firmy bez vazby na své mezinárodní ústředí a požaduje od nich, aby platily své daně v Británii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10953

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2012