Sir Peter Morrison, osobní tajemník premiérky Thatcherové, obviněn z pedofilie

6. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

V šokující reportáži Channel Four News ve středu večer obvinil bývalý obyvatel dětského domova ve velšském městě Wrexhamu Sira Petera Morrisona, nejvýznamnějšího poradce premiérky Margaret Thatcherové v době její vlády, že si spolu s dalšími spiklenci jezdil luxusními automobily se šoférem pro děti z dětského domova, které brutálně znásilňovali v místních hotelích.

Sir Peter Morrison byl osobním tajemníkem Margaret Thaatcherové a v osmdesátých letech byl součástí nejvyššího establishmentu britské Konzervativní strany. Zemřel v roce 1995. V poslední době vyplývají najevo údaje, že se podílel na znásilňování dětí z dětského domova ve Wrexhamu. Existují náznaky, že se na pedofilním zneužívání dětí podílel ještě jeden vysoký činitel Konzervativní strany za vlády Margaret Thatcherové, který je dosud naživu. Jeho jméno nebylo zveřejněno a muž obvinění vehementně popírá.

Postižení o svém zneužívání informovali policii, avšak ta nejednala. Pedofilové své oběti při sexuálních aktech fotografovala. Jeden z postižených mladíků se v osmdesátých letech vloupal do domu jednoho z pedofilů, ukradl tam velký soubor těchto fotografií a odnesl je na policii. Ta neudělala nic.

Jiný postižený mladík svědčil o tom, že když udal na policii 70 jmen pedofilů, policie ho donutila, aby více než 30 jmen ze své výpovědi vyškrtl. Důvody, proč je měl vyškrtnout, neudala.

V roce 2000 se konalo vyšetřování pedofilie v dětském domově ve Wrexhamu a 7 pracovníků dětského domova bylo odsouzeno za vážné trestné činy do vězení. Některým obětem se dostalo odškodnění, avšak oběti dodnes tvrdí, že pravá podstata skandálu byla zakamuflována.

Ve středu oznámila v Dolní sněmovně britská ministryně vnitra Teresa Mayová, že v této věci britská vláda zahajuje nové vyšetřování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8503

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2012