Nový fenomén: Dobešova koalice

6. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nečasova vláda stojí na stále se měnících půdorysech. Byli jsme svědky vzniku podivné, nikým nevolené strany LIDEM, která se odštěpila od Věcí veřejných a zajišťuje ve vládě mimo jiné boj proti korupci. Samotný její vznik je však důkazem zkorumpovanosti.

Kdyby jí totiž šlo více než o moc o to, jaký má mandát od voličů, nikdy by nemohla vzniknout. Dnes po vzpouře několika poslanců ODS vzniká údajně nová, Dobešova koalice. Dobešova koalice by byla koalicí, která stojí a padá s hlasem nezařazeného poslance Josefa Dobeše, bývalého ministra školství, který byl původně také zvolen za Věci veřejné, nicméně nyní jde proti nim (Radek John aspoň v neděli v Otázkách V. Moravce říkal, že VV vládu rozhodně nepodpoří). Vládu tak bude držet člověk, který se podle europoslance Březiny snažil vytunelovat samotnou Evropskou komisi, ale neprošlo mu to. O tom se zmíním níže.

Jednou z nových vládních priorit se zřejmě stane podpora sportu, neboť -- jak už napsal v Britských listech Marek Řezanka -- Dobeš zakládá Hnutí pro sport. Dobeš, podle informací Novinek.cz, vede zákulisní jednání o podpoře vlády ve smyslu "něco za něco". Dobešův sport není jen tak, Dobeš na něj chtěl dostat z Bruselu 650 milionů korun, nicméně narazil. Dobešův projekt komentoval zástupce Komise Aurelio Cecilio těmito slovy:

"Neexistuje žádný finanční plán projektu, který by umožnil řádné posouzení výdajů. Největší část rozpočtu, 53 procent, je plánována na analýzy, podklady a televizní spoty, což je prostě nepřijatelné. Příjemci peněz mají být konkrétní lidé, ne mediální společnosti."

Dobeš zřejmě vycítil novou šanci, tentokrát na bezpečné domácí půdě, kde by mohl najít pro své ušlechtilé projekty konečně pochopení. Myslím, že nějaké stamiliony na sportovní analýzy, podklady a televizní spoty mohou být výrazným prorůstovým opatřením zcela v duchu dlouhodobé vládní strategie dua Nečas-Kalousek. Jen doufám, že to vezmou z vědy a vzdělávání, které přece -- ve srovnání se sportovními spoty -- k ničemu nejsou.

Prognóza: Vláda přežije. Dobeš ji podpoří, rebelové ne ZDE

Dobeš odmítl intriky, sám ale prý pletichaří v dopravě a na školství ZDE

Brusel nechce podpořit Dobešovy projekty a ostře je sepsul ZDE

0
Vytisknout
10953

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2012