Francouzská krize: Zachrání ekonomiku obnova konkurenceschopnosti?

5. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Mnoho lidí teď čeká na konkurenceschopnost jako na návrat Mesiáše. Podle těch kdo konkurenceschopnost propagují je to cesta z pasti deindustrializace a masové nezaměstnanosti. Jak by se dal takový zázrak uskutečnit? V podstatě se říká, že by stačilo snížit podnikům mzdové náklady. Jinak řečeno, bez ohledu na zvolený postup by bylo výsledkem snížení příjmů zaměstnanců a jejich rodin.

Buď tedy musíte pomocí dodatečných daní amputovat část jejich čisté mzdy tak, aby došlo ke snížení sociálních příspěvků hrazených zaměstnavatelem - pokud chcete zachovat stávající úroveň sociální ochrany. Nebo je třeba ořezat příjmy systému sociální ochrany, pokud chcete omezit nárůst dávek pro domácnosti. Podle představ svých zastánců by takový šok srovnal firemní marže, omezil vnější deficit a do Francie přilákal investory. Je to prý klíč k vytvoření většího počtu pracovních míst a ke snížení nezaměstnanosti.

Problémem je, že některé nevýhody takového šoku - zchudnutí pracujících a jejich rodin - se uskuteční docela jistě, zatímco pravděpodobnost, že by se v aktuálním kontextu objevily ohlášené výhody, je spíše nízká.

Buďme upřímní: O vážnosti situace francouzského hospodářství není pochyb, deindustrializace postupuje mílovými kroky, vnější deficity jsou propastné, marže jsou drceny... Ale Francie je již na pokraji recese a fiskální úsporná opatření, která jsou plánována, budou v nadcházejících měsících vážně narušovat ekonomickou aktivitu. V této souvislosti by šok ze zvýšení konkurenceschopnosti v krátkodobém horizontu situaci ještě zhoršil, a to jak ve Francii, tak v Evropě.

Můžeme a musíme okamžitě řešit strukturální problémy, které už dlouho handicapují podniky v této zemi. Zlepšit podnikatelské financování a podpořit inovace, ale také odstranit defekty vzdělávacího systému, který správně nevytváří elitu, často za cenu neúspěchu druhých, a řešit autoritářské styly řízení, které neponechávají prostor pro zaměstnance a jejich reprezentanty. Tato opatření mohou být skutečně účinná pouze v dlouhodobém horizontu, ale to je o důvod více, aby byla uplatněna bez prodlení.

Podrobnosti ve francouzštině: ZDE

0
Vytisknout
7667

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2012