Oběti hurikánu před volbami bojují s chladem

4. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Některé oběti hurikánu Sandy na východním pobřeží v neděli, dva dny před prezidentskými volbami, stále bojují s nedostatkem paliv a výpadky proudu. Teploty se v noci přiblížily nule a ačkoliv bylo vyvinuto značné úsilí ohledně zásobování palivem a obnovy dodávek elektřiny, newyorský starosta Michael Bloomberg varoval, že do úplné obnovy dodávek paliv a energií zbývají ještě celé dny.

Na severovýchodním pobřeží USA je stále asi 2,5 milionu lidí bez elektřiny; těsně po úderu hurikánu to bylo 7 milionů a ještě v pátek asi 3,5 milionu. Výpadky proudu kombinované s nedostatkem topného oleje znamenají, že některé domy nebude možno vytopit na přijatelnou teplotu. Podle meteorologů se teploty v noci na neděli pohybovaly kolem 3 stupňů Celsia, avšak příští týden se očekává mráz.

Starosta Bloomberg apeloval na ty, kdo jsou odříznuti od dodávek energií, aby se přesunuli do útulků, kde budou v teple a dostanou najíst.

Zdá se, že hurikán v některých lokalitách naruší i volby, protože některé volební místnosti v New Yorku a New Jersey jsou nepoužitelné kvůli záplavám a řada voličů musela opustit svá bydliště.

New Jersey umožní vysídlencům volit emailem, zatímco někteří voliči v New Yorku budou hlasovat ve stanech.

Počet mrtvých se během víkendu kvůli nálezu dalších těl vyšplhal nejméně na 110 osob.

V kilometrových frontách na benzín došlo i na pěstní souboje. Země zaznamenává nejhorší výpadek v zásobování ropnými produkty od ropné krize v 70. letech a situace se navzdory enormnímu úsilí jen pomalu vrací k normálu.

Prezident Obama nařídil přepravu paliv do postižených oblastí prostřednictvím cisteren. Zrušil také platnost předpisů, které zakazují plavidlům registrovaným v zahraničí zapojit se do americké vnitrostátní přepravy paliv.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7325

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2012