Jasný vzkaz kongresu ODS jejich voličům

5. 11. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 2 minuty

Nasypali jsme si popel na hlavu, napovídali spoustu slov, propátrali možnosti, proč jste zůstali doma a nechali nás ve štychu. Naslibovali jsme sobě i tomu nejcennějšímu, tedy vám, našim drahým voličům, jak se polepšíme a jak pro vás a ve váš prospěch budeme neúnavně makat. Víc po nás nechtějte. Jsou tu naši koaliční soudruzi a ti nám určitě víc neumožní. Možná snad, když všechno dobře dopadne, tak vybojujeme nějakou tu kosmetickou úpravičku. Jsme vázáni dohodami. Pochopte, nic víc nemůžeme a nezmůžeme, pokud chceme udržet alespoň ještě chvilku bradu nad hladinou.

Kongres ODS totiž nepřijal usnesení o tom, aby zástupci ODS při koaličních jednáních trvali na nezvýšení daní, neřku-li na zrušení Kalouskova balíčku. Naopak. Usnesením vyzval rebelující poslance, aby respektovali většinové stanovisko poslaneckého klubu. Paradoxně tak kongres naplnil tlachání řady delegátů o jasné zprávě voličům. Jasná zpráva tu je. Jasná bezezbytku.

Pro utužení kázně koaličních i nezařazených poslanců máme strašidelnou pohádku o předčasných volbách. Strašidelnou pohádku vyšperkovanou tisíckrát opakovanou a dle momentální situace několikrát učesanou lží. Po ztrátě jasné většiny a následné ztrátě většiny těsné, je zde poslední verze tolik omílané lži: než vládnout v agonii, tak to raději předčasné volby.

Skutečnost si však představujeme následovně. Budeme vládnout v koaliční menšině, za pomoci přeběhlíků. Vládnout třeba v křeči, v agonii. Alespoň do té doby, než se zadaří prosadit a legalizovat rozkrádačky, zejména církevní restituce a důchodovou reformu.

Vzkaz kongresu nepovažujme pouze za vzkaz voličům ODS, přestože sliby o práci v potu tváře ve prospěch voličů, směřovaly adresně na voliče ODS. Vzkaz kongresu ODS se týká i naší čím dále početnější většiny. Většiny nevoličů celé té zpropadeně pochybné vládní koalice.

Ten vzkaz je jasný i pro nás. Zatím stále ještě s námi hodlají zametat, a sice dokud to alespoň trošku půjde. Možná tak, jak si zatím neumíme ani představit. Pokud si to nechceme nechat líbit, tak udělejme první krůček a naplňme sedmnáctého listopadu Václavské náměstí. A buďme připraveni na kroky další, následující. Do doby, než alespoň některým jedinců z poslanců koalice dojde, že čím déle se budou zuby nehty držet u korýtka, tím spíš můžou korýtko ztratit jednou pro vždy.

0
Vytisknout
10620

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2012