Libye: Konkurenční milice bojují v ulicích Tripolisu

4. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

V neděli hlavním městě Libye propukly boje mezi znepřátelnými milicemi. U budovy zpravodajské služby se ozývá palba z osobních zbraní a reaktivních granátometů.

Přinejmenším pět lidí bylo zraněno, když zbloudilá kulka vletěla do nemocnice v centru města, kde se obyvatelé ozbrojují, protože policie podle nich uprchla. Po více jak dvanácti hodinách zasáhla armáda.

Krátce po poledni se budova Nejvyššího bezpečnostního výboru pověřeného regulací ozbrojených uskupení ocitla v plamenech a byla vyloupena příslušníky znepřátelené miliční frakce, vypověděli svědci. Byl také vyloupen sportovní obchod, který pomáhá financovat jednu z miličních organizací.

Boje však podle obyvatel čtvrti Sidí Chalífa vypukly již krátce po půlnoci, podle jedné z verzí se tak stalo kvůli neshodě ohledně zadržení člena jedné z ozbrojených skupin, jež je známa jako Podpůrná jednotka č. 8. Obě znepřátelené skupiny jsou spojeny s výborem, který je střechovou organizací uskupení, jež se odmítly připojit k armádě nebo policii, neboť tvrdí, že tyto ozbrojené sbory jsou údajně řízeny Kaddáfího loajalisty. Jednotka č. 8. zaútočila na budovu výboru a obsadila ji. Jiná skupina ostřelovala tuto budovu z objektu bývalé pošty.

Obyvatelé se pokoušeli zavolat policii, ale ta nereagovala. Teprve s velkým zpožděním zasáhla armádní jednotka v síle asi 200 mužů a převzala v oblasti opět kontrolu.

Nejvyšší bezpečnostní výbor podléhá ministerstvu vnitra a milice, které jsou pod ním sdruženy, jsou vyzbrojeny mnohem lépe než pořádková policie. Ministerstvo opakovaně slibuje, že milice odzbrojí, ale dosud tak neučinilo. Mnoho Libyjců je tímto faktem znechuceno. Dva roky po svržení starého režimu v zemi stále není bezpečno.

Zhruba dva kilometry od místa bojů jednali členové parlamentu o tom, zda se přestěhovat do jiného města, protože jejich budova je terčem opakovaných útoků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7701

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2012