Perverzní svět Petra Nečase

2. 11. 2012 / Radek Batelka

čas čtení 2 minuty

Radek John se již dávno stal tragickým komediantem českého veřejného života. Ať už jde o jeho obhajobu Bártovy půjčkové demokracie, jeho prezentaci "strategie a programového řízení MVČR", jeho podporu návrhu zákona o obecném referendu, který žádným zákonem o referendu není a mnoho dalšího. Nevěřím, že se v Česku najde jediný člověk, kterého by nyní skutečně autenticky překvapilo Johnovo rozhodnutí začít opět pracovat jako investigativní novinář souběžně s výkonem mandátu poslance a předsedy či člena politické strany Věcí Veřejných. Když klaun v manéži zakopne, pobaví to jen ty diváky, kteří jsou v cirkusu poprvé.

Radek John však není zdaleka jediným tragiklaunem české manéže. Svůj sólový výstup si nenechal ujít ani premiér Nečas. Okamžitě se nechal slyšet, že Johnova novinařina spolu s poslancováním "... je za hranicí skandálnosti. Sněmovna nemůže postupovat jinak, než odvolat pana Johna ze všech funkcí, ze všech pozic, ze všech výborů."

Petr Nečas se najednou začal obávat, že John začne publikovat něco ze zákulisí politických kuloárů, co by raději mělo lidem zůstat skryto. A dal tomuto iracionálnímu strachu průchod. Jenže tyto a jiné informace, zákonem utajované i neutajované, samozřejmě John nebo kterýkoli jiný poslanec teoreticky může zveřejnit i bez oficiálního vztahu s nějakým médiem. Kdykoli. Co tedy mění na situaci fakt, že John bude mít pracovní smlouvu s mediální firmou Jaromíra Soukupa? Naprosto nic. Žádný zákon navíc poslanci nezakazuje pracovat při výkonu mandátu. Petr Nečas je zřejmě ve stresu chová se čím dál víc iracionálně.

Kromě iracionality jeho požadavku na Johnovo zbavení funkcí je zde však ještě jeden aspekt, který je veskrze perverzní. Johnův souběh práce poslance za politickou stranu a novináře je samozřejmě extrémně kontroverzní a škodlivý. Nikoli však pro svět politiky, jak se snaží sugerovat premiér Nečas, ale pro svět žurnalistiky. Noviny nebo televizní kanál, kde bude pracovat poslanec a člen VV Radek John, bude muset být apriorně podezírán ze zaujatosti a postranních úmyslů. Nikdo ho nebude moct brát vážně, každá informace bude muset být v první řadě vnímána jako PR Věcí Veřejných. Česká média mají obecně v evropském kontextu tristní úroveň, tohle je ale cesta do ještě hlubšího suterénu.

To, že Petr Nečas mluví nikoli o reálném problému pro věrohodnost žurnalistiky a médií, ale o fiktivním problému pro snahu udržet ve vysoké politice věci pod pokličkou, ukazuje, nakolik zvrácený je jeho pohled na realitu a nakolik je od ní beznadějně odtržen.

0
Vytisknout
15146

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2012