Přestěhuje Německo své zlaté rezervy?

31. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Po celé dekády bylo německé zlato skladováno v trezorech Federální rezervní banky v New Yorku. Teď ale kvůli krizi eura sílí hlasy, že by se to mělo změnit. Někteří politici dokonce volají po tom, aby byl cenný kov odeslán zpět do Německa.

Prezident Bundesbanky Jens Weidmann se snažil osobně přesvědčit Petera Gauweilera z bavorské CSU, že zlato je stále tam, kde má být. 6 000 zlatých prutů je naskládáno v průmyslových kontejnerech umístěných ve speciální k tomu určené budově ve Frankfurtu. A dalších 76 000 prutů sse nachází ve čtyřech bezpečných boxech v zapačetěných kontejnerech. Ovšem ani osobní inspekce Gauweilera nepřesvědčila. Vyjádřil se, že domácí zlato je skladováno příkladným způsobem, avšak banka "se nestará o své rezervy v zahraničí".

Gauweiler už nějakou dobu zahrnuje vládu a Bundesbanku otázkami ohledně zajištění zlatých rezerv a detailů, jak často jsou kontrolovány. Podává žádosti a sepisuje zprávy na toto téma.

Minulý týden zaznamenal zatím největší úspěch, ale pro mnohé další politiky se stal zdrojem zábavy: Byla zveřejněna tajná auditorská zpráva obsahující ostrou kritiku centrální banky ve Frankfurtu. Bonnští auditoři volají po lepším inventárním systému a zkouškách kvality.

Tento požadavek, který i bankovní inspektoři považují za rutinní, vyvolal mezi berlínským establishmentem poplach. Zpráva byla čtena jako předmluva špionážního thrilleru, na jehož konci budou ohromení bankéři stát před prázdnými sejfy v USA.

Německé zlaté rezervy mají hodnotu 144 miliard eur a momentálně je považováno za problém, že americký partner nedovoluje majitelům fyzické inspekce uloženého zlata.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9948

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2012