Vládní škrty zvyšují státní zadluženost, varuje respektovaný institut

1. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Institut uvedl, že s výjimkou Irska bude zadluženost všech členských zemí EU v roce 2013 v důsledku škrtů vyšší, než by tomu bylo bez nich. Nejenže by bez škrtů byl ekonomický růst větší, ale poměr zadluženosti vůči HDP by byl nižší, uvedli ekonomové institutu.

Tvrdé vládní škrty v Británii potlačují hospodářský růst a vedou k zvyšování zadluženosti Británie, varoval britský Národni institut pro ekonomický a sociální výzkum. Tato respektovaná instituce uvedla, že procento britské zadluženosti v poměru k HDP do roku 2013 stoupne o 4,85 percentuálních bodů čistě v důsledku škrtů, prováděných britskou vládou.

Instituce varovala, že zatímco v "normálních" ekonomických časech by škrty vedly k snížení britské zadluženosti, v současné situaci už se dostaly centrální banky až na samou hranici toho, co mohou učinit pro neutralizaci škrtů prostřednictvím tištění nových peněz.

"Je nejasné, zda 'výjimečné' kvantitativní uvolňování (tištění peněz) konečně přinese lehčí úvěrové podmínky pro podnikatele, když jsou banky natolik zatíženy obchodními ztrátami a trvalým tlakem na půjčky," varuje zpráva institutu a dodává: "V současné situaci jsou škrty kontraproduktivní."

Britský institut také varoval, že situaci vážně zhoršují koordinované škrty po celé Evropské unii, protože těsné obchodní vazby nutně vedou k zápornému dopadu škrtů i v jiných zemích a dopad škrtů se tak násobí.

Institut uvedl, že s výjimkou Irska bude zadluženost všech členských zemí EU v roce 2013 v důsledku škrtů vyšší, než by tomu bylo bez nich. Nejenže by bez škrtů byl ekonomický růst větší, ale poměr zadluženosti vůči HDP by byl nižší, uvedli ekonomové institutu Jonathan Portes an Dawn Holland. "Je ironické, že Evropská unie byla založena částečně proto, aby se Evropa dokázala vyhnout koordinovaným ekonomickým selháním, a teď to přesně dělá."

V Řecku, kde kumulativní škrty a zvyšování daní od r. 2011 do r. 2013 dosáhnou až 10 procent HDP zvýší podle britského institutu zadluženost země o 32,4 percentuálních bodů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7941

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2012