Liberálnědemokratický náměstek britského premiéra zaútočil na Cameronův euroskeptismus

1. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Poté, co se spojili konzervativní euroskeptičtí vzbouřenci v Dolní sněmovně s labouristy a porazili ve středu britského premiéra Camerona ve věci rozpočtu Evropské unie (Cameron chce udržet rozpočet EU v reálných číslech v příštích letech stejný, konzervativní euroskeptici a labouristé požadují jeho snížení), liberálně demokratický náměstek britského premiéra zesměšnil Cameronův plán na převzetí většího množství pravomocí z Bruselu zpět do Londýna jako "falešný slib zabalený do nacionalistické vlajky".

V projevu v Chatham House zdůraznil Clegg, že Cameronova snaha přetáhnout zpět množství pravomocí z Bruselu do Londýně je "nesmyslná" a "neuskutečnitelná". Britští konzervativní ministři doufají, že se jim podaří zrušit četné zákony EU, garantující sociální a zaměstnanecká práva.

Avšak Clegg zdůraznil, že i když "je pro odstranění všech frivolních a nákladných předpisů EU", poukázal na to, že Cameronovy plány jsou ve skutečnosti plány euroskeptiků, kteří chtějí z EU odejít.

"Podívejme se na to blíže, protože velké jednostranné navrácení přetažení pravomocí z Bruselu do Londýna může znít atraktivně, ale ve skutečnosti je to falešný příslib zabalený do nacionalistické vlajky," řekl Clegg.

"Představa, že bychom si mohli dát volný přístup k evropskému jednotnému trhu a přijmout jen ty zákony, které nám vyhovují, je nesmyslná. Ostatní státy Evropy by to prostě nepřijaly. Jaký klub vám dá volnou vstupenku, se všemi výhodami, a zároveň od vás nepožaduje, abyste platili členské příspěvky či dodržovali pravidla? Kdyby se o tohle pokusil někdo jiný, kdyby se Francouzi pokusili vyhnout plnění ekologických či spotřebitelských předpisů, nebo Němci svým povinnostem ohledně konkurenčního boje a jednotného trhu, zabránili bychom jim v tom - a to právem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5442

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2012