Vyložené karty bez trumfu

1. 11. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Nejde o hráče pokeru či jiné karetní hry, ale o trumfy karet, se kterými hrají kandidáti na prezidenta ČR. Z pohledu nálady a názorů většiny občanů (jak lze vyvodit z výsledků krajských voleb) to však nejsou trumfy které by, jak se říká, "brali vše" a pokud něco berou, tak to jsou šance na zvolení.

Kandidát na prezidenta Jan Fischer si nechal vzít vítr z plachet svým nepromyšleným, spíše kontroverzním vyjádřením o nejmenování vlády, pokud by v ní měli mít účast komunisté, neboť prý jde o stranu nejen nedemokratickou, ale dokonce extrémistickou. To říká člověk, který devět roků kopal ligu za KSČ.

Jiný, (rovněž pozoruhodný svou minulostí) kandidát Karel Schwarzenberg zase předhazuje na odiv T. G. Masaryka a odvolává se na prvorepublikové tradice.  Posledním, poněkud velkohubým prohlášením se očividně diskredituje další kandidát, co čert nechtěl, také bývalý komunista Vladimír Dlouhý.

Ponechme však tuto skutečně pregnantní minulost poněkud bokem stejně jako u pana Fischera a upřeme pozornost jiným směrem. Tím je prezidentský program resp. vize, které by v tomto případě V. Dlouhý, jako prezidentský kandidát, praktikoval.

Už vyjádřené představy V. Dlouhého, jaký by měl být příští prezident : "V době krize potřebuje země aktivního, iniciativního a akceschopného prezidenta" jsou slova, ze kterých čiší nemalá domýšlivost a nabubřelost. Dlouhý zapomíná, že prezident má svou činnost a pravomoce dané Ústavou ČR a že co by eventuálně mohl a měl dělat nemůže měnit ani sebeprozíravější kandidát na post prezidenta republiky.

Aby toho nebylo málo, pan kandidát V. Dlouhý se dokonce představuje heslem jako "Respektovaný ekonom, prezident do nepohody".

Není to poněkud odvážné, neřku-li drzé se takto prezentovat s vědomím, že i pan Dlouhý má na hlavě tuny másla a že ani jeho minulost není prosta různých (závažných) pochybných aktivit?

To ovšem není všechno, jaké má pan Ing. Dlouhý, kandidát na prezidenta, vize. Připomeňme, že pan Ing. V. Dlouhý studoval v době totality, tj. za vlády komunistů, kromě jiného také zcela bezplatně a že po vystudování se mu dostalo výjimečného postavení v Prognostickém ústavu, za což se, zřejmě také z vděčnosti straně a vládě, stal na dlouhých 11 let členem KSČ.

V souvislosti s těmi skutečnostmi neadekvátně koresponduje jeho názor, že současný stát je příliš sociální. Prý "To zbavuje člověka odpovědnosti , což vede ke ztrátě motivace k práci", říká k tomu V. Dlouhý. Neopomněl dodat, že je nutné sebrat dávky lidem, kteří je zneužívají. S tím by se dalo snad i souhlasit, kdyby to na druhé straně neopepřil názorem, že sociální stát může za současné ekonomické problémy v Evropě.

Tedy žádná divoká kuponová restituce, tunely, nečisté peníze, umělé bankroty, rozprodej národního bohatství a průmyslu, žádní kmotrové, lobbisté, korupční jednání, podvody a machinace, žádné mafie! Žádná krize, která vyhodila minimálně půl milionu lidí z práce, žádná chudoba, exekuce atd.!

Za všechno může jen to přerozdělování (rozuměj sociální dávky, příspěvky, podpory, příplatky, mizerné důchody atd.), protože prý: "Čím více přerozdělování, tím více byrokracie a tím větší riziko zneužívání a korupce!" Zřejmě by podle něj bylo nejlepší všechny tyto dávky zrušit a občane, starej se o sebe, jak umíš. Jako já!

A že se o sebe uměl pan kandidát postarat, dokumentuje tato charakteristika (údaje z jeho životopisu): respektovaný ekonom (kým asi?), nestraník (poté, co ODA odešla do věčných lovišť opustil politickou scénu v roce 1997), ekonomický poradce a člen NERV (v době, kdy si koaliční vláda nevěděla s krizí rady po dnes), pedagog na vysoké škole ( určitě neučí to, co se učil v době totality) aktivní sportovec, maratonec, dědeček, vyznavač zdravého stylu, organizátor konferencí, na kterých vystupují přední evropští intelektuálové Machr, že? To se to potom dávají rady!

Jak si také představuje (ne)sociální stát lze vyvodit i z názoru, že podporuje zavedení druhého důchodového pilíře o kterém se ví, že to může být výhodné maximálně pro jednu pětinu občanů, potenciálních důchodců. Snad právě proto tomuto pilíři tak fandí, protože na rovinu, víme, kdo bude majiteli tohoto fondu? Bez velké nápovědy nejspíš ti, co jej tak vychvalují a protlačují. Stačí si jen uvědomit, kdo to je!

Takto (nebo se) vidí kandidát na prezidenta Ing. Vladimír Dlouhý. Ten se z členství v KSČ velmi rychle oklepal a dnes je poturčen víc než samotný Turek. Jinými slovy, je pravicovější než ničím nezatížený (rozuměj nějakou levicovou minulostí) rodilý pravičák.

Komu se chce asi pan kandidát zavděčit? Od koho dostal podporu 50 tisíc hlasů a od koho asi očekává podporu při volbách? Snad nebude (a my s ním) natolik naivní, aby si myslel, že mu budou dávat hlasy lidé nezaměstnaní, sociálně slabí, nemocní, důchodci a veřejnost, která dala při krajských volbách jasně najevo, jaké tendence jsou jí bližší? Zvláště, má-li o sobě tak neskromné, až přehnané mínění a prezidentské představy!

Pokud si pan kandidát myslí, že bude zvolen padesáti, šedesáti či třeba sto tisíci hlasy svých pochybných podporovatelů, pak jako "vyučený" prognostik zcela propadá. Zapomíná totiž, že ve volbách nebude sám (už dnes je kandidátů téměř dvacet), ale hlavně zapomíná, že jej budou volit především obyčejní občané -- voliči a těch je, nemýlím-li se, něco kolem osmi milionů.

Co to je těch sto tisíc? Nicméně, jak se říká: "Kdo seje vítr, sklízí bouři". Zřejmě tomu nebude jinak ani v případě kandidáta na prezidenta Vladimíra Dlouhého, stejně jako u těch před ním jmenovaných. Bude zajímavé, jak budou "perlit" ti všichni ostatní, co si dělají čáku na prezidenta. Sem tam se sice už nechali slyšet, ale na plnou h... (ústa), jako výše jmenovaní se ještě nevyjádřili. Máme se na co těšit. Nebo raději ne.

0
Vytisknout
10602

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2012