V indexu globální prosperity 2012 je ČR na osmadvacátém místě

30. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Spojené státy vypadly z žebříčku deseti nejbohatších zemí světa. V pěti z osmi subkategorií indexu institutu Legatum se jejich hodnocení zhoršilo. Česká republika je na 28. místě. Nejlepší subkategorie pro ČR je školství (22. místo), nejhorší subkategorie pro ČR jsou svoboda a sociální kapitál (vzájemná pomoc spoluobčanům), kde je ČR na 45. místě. Co do kvality vlády je ČR na 33. místě, v ekonomice na 30. místě, ve zdravotnictví na 26. místě. Tabulka se všemi výsledky je ZDE. Profil ČR je ZDE

Index prosperity Institutu Legatum hodnotí 142 zemí světa na základě ekonomiky, vzdělání, podnikatelství, příležitostí, vlády, zdravotnictví, osobní svobody, bezpečnosti a sociálního kapitálu.

Nejlépe se umístily skandinávské země Norsko, Dánsko a Švédsko. Austrálie a Nový Zéland jsou čtvrté a páté. Celková prosperita v Evropě vzrostla. Holandsko, Irsko a Německo postoupily v žebříčku a jsou nyní na osmém, desátém a čtrnáctém místě. Navzdory tomu, že celková prosperita vzrostla, více než dvě třetiny evropských zemí zaznamenaly v subkategorii pro ekonomiku od r. 2009 pokles. Spojené státy v subkategorii ekonomiky poklesly až na 20. místo. Jsou daleko za vedoucími asijskými ekonomikami a za zeměmi eurozóny, jako je Německo. Britská ekonomika je na 26. místě, za Kuvajtem a Irskem.

Norsko je celkově na prvním místě. Švýcarsko je na prvním místě v subkategorii ekonomiky. Dánsko je na prvním místě v kategorii podnikatelství a příležitostí. Švýcarsko je na prvním místě v subkategorii vlády. Lucembursko je na prvním místě v kategorii zdraví. Island je na prvním místě v kategorii bezpečnosti. Kanada je na první místě v kategorii osobní svobody. Norsko je na prvním místě v kategorii sociálního kapitálu.

Podrobnosti ZDE

Interaktivní mapa a tabulky ZDE

0
Vytisknout
8074

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2012