Bidenova volba ředitele CIA signalizuje posun doleva

20. 1. 2021

čas čtení 3 minuty
Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 2.0.

Zvolený americký prezident Joe Biden udělal minulý týden dvě spektakulární věci, které mohou vyvrátit předpoklad, že by jeho prezidentování vrátilo Ameriku zpátky do éry Baracka Obamy, napsal M.K. Bhadrakumar.


Jednou byl plán COVIDové pomoci v hodnotě 1,9 bilionu dolarů předložený ve čtvrtek a druhou výběr diplomata veterána Williama Burnse do vedení Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Tyto dvě zdánlivě nesouvisející záležitosti vysílají mocný signál, že Biden chápe, že skutečné nebezpečí pandemie v Americe představuje sociální kolaps - a to co je potřeba je národní politika, která zabrání rozkladu společnosti, ale také zahraniční politika, která tuto hlavní prioritu odráží.

Bidenovi poradci dali již v říjnu vědět, že pokud bude zvolen, aniž by čekal na inauguraci, okamžitě bude pracovat na bezprostřední fiskální pomoci, kterou potřebuje americká ekonomika. Uvedli, že pomoc bude směrována a zaměřena na rodiny ze střední třídy a nižších vrstev, na nejmenší podniky místo na velké korporace, které mají nejlepší konexe na velké banky, protože "rodiny musejí dostat na stůl potraviny, aby zaplatily své účty za elektřinu, aby si udržely střechu nad hlavou".

Biden své slovo dodržel. Jeho návrh vyčleňuje 400 miliard na COVID-19, bilion dolarů na přímou pomoc rodinám a jednotlivcům a 440 miliard na pomoc komunitám a firmám, které byly pandemií zasaženy nejhůře.

Jde o nezakrytě progresívní agendu, kterou se levice snažila prosadit po dekády - a většina z toho dokonce nemá nic společného s mimořádnou zdravotní situací jako takovou, ale jde o opatření z oblasti sociálního zajištění.

Je zajímavé, že Biden navrhuje zaplatit tato opatření sérií navýšení daní bohatým, včetně zdanění zisků z kapitálu jako pravidelného příjmu a zvýšení marginální daňové sazby pro nejbohatší na takřka 40 %, které má být oznámeno na jaře.

Je také nepochybné, že výběr Burnse do čela CIA je znamením toho, kam směřuje Biden v zahraniční politice. Biden považuje Burnse za eminentně kvalifikovaného k tomu, aby oživil diplomacii coby kriticky důležitý nástroj národní moci, zatímco přivede zpravodajskou komunitu k větší pozornosti vůči poslání doplňovat diplomacii.

Burns je také neobvyklý diplomat-intelektuál, který myslí sám za sebe - který je přesvědčen, že k řešení globálních výzev je třeba i aktivní koordinace s Čínou a Ruskem, který považuje politiku "maximálního nátlaku" na Írán za spektakulární selhání. Trvá na tom, že rozšíření NATO po studené válce bylo vážným omylem, který poškodil vztahy s Ruskem, a který se silně vyslovuje pro jednání s Ruskem o kontrole zbrojení, na základě společného zájmu.

Bidenův výběr Burnse do čela CIA podtrhuje jeho záměr postavit diplomacii v americké zahraniční politice na první místo. Znamená také realistické uznání faktu, že USA již nemohou vnucovat jiným zemím svou vůli.

Pandemie akcelerovala přesun moci ze Západu na Východ. Biden chce, aby Burns vedl zpravodajskou komunitu ve světě, kde "unipolární moment" z doby po studené válce zůstane navždy minulostí.

Bidenovým očekáváním bude, že zahraniční a bezpečnostní politika USA má odrážet jeho národní strategii, "která nejen že začíná doma, v silném politickém a ekonomickém systému, ale také tam končí, ve větším počtu pracovních míst, větší prosperitě, zdravějším životním prostředí a větší bezpečnosti" - abychom si vypůjčili u Burnse.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5783

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2021