Sociální média musejí zaplatit za svou roli v povstání

15. 1. 2021

čas čtení 2 minuty
Prezident Trump a jeho napomahači ve vládě a pravicových médiích se budou vyhýbat vině za povstání v Kapitolu, ale internetové platformy - Facebook, Instagram, YouTube a zejména Twitter - také sehrály roli, kterou bychom neměli přehlížet, napsal Roger McNamee.


V bezskrupulózní honbě za zisky tyto platformy vytvořily algoritmy, které amplifikují nenávistné projevy, dezinformace a konspirační teorie. Tento škodlivý obsah slouží jako mazivo pro byznys stejně ziskový, jako je vlivný. Tyto platformy také vynucují své podmínky poskytování služeb způsobem, který zvýhodňuje extrémní projevy a chování, především pravicový extrémismus.

Od roku 2015, kdy Trump oznámil svou prezidentskou kampaň, se vztah mezi internetovými platformami a a politickou pravicí stával stále symbiotičtějším. Obchodní rozhodnutí internetových platforem umožnily explozi nejen projevů zastánců bělošské nadřazenosti, ale také popírání COVIDu a protiočkovacího extrémismu, které podkopávaly národní reakci na pandemii, takřka sabotovaly prezidentské volby a sehrály základní roli při násilí v Kapitolu. Ohromné odvětví se vyvinulo v gigantické platformy, které vydělávají na lidech v područí extrémních ideologií.

Platformy se schovávají za první dodatek ústavy, aby ospravedlnily svou politiku, a tvrdí, že nechtějí být arbitrem pravdy. Tento argument má dva nedostatky. Za prvé, žádný myslící kritik nechce, aby kterákoliv platforma jednala jako cenzor. Za druhé, algoritmická amplifikace extrémního obsahu je obchodním rozhodnutím, které bylo přijato v honbě za ziskem. Její odstranění by oemzilo škody způsobené projevy nenávisti, dezinformacemi a konspiračními teoriemi bez jakéhokoliv omezení svobody projevu.

Až do povstání mnozí politici a akademici zlehčovali význam nárůstu online extrémismu a byli přesvědčeni, že je bezpečně omezen na internet a tedy neškodný. Jejich nedostatek pozornosti umožnil nárůst extrémistického publika a intenzity extrémismu.

Protože internetové platformy v naší národní rozpravě hrají dominantní roli, extrémismus kultivovaný online se přelil do reálného světa. Počátkem roku jsme viděli důkazy, když zastánci bělošské nadřazenosti okupovali kapitol v Michiganu a pak vyvolali nepokoje v Mineapolisu, Louisville, Portlandu a Kenoshe po vraždě George Floyda. Internetové platformy a zejména Facebook sehrály při organizaci těchto násilných akcí klíčovou roli, stejně jako později během násilností ve Washingtonu. Novináři odhalili policisty ve facebookových skupinách věnovaných různým pravicově extrémistickým myšlenkám, což může vysvětlovat, proč policejní oddělení v některých městech nebrala hrozbu pravicového extrémismu vážně. Tisk a online videa zachytily policisty stojící stranou, zatímco povstalci porušovali zákon, nebo si dokonce s nimi pořizovali selfies.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5554

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2021