Proč izraelská lidskoprávní organizace označila Izrael za stát apartheidu?

14. 1. 2021

čas čtení 3 minuty

Jedinci a skupiny bojující za sociální a politickou změnu jsou ohroženi konstantně číhajícím nebezpečím. Máme sklony se soustředit na svůj cíl, aniž bychom si uvědomili, že se okolnosti, v jejichž rámci konáme, naprosto změnily. Nejen že hrajeme na jiném hřišti, hrajeme i odlišnou hru. Když síly, kterým čelíme, sáhnou po své obrovské moci a zmanipulují tuto realitu, naše mise spočívá v tom, že musíme pojmenovat věci pravým jménem, píše na webu 972mag Orly Noy.

A tuto činnost dnes vykonává jedna z nejstarších humanitárních organizací Bcelem. Tato neziskovka konstatuje, že na území mezi řekou Jordánem a Středozemním mořem existuje jediný stát praktikující režim apartheidu. A tento režim prohlubuje židovskou nadřazenost na každé pídi této země. Tomuto rozhodnutí předcházela řada složitých diskusí, jichž jsem se jako členka vedení Bcelemu účastnila.

Rozhodnutí, že Izrael realizuje režim apartheidu po obou stranách zelené linie, pro nás bylo značně obtížné, a to nejen kvůli tomu, že jsme zaměstnanci této organizace, ale hlavně proto, že jsme izraelští občané.

Popisujeme režim, který má zcela jasnou charakteristiku: jeho organizujícím principem je prosazovat a udržovat nadřazenost jedné skupiny obyvatel na úkor druhé skupiny obyvatel. Stojíme na prahu roku 2021, a přesně této realitě dnes čelíme v Izraeli/Palestině.

Izrael téměř po celou dobu své existence dělal vše proto, aby zelenou linii vymazal, a to nejen výstavbou ilegálních osad, ale i prosazováním identické politické agendy na obou stranách této linie. A to s jediným cílem: zachovat zde absolutní a exkluzivní židovskou nadřazenost.

Skutečnost, že izraelský režim apartheidu kontroluje celou oblast mezi Jordánem a mořem, neznamená, že je okupace u konce. Pozice Bcelemu nemá za cíl vymazat rozdíly mezi realitou na Západním břehu, v Gaze, ve východním Jeruzalémě a v palestinských městech v Izraeli. Spíš se je snaží umístit do širšího kontextu, který se Izrael neustále snaží ukrývat: ve všech těchto místech totiž realizuje režim židovské nadřazenosti.

Bcelem k tomu závěru dospěl s těžkým srdcem a s naprostou vážností. Žijeme a pracujeme v izraelské společnosti; jsme její integrální součástí a jsme si vědomi toho, jaký odpor naše stanovisko vyvolá ve veřejném diskurzu. Avšak ignorování reality, již Izrael záměrně budoval po celé dekády, by bylo v rozporu se samotným mandátem naší organizace.

Bcelem vyzývá izraelskou veřejnost a mezinárodní společenství, aby na tuto skutečnost nahlédly s odvahou, aby si přivlastnily její plný význam a aby pracovaly na vytvoření odlišné budoucnosti založené na rovnocenných lidských právech pro všechny obyvatele této země.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

0
Vytisknout
5608

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2021