Průběžné zpravodajství:

Světová zdravotnická organizace varovala před koronavirem pozdě

19. 1. 2021

čas čtení 4 minuty
V pondělí 18.1. bylo v ČR zaznamenáno 7590 nových denních nákaz. Celkový počet nakažených  stoupl na 899 503.  Zemřelo 14 646 lidí, to je od předchozího dne o 197 více. To jsou v globálním srovnání obrovské počty na jednoho obyvatele. Drastický počet denních umírajících vypovídá o stavu pandemie v ČR více než neefektivní testování. V nemocnicích je 6666 lidí, to je nárůst o 336 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Británie v úterý zaznamenala rekordní počet 1610 úmrtí na covid.

- První dávka očkování v Izraeli se neprokázala tak efektivní, jak vědci doufali. Izrael v pondělí zaznamenal 10 000 nových denních infekcí. Avšak u osob, které dostaly druhou dávku vakcíny Pfizer/BioNTech, došlo k nárůstu protilátek šestkrát až dvanáctkrát. U tisíců  Izraelců dokází k vzniku nákazy covidem i po očkování, avšak v době, kdy ještě 14 dní po očkování nedošlo k vzniku imunity. ZDE 

- Africké státy obvinily bohatší země, že si nakřečkovaly všechny zásoby vakcín a že do Afriky se vakcíny dostanou až za mnoho měsíců.

- Čína buduje karanténní středisko pro 4000 lidí, na okraji města Shijiazhuang. Dokončí ho do několika dní. Bude schopna do něho přesunovat celé vesnice. Čína pandemii zcela zvládnla, ale občas zaznamenává malá, lokalizovaná ohniska nákazy. Karanténní budovy mají koupelny, wifi a klimatizaci a budou do nich umisťováni pacienti s potvrzenou nákazou.

- Do Británie se vrátil pilot, Nicholas Synnott, 59, který strávil v texaské nemocnici rekordních 243 dní. Dr. BIswajit Kar, kardiolog, který ho lúčil, řekl: Všechny orgány v jeho těle byly postiženy covidem. Ale protože jeho zdraví jako pilota bylo před nákazou tak dobré, přežil.

- Kalifornie je první americký stát, který překročil 3 miliony nákaz. Kalifornie má 40 milionů obyvatel. 



- Úmrtí na koronavirus roste v téměř dvou třetinách amerických států. Počty mrtvých se blíží 400 000  a v USA se šíří nový, vysoce nakažlivý kmen.

- Čína v úterý už sedmý den zaznamenala více než 100 denních nákaz.

- Nový Zéland nyní požaduje od všech zahraničních cestujících negativní test.

- Pětadvacet procent mladých lidí v Británii nezvládá pandemii. Obávají se nezaměstnanosti a "nejsou schopni si poradit se životem".

- V sobotu byly ve Walesu proočkováno první dávkou 4 procenta, obyvatelstva, ve Skotsku 4,1 procenta, v Anglii 5,9 procent a v Severním Irsku 7.4 procent. Londýnská vláda tvrdí, že se jí podaří do 15. února první dávkou proočkovat 15 milionů vysoce ohrožených občanů, zdravotníků a sociálních pracovníků, lidi nad 70 let a obyvatele pečovatelských domovů. Ministři ale upozorňují, že je stále nesmírně důležité dodržovat karanténu.

- Německo zřejmě zpřísní karanténu a prodlouží ji za konec ledna.

- Biden odmítl Trumpovo rozhodnutí zrušit zákaz cestování do USA z Británie, z EU a z Brazílie.
- Mezinárodní týn expertů kritizoval Světovou zdravotnickou organizaci, že vyhlásila mezinárodní pandemickou krizi až 30. ledna 2020. I Čína měla reagovat rychleji a varovat rychleji svět.  Expert WHO varuje, že počet mrtvých na koronavirus dosáhne nyní velmi brzo 100 000 osob týdně. ZDE

- Trump zrušil koronavirový zákaz cestování do USA z Británie, EU a z Brazílie. Platí to od 26. ledna, ode dne, od kdy musejí cestující do USA mít negativní test. Není vyloučeno, že Biden zákaz znovu zavede.

- Maroko potvrdilo první dovezený případ britské varianty covidu, a to v přístavu Tangier u Maročana, který se vrátil z Irska přes Marseille.

- Česká republika také potvrdila přítomnost nového britského, daleko nakažlivějšího kmenu koronaviru.

- Británie měla v týdnu do 17.1. nejvyšší globální počet úmrtí na milion obyvatel. Na druhém místě byla Česká republika.

- Vědci mají nové biologické důkazy, že se jihoafrická varianta koronaviru váže lehčeji na lidské buňky, a je proto nakažlivější.



Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
5256

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2021