Kriminálníci usilují si na poslední chvíli koupit od Trumpa prezidentskou milost

18. 1. 2021

čas čtení 3 minuty

Trumpovi spojenci obdrželi desetitisíce dolarů - a potenciálně daleko víc - od lidí, kteří usilují o omilostnění od Trumpa


Jak se Donald Trump chystá k středečnímu odchodu z prezidentského úřadu, zintenzivňujese lukrativní finanční transakce: Trumpovi stoupenci vybírají honoráře od bohatých kriminálníků či jejich společníků s cílem přesvědčit Bílý dům, aby je omilostnil, píše New York Times. Prezidentské milosti se mají používat k projevu slitování nad lidmi, kteří si to zaslouží. Trump jich bezostyšně používá jako odměny pro své osobní či politické spojence.

Mezitím nechal Trump před svým odchodem z úřadu popravit 13 lidí.

 
 
Jeden lobbista, Brett Tolman, bývalý federální prokurátor, který nyní radí Bílému domu ohledně milostí a snižování trestů, vybral v posledních týdnech desetitisíce dolarů za své přísliby, že se pokusí přesvědčit Trumpa, aby omilostnil syna jednoho senátora z Arkansasu, zakladatele onlinového obchodu s drogami Silk Road a jednoho prominenta z Manhattanu, který přiznal vinu z finančních podvodů.

Bývalý Trumpův osobní právník John M. Dowd se také nabízí odsouzeným kriminálníkům za peníze jako člověk,  který v důsledku svých těsných vazeb na Trumpa ho "dokáže přesvědčit, aby vám Trump udělil milost". I on vybral desetitisíce dolarů.

Jiný někdejší Trumpův vysoký poradce dostal 50 000 dolarů za příslib, že bude přesvědčovat Trumpa, aby omilostnil Johna Kiriakou, bývalého agenta CIA odsouzeného za protizákonné zveřejnění utajovaných informací - Kiriakou zveřejnil totožnost agenta CIA, který páchal mučení, s tím, že dostane dalších 50 000, pokud ho Trump skutečně omilostní.

A Trumpův osobní právník Rudy Giuliani prý Kiriakouovi řekl, že mu Giuliani u Trumpa zařídí milost za dva miliony dolarů. Kiriakou tuto nabídku odmítl a jeho společník to udal FBI, že Giouliani protizákonně prodává milosti. Giuliani to zpochybňuje.

Trump údajně uvažuje o tom, že omilostní sám sebe a že preventivně omilostní své děti, svého zetě Jareda Kushnera a Rudyho Giulianiho.

Trump v poslední době omilostnil Michaela Flynna, svého prvního poradce pro bezpečnost státu, který přiznal vinu, že lhal FBI o svých kontaktech s Ruskem, podvodníka Rogera Stonea, který byl odsouzen za obstrukce v Kongresu, Paula Manaforta, bývalého manažera Trumpovy volební kampaně, který byl odsouzen v souvislosti s vyšetřováním ruských zásahů do amerických voleb, a Charlese Kushnera, otce Trumpova zetě Jareda Kushnera, který byl odsouzen za daňové podvody a za pomstu svědkům.

Rozhodování o Trumpových milostech bylo přenecháno Jaredu Kushnerovi. Trumpův Bílý dům nepoužíval normální proces hodnocení uchazečů o milost, který provádí ministerstvo spravedlnosti.

Právní odborníci i právníci specializující se na milosti jsou zhnuseni touto praxí, i spektáklem Trumpových kamarádů, kteří nabízejí Trumpovy milosti jiným lidem za peníze.

V USA není protizákonné nabízet prezidentské milosti za peníze.

Podrobnosti v angličtině  ZDE    ZDE
 

0
Vytisknout
5590

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2021