Průběžné zpravodajství:

Německo: Ještě nejsme tam, kde potřebujeme být

18. 1. 2021

čas čtení 5 minut
Jak skandálně neefektivní je testování v ČR, zejména o víkendech, se ukazuje z toho, že v neděli bylo registrováno jen 2618 nových denních nákaz. Celkový počet nakažených  stoupl na 891 852.  Zemřelo 14 449 lidí, to je od předchozího dne o 234 více. To jsou v globálním srovnání obrovské počty na jednoho obyvatele. Drastický počet denních umírajících vypovídá o stavu pandemie v ČR více než neefektivní testování. V nemocnicích je 6330 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Bohaté státy světa páchají morální katastrofu, když si zajišťují vakcíny výlučně pro sebe a ignorují chudší státy světa, řekl šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kritizoval, že jedna chudá země dostala jen 25 (!) vakcín, zatímco bohaté země už očkovaly celkem 39 milionů lidí. Tedros zdůraznil, že není správné, aby byli očkováni mladší lidé v bohatých zemích, aniž by byli očkováni starší a ohrožení lidé v chudších zemích. Proti pandemii nelze bojovat jen v některých zemích světa, tak pandemii lidstvo neporazí, upozornila v pondělí v poledne v britském rozhlase mluvčí WHO dr. Margaret Harris.

- Rektor Karlovy univerzity Zima má koronavirový zápal plic a je na tom špatně. Před svým onemocněním koronavirem profesor Zima činil různá zavádějící a bagatelizující tvrzení o pandemii.

- Německý ministr zdravotnictví: Jsme velmi daleko od místa, kde potřebujeme být. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn se v pondělí vyjádřil, že i když opatření proti koronaviru začínají mít dopad, pořád ještě je zapotřebí udělat daleko víc, aby byla epidemie zvládnuta. 16 premiérů německých spokových zemí  bude v úterý jednat s Merkelovou, co dál. Počet infekcí v Německu klesá a počet pacientů na JIPkách poklesl o 10-15 procent, jenže země se obávají nových, nakažlivějších kmenů koronaviru. Počet denních nákaz v německu stoupl o 7171 na 2 040 659. Je to ve srovnání s předchozím týdnem pokles o více než 5000 případů. Počet mrtvých stoupl o 214 na 46 633. Ministr zahraničí Heiko Maas vyvolal diskusi možným návrhem, že očkovaným by mělo být dovoleno chodit do kin a do restaurací dříve. Jiní minsitři jsou proti tomu z obavy, že by to posílilo sociální nerovnost v době, kdy ne každý má možnost být očkován. Maasův návrh je "vyloučen", dokud není známo, zda očkování zabraňuje šíření viru.

- Rusko registrovalo 22 857 denních nákaz a 471 úmrtí. Rusko je globálně na čtvrtém místě co do počtu nákaz - celkový počet nákaz v Rusku je 3 581 066. Celkový počet mrtvých v Rusku je 66 037.

 


- Zdravotníci dali do karantény dva hotely a uzavřely školy pro lyžování ve švýcarském lyžařském letovisku St. Moritz. Místo je postiženo vysoce nakažlivým novým kmene koronaviru.

- Británie se připravuje na očkování lidí nad 70 let a lidí zranitelných kvůli zdravotním problémům. Dosud dostalo první očkovací dávku v Británii 3,8 milionů lidí, osoby starší 80 let, obyvatelé pečovatelských domovů a zaměstnanci zdravotnictví i sociální péče.

- Čínské úřady zjistily, že jeden "superšiřitel" nákazy, pětačtyřicetiletý muž, který cestoval po severovýchodě země a přednášel o zdraví, nakazil 102 osob.

- Brazilský regulační orgán schválil naléhavé užití vakcín firem Sinovac a AstraZeneca. Měl by tak být v Brazílii zahájen očkovací program, který byl v důsledku místního politického hašteření zdržen.

- Spojené státy se blíží 400 000 mrtvým. V neděli večer tam bylo nakaženo 23 923 062 osob a 397 494 osob zemřelo. Ron Klain, Bidenův šéf štábu Bílého domu, konstatoval, že Bidenův tým předpokládá, že v prvních pěti týdnech jeho vlády zemře v USA na koronavirus dalších 100 000 osob.

- Izrael uzavřel dohodu s firmou Pfizer, že jí poskytne obrovské množství  zdravotnických informací o očkovaných osobách oplátkou za pokračující dodávky její vakcíny, po níž je obrovská poptávka. To umožní Izraeli rychle očkovat většinu svého obyvatelstva a poskytnout cenné výzkumné informace pro svět. Vznikají ovšem otázky ohledně osobních údajů. Izrael je kritizován, že neočkuje Palestince.

- Human Rights Watch Izraeli: Očkujte i Palestince! (Je naprosto pošetilé se domnívat, že se lze pandemie zbavit proočkováním jen "našeho" obyvatelstva.)


- Biden plánuje naočkovat za 100 dní 100 milionů Američanů.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6232

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2021