Bidenova inaugurace: Prezident z bezpečnostních důvodů zrušil plánovanou cestu vlakem

15. 1. 2021

čas čtení 2 minuty
Nově zvolený prezident Joe Biden nepojede na svou inauguraci do Washingtonu vlakem, jak měl v plánu, a to z bezpečnostních důvodů, informují Alexandra Jaffeová a Zeke Miller.


Prezidentovo rozhodnutí odráží rostoucí obavy ohledně potenciálních hrozeb v Kapitolu a po celých USA před inaugurací 20. ledna.

Bezpečnostní zajištění ve Washingtonu bylo výrazně navýšeno po útoku Trumpových příznivců na Kapitol a FBI o víkendu varovala před plány na "ozbrojené protesty" ve všech 50 hlavních městech států Unie a ve Washingtonu, D.C.

Rozhodnutí zrušit devadesátiminutovou cestu vlakem z rodného města Wilmingtonu ve státě Delaware do Washingtonu zřejmě pro Bidena nebylo lehké. Jeho preference vlaků během šestatřicetileté kariéry senátora byla natolik centrální pro jeho veřejný obraz, že jel vlakem Amtrak domů v poslední den svého účinkování jako viceprezident a v prezidentské kampani v Ohiu a Pennsylvánii využil cest vlakem při oslovování dělnických voličů.

Biden se stal známým svou zálibou ve vlacích od prvních dnů v Senátu, když se takřka každý den vracel v noci domů, aby se staral o své syny poté, co manželka a dcera v roce 1972 zahynuly při automobilové nehodě. Jeho chvála vlaků a přátelství s průvodčími a personálem byly zachyceny v krátkém filmu promítaném vloni v srpnu na sjezdu Demokratické strany.

Kromě toho Biden ve středu obdržel brífink FBI, Tajné služby a národněbezpečnostního týmu o potenciálu dodatečného násilí v následujících dnech.

Ve Washingtonu, ale zejména kolem Kapitolu, parku National Mall a některých přilehlých federálních budov byla výrazně posílena bezpečnostní opatření. Byly zde postaveny ploty zabraňující šplhání a kovové brány, ulice byly uzavřeny, přízemní části budov zatlučeny prkny a v Kapitolu bivakují vojáci Národní gardy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5073

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2021