Rozhovor Britských listů 243. Výchovou k poslušnosti?

25. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Bohumilem Kartousem o jeho knize No Future: Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality? Kniha vychází příští týden, ve středu 30. října. Autor v ní přesvědčivým a čtivým způsobem poukazuje na to, jak nedokonale reaguje silně konzervativní české školství na převratné technologické a sociální výzvy současnosti. Poukazuje i na to, že starší generace v české společnosti dramatickým způsobem ztrácejí autoritu u mladých lidí, protože je jim zjevné, že starší lidé si neporadí se vznikajícím virtuálním světem, a jsou proto mladým naprosto pro smích. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. října 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

O svatých na hanbě

30. 10. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Když etnograf Václav Šolc v polovině 70. let navštívil jedno z lokálních středisek významného mayského kmene Tzotzilů, San Juan de Chamula ve státě Chiapas, secretario mu během náboženské slavnosti povolil vstoupit i do místního kostela - pod podmínkou ovšem, že tam, na rozdíl od libovolných ostatních prostor v obci, nepořídí ani jedinou fotografii.

V Británii se budou 12. prosince konat všeobecné volby

30. 10. 2019

čas čtení 1 minuta


Poslanci britské Dolní sněmovny v úterý večer nakonec schválili 438 hlasy vůči 20 (s většinou 418 hlasy) předčasné volby na 12. prosince, poté, co Jeremy Corbyn nařídil labouristickým poslancům, aby toto hlasování schválili. Budou to první předvánoční volby od roku 1923.

Liberální demokraté a skotští nacionalisté se zdrželi hlasování poté, co bylo odmítnuto jimi preferované datum 9. prosince. Téměř polovina labouristických poslanců v Dolní sněmovně vůbec nebyla, někteří hlasovali proti. Někteří obviňovali labouristické činitele pro poslaneckou disciplínu, že vyvolali chaos.

Vcítění – místy úsměvné

30. 10. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 2 minuty


Setkání s Radoslavem Nenadálem (30. 10. 1929 – 17. 7. 2018) bývala sváteční už během dlouhých let, kdy tento spisovatel, překladatel a vysokoškolský pedagog učil na plný úvazek. V seminářích vedl studenty k co nejširšímu vnímání literatury – s mezinárodním přesahem – aby si neustále uvědomovali střetávání i částečné prolínání různých směrů. Mimo výuku se s někým zastavil poměrně zřídka – ale když už, pak se na každé slovo svého protějšku vždy plně soustředil.

Mám plné zuby zkreslování historie. Srpnová invaze r. 1968 skutečně nebyla masakr jak roku 1956 v Maďarsku

29. 10. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Ideologická umanutost hlupáků, kteří nezažili sovětskou okupaci v srpnu 1968, je šokující. Ať je Stanislav Grospič jakkoliv pochybnou a kontroverzní osobou, má pravdu, že většina mrtvých, usmrcených v důsledku invaze v srpnu 1968, byly oběti dopravních či jiných nehod, anebo prostě nervozity zděšených vojáků, kteří se octli vinou šéfů sovětského státu v situaci, jíž nerozuměli.

Fred Edlin ve své knize The Logic of Normalization (Fred H. Eidlin. The Logic of "Normalization": The Soviet Intervention in Czechoslovakia of 21 August 1968 and the Czechoslovak Response (East European Monographs, no. LXXIV), Boulder, Colo.: East European Monographs, 1980. x, 278 pp. Distributed by Columbia University Press.) přesvědčivě argumentuje a dokladuje, že pracovníci sovětského velvyslanectví v Praze během Pražského jara 1968 Moskvě lhali, protože se neodvážili otevřeně říci, že jde o celonárodní demokratickou revoluci. Tvrdili Brežněvovi a sovětskému komunistickému politbyru, že Pražské jaro je jen spiknutím hrstky intelektuálů, které invaze lehce porazí a národ a "dělnická třída" v Československu bude sovětské vojáky nadšeně vítat tak jako v květnu 1945.

Proto, vysvětluje Eidlin, měli sovětští vojáci přísný příkaz zacházet s československým obyvatelstvem jako se spřátelenými lidmi. Nedošlo k rozsáhlým masakrům jako v Budapešti v roce 1956. Lidé, kteří zahynuli, byli skutečně obětí nehod.

Občané Československa byli v předchozích měsících Pražského jara 1968 zvyklí na intenzivní  veřejné politické debaty v ulicích českých a slovenských měst. Vrhli se tedy na ruské mladíky na sovětských tancích a vášnivě je přesvědčovali, že v Československu žádná kontrarevoluce nebyla. Nedošlo k masakrování, došlo k diskusi, která sovětskou armádu zdemoralizovala.

To, že v této věci má Grospič (částečnou) pravdu, samozřejmě neznamená, že invaze nebyla neuvěřitelnou agresí a sprosťárnou, která neférově ovlivnila na další dvě desítky let životy milionů lidí. Poinvazní útlak byl také do nebe volající, ovšem na něm se nadšeně velmi brzo začali podílet mnozí Češi a Slováci.

Netuším, proč je zapotřebí z ideologických důvodů lhát o československé historii.

Už se nikdy nebudu rouhat!

28. 10. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

ČRo+ Hana Lipovská, prý jakási ekonomka, hodinový (!) sólo prostor:

"Minimální mzda a sociální stát vrážejí klín (!) mezi zaměstnance a zaměstnavatele a vyvolávají sociální napětí".

Fakt tohle boží stvoření dostane hodinu v rádiu, bez oponentury, a rozhlas to anoncuje takto: "(ekonomka Lipovská) vysvětlí, proč bychom měli pracovat ještě více, než pracujeme."

Jasně, ať lidi dělají za pět tisíc hrubýho a žádné progresivní zdanění, žádná solidarita se slabšími, a máme sociální smír jak Brno. A kdo má málo peněz, je to tím že pracuje málo, měl by dělat denně 10 hodin, 12 hodin, 16 hodin, furt málo, 30 hodin, vrrrrr! Fakt poprvé za dlouhé roky co jsem musel rozhlas mutnout, bych jinak rozmlátil hlavou volant.

Vraťte nám Kovanduuu!! Já ho chci zpět! Už se nikdy nebudu rouhat!

Pozn. JČ: Podle fotografie,  Lipovská je zjevně nekritickým obdivovatelem extremistické Rusky Ayn Randové (Alisy Zinovjevny Rosenbaumové, 1905-1982), která po emigraci do US  publikovala romány šířící její ultrapravicovou extremistickou ideologii. ČR je jako Rusko - bez korekce fakty se tam snese všechno.

Na Všelichovou a Farkase kašlete, Babiši a Petříčku...

29. 10. 2019 / Pavel Pečínka

čas čtení 1 minuta

Je skandální, že česká vláda nedokázala za celé 3 roky svoje lidi dostat ven a že proti současné turecké intervenci do Rojavy nevystoupila mnohem rázněji...

Ukázka, jak vám Babišova vláda pomůže, když se v zahraničí dostanete do potíží...

Řád rojavského lva – to je takové moje soukromé imaginární vyznamenání, které posílám na dálku dvojici Všelichová - Farkas dřív, než se  začnou rozdávat metály na Pražském hradě, píše Pavel Pečínka.

Oba Češi by se od žádné české garnitury vyznamenání nedočkali, ani kdyby neseděli třetím rokem (koncem listopadu jim začne rok čtvrtý) za téměř zanedbatelnou podporu Rojavě, protože každému by na nich vadilo něco jiného - nažehlené elitě, dogmatickým NATOidům "chápajícím" Turecko i xenofobní národně-sociální hnojárně...

Farkas byl v běžném životě neseriozní dobrodruh, Všelichová lehce ztřeštěná studentka - oba ale párkrtát přivezli zásilky muslimským i nemuslimským uprchlíkům na Balkáně, oba se snažili do Rojavy dopravit provizorní nemocniční stan a Farkas pár měsíců sloužil v zahraniční skupině polokomunistických Lidových obranných jednotek (YPG) bojujících s Islámským státem.

I díky miniaturnímu přispění Všelichové a Farkase tak odletěl  šéf ISIS do pekla.

Je skandální, že česká vláda nedokázala za celé 3 roky svoje lidi dostat ven a že proti současné turecké intervenci do Rojavy nevystoupila mnohem rázněji... Rojavu si ale rozvracet nedáme.

* * *
K tomu poznamenává Albín Sybera:

Z ČR do Turecka létaly za obchodem Vítkovické Strojírny - ten, kdo jim pomohl zkompletovat nabídky do tendru v turečtině by třeba věděl, co se musí dát Turkům za ty dva, ale to by si uměl AB asi taky zjistit, kdyby chtěl ..




Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Swinsonová, Corbyn a skotští nacionalisté odsoudili Británii k pěti letům s Johnsonem

30. 10. 2019

čas čtení 4 minuty

Každý slib a závazek, který předkládají lidé jako Caroline Flintová nebo Jo Swinsonová ohledně brexitu bez dohody nebo práv zaměstnanců, může být zrušen Dolní sněmovnou ovládanou toryi a naplněnou eurofobními thatcheristickými fanatiky. "Umírnění" odstoupí nebo podlehnou čistkám. Se státem blahobytu je konec, napsal Sean O'Grady.

Požáry v Kalifornii ukazují "hrůzu", jíž bude svět čelit kvůli změně klimatu

30. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

Kaliforňané kvůli nebezpečí požárů trpí rozsáhlými výpadky proudu a masovými evakuacemi, upozorňuje bývalý guvernér Jerry Brown. Ten varuje, že černý scénář může být pro Američany z celé země "pouhým začátkem" - pokud úřady ve Washingtonu nezačnou k tématu změny klimatu přistupovat seriózně, napsala Carla Marinucciová.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Teleskop ESO odhalil možná nejmenší trpasličí planetku Sluneční soustavy

30. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta

Astronomové s použitím nástroje SPHERE na dalekohledu Very Large Telescope (VLT) z výbavy pozorovatelny European Southern Observatory (ESO) zjistili, že asteroid Hygiea může být klasifikován jako trpasličí planeta. Objekt představuje čtvrtý největší asteroid v pásmu asteroidů po objektech Ceres, Vesta a Pallas. Poprvé astronomové pozorovali Hygieu v dostatečném rozlišení na to, aby mohli studovat její povrch a určit její tvar a rozměry. Zjistili, že objekt Hygiea je sférický a potenciálně může připravit Ceres o titul nejmenší trpasličí planety ve Sluneční soustavě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Odkud pocházejí moderní lidé?

30. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

Studie dospěla k názoru, že nejstarší předkové anatomicky moderních lidí (Homo sapiens sapiens) pocházeli z jihoafrické "domoviny" a dařilo se jim tam po 70 000 let.

Vítejte v Chorvatsku. Chorvatsko plné mučení

30. 10. 2019

čas čtení 1 minuta


Vítejte v Chorvatsku. Chorvatsko plné mučení
- to jsou hesla na billboardech zveřejněných v městě Cista Provo, kde se umělci už více než deset let vyjadřují ve veřejném prostoru na billboardech k otázkám veřejného zájmu.

Tyto šokující billboardy byly vystaveny v tomto městě, nedaleko chorvatské hranice s Bosnou-Hercegovinou, jen několik dní poté, co oznámila Evropská komise, že Chorvatsko splnilo podmínky pro vstup do schengenského prostoru. "Lidé, kteří jsou každým dnem mláceni a uráženi, lidé, kteří opravdu znají bolest, hlad a strach, vypovídají daleko výmluvněji o naší zemi než obnošená turistická hesla," konstatovali autoři billboardů.

Ve snaze vstoupit do Schengenu normalizovalo a institucionalizovalo Chorvatsko násilí, které je nepřijatelné, konstatují tamější umělci. Protizákonné vyhánění uprchlíků ze země a jejich zatýkání, policejní násilí, týrání a mučení jednotlivců i skupin, mužů i žen, dospělých i dětí, se děje dlouhá léta.  


Zdroj v angličtině ZDE
 

Britské děti se na Haloween strojí jako Boris Johnson

29. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta

Je to prý druhá nejděsivější možná postava, jaká je může napadnout. Rekordně nejděsivější je Donald Trump:


Brexit: Změna volebního zákona ve prospěch občanů EU a 16 a 17letých nebyla připuštěna k hlasování

29. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Návrh změny volebního zákona, které by umožnily hlasovat ve volbám v Británii občanům EU a šestnácti a sedmnáctiletým nebyl přijat k hlasování.  Možnost likvidace brexitu suchou cestou tak zase zmizela.

Aktualizace: Johnson nyní vyhrožuje, že stáhne návrh zákona požadující předčasné volby na prosinec, pokud labouristé [a ostatní opozice] dají právo hlasovat 3,4 milionům občanů EU žijícím v Británii. Je to stále šílenější.



Britská Dolní sněmovna v úterý odpoledne hlasováním schválila v poměru hlasů 312 proti 295  právo opozice navrhovat dodatky k zákonu, který má umožnit předčasné volby v prosinci 2019. Boris Johnson se proti tomu zuřivě bránil.


Právo opozice včlenit dodatky k tomuto zákonu potenciálně otevírá možnost  rozšíření účasti ve volbách pro šestnácti a sedmnáctileté Brity (tak, jak je to běžnou praxí ve Skotsku) a pro tři miliony občanů Evropské unie. (Občané EU jsou už pro volby v Británii registrováni, protože se tam smějí účastnit eurovoleb.)



Pokud by se to stihlo udělat, byl by to zjevně konec brexitu. (Komentátoři se však domnívají, že je to nerealistické a tyto dodatky nebudou předloženy k hlasování.) Protože se nedá od skoro žádných šestnácti a sedmnáctiletých britských voličů očekávat, že by hlasovali pro Johnsona, a totéž se vůbec nedá očekávat od evropských občanů žijících v Británii. (JČ)

Konzervativní poslanec: Šestnáctiletým a sedmáctiletým občanům by nemělo být dovoleno hlasovat ve volbách, protože by nevolili konzervativce!!




Labouristický dodatek požadující rozšíření volebního práva na šestnáctileté a sedmnáctileté:



Komenský online: Třídění, štěpení a scelování společnosti

29. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta

Srdečně Vás zveme na diskuzi

Komenský online: Třídění, štěpení a scelování společnosti v tocích kulturního kapitálu s Terezou Stöckelovou a jejími hosty.


👉V úterý 29.října od 18:00 v Display


👍Hosté: Václav Bělohradský, Johana Chylíková (Sociologický ústav AV ČR), Tomáš Dvořák (PAQ a Fakulta sociálních věd UK) a Kateřina Nedbálková (Fakulta sociálních studií MU)

👍Moderuje: Tereza Stöckelová
 

Podle Pierra Bourdieu a jeho následovníků nedefinuje společenskou třídu pouze ekonomický, ale také sociální a kulturní kapitál. Jaké formy dnes kulturní kapitál nabývá? Jak ho lze sociologicky operacionalizovat a měřit? Jak se kulturní kapitál konvertuje na kapitál ekonomický, a naopak? Jak se vytváří a rozptyluje třídní vědomí ve věku kulturních válek a sociálních médií?
 

Informace na Facebooku ZDE

 

Spojené státy Blízký východ jen tak neopustí

29. 10. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Hysterie, která vzplála po stažení amerického kontingentu ze severu Sýrie, má kořeny ve strachu, že Washington ztratí kontrolu nad strategickým regionem ve prospěch antagonistických velmocí. Nevím, zda relokace tohoto kontingentu do Iráku a rozmístění stovek amerických vojáků u ropných polí na východě Sýrie zavdává k těmto obavám pohnutky. Jedno je ale jisté: Spojené státy blízkovýchodní region jen tak neopustí, což, jak známo, nikdy nedělalo dobrotu.

Británie: Tisíce pamětních mincí, vyrobených na oslavu brexitu, budou roztaveny

29. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta



Potrhlá vláda nevoleného britského premiéra Borise Johnsona nyní rozhodla, že tisíce padesátipencových pamětních mincí, oslavující brexit připadající na den 31. října 2019, bude nyní roztaveno, poté, co Johnsonovu vládu donutil parlament požádal Brusel o odložení brexitu, Evropská unie Británii poskytla odklad do 31. ledna 2020 a Johnson tento odklad přijal.


Johnsonova vláda také vyplýtvala 100 milionů liber (3 miliardy Kč) nesmyslnými, všudypřítomnými reklamami, inzerujícími uskutečnění brexitu dne 31.10. 2019. Měl by tento nesmyslný výdaj uhradit sám Johnson a jeho poradce Dominic Cummings, stejně jako náklady výroby nesmyslných mincí a mnoho miliard na práci státních úředníků marně připravujících brexit. (JČ)


Copyrightová směrnice ve Francii narazila na Google i Facebook

29. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva
Komentář pirátského poslance Ondřeje Profanta

Praha 29. října 2019 – Minulý čtvrtek vstoupila v účinnost francouzská implementace článku 15 copyrightové směrnice EU, zavádějící tzv. „daň z odkazu“. Vyhledávače a sociální sítě podle ní mají platit vydavatelům za zobrazení odkazů na články, které dnes kromě titulku obsahují také obrázek či video a část samotného textu. Google již dříve avizoval, že vydavatelům platit nebude: Buď mu vydavatelé umožní sdílení bezplatně, nebo Google začne zobrazovat pouze strohý titulek a hypertextový odkaz, na což se daň nevztahuje. V pátek s podobným prohlášením přišel i Facebook. Vydavatelé a politici, včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, se bouří a chystají stížnost k antimonopolnímu úřadu. Piráti na problematické části směrnice dlouhodobě poukazovali a současná situace ve Francii dokazuje, že vznesené námitky byly oprávněné.

Proč došlo v ČR a na Slovensku k tak markantnímu nárůstu netolerance vůči homosexualitě?

28. 10. 2019 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta



Československo bývalo jednou z nejtolerantnějších zemí v Evropě vůči homosexualitě a menšinám LGBT. Zatímco snášenlivost vůči komunitě LGBT v západních zemích roste, případně zůstává trvale vysoká, za posledních 12 let podle Pew Research Centre poklesla snášenlivost vůči homosexualitě v ČR z 83 na 59 procent a na Slovensku z 66 na 44 procent. Je to trend, který naznačuje směr, jímž se vydalo Rusko a další východoevropské země - v důsledku antihomosexuální propagandy v Rusku je tam snášenlivost vůči homosexuálům jen 14 procent.

Tato nevraživost je ohromující, iracionální a neférová: Ti lidé za to nemohou, že se tak narodili. Je tomu asi, jako byste nenáviděli židy či lidi s modrýma očima:

Co je příčinou toho, že se ČR vydává tou nejhnusnější cestou?

V Londýně se aktivizuje organizace "Fck Boris" - "Ať jde Boris do prdele"

28. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta

Prostřednictvím crowdfundingu zveřejňuje organizace FckBoris v londýnském metru informace o děsivé politice Johnsonovy vlády:



Deník Independent informuje, že se za posledních osm týdnů zaregistrovaly v britském seznamu voličů téměř dva miliony lidí, kteří dosud nikdy v britských volbách nehlasovali. 58 procent těchto lidí je mladších 34 let, jen 7 procent je starších než 65 let. Mladí lidé nehlasují pro konzervativce a jsou převážně proti brexitu.

Reklamy skupiny Fck Boris obsahují QR kódy, jejichž prostřednictvím se občané mohou registrovat ve seznamu voličů.

Stránky organizace FCK BORIS ZDE

Johnson potřetí prohrál hlasování o předčasných volbách

28. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

K vyhlášení předčasných voleb potřebuje podle nedávného zákona britská vláda souhlas dvou třetin poslanců. Ten v pondělí v 19 hodin britského času opět Boris Johnson nezískal. Obvinil parlament, že "drží národ jako rukojmí". Rezoluci za předčasné volby podpořilo jen 299 poslanců, 70 bylo proti, rezoluce padla.  

HLASOVÁNÍ O PŘEDČASNÝCH VOLBÁCH:

PRO 299
PROTI 70

Většina 299, jenže je zapotřebí 434 hlasů. Jedenáctá porážka Johnsonovy vlády při hlasování v Dolní sněmovně.

Johnson prý nyní podpoří návrh liberálních demokratů, aby se změnil zákon, avšak liberální demokraté chtějí volby 9. prosince, kdy jsou ještě univerzitní studenti na univerzitách (jsou pro volby registrování tam), kdežto konzervativci chtějí volby až 12. prosince, až budou studenti na prázdninách (mladí lidé nehlasují pro konzervativce).

Hospodaření OSBL za září 2019

14. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

V září 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 66 175,04 Kč, výdaje byly 84 130,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


22507