Masová střelba na Floridě aneb Společnost paralyzovaná strachem a podvázaná zbrojařským byznysem

16. 2. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Masakr na střední škole v Parklandu je z neopomenutelné části logickým produktem atmosféry všudypřítomného strachu z externích hrozeb, které jsou vydatně nafukované Trumpovým Bílým domem, přičemž bezpečnost Spojených států zásadním způsobem neohrožují. Problém masových střeleb ve Spojených státech je přitom důkladně analyzován, a proto neuškodí, když si zásadní fakta týkajících se tohoto zhoubného fenoménu připomeneme.  


Žádná vyspělá západní země vyjma Spojených států se nepotýká s tak závažným problémem, jakým jsou masové střelby. Zatímco Trumpova administrativa systematicky a účelově šíří strach z muslimů a latinskoamerických migrantů, které rasisticky spojuje s mezinárodními gangy, reálné nebezpečí pramení z benevolentního výkladu druhého dodatku Ústavy Spojených států.

Tato hrozba spočívá v naprosto bezzubé regulaci držení zbraní a snadné dostupnosti absurdně sofistikovaných zbraní, což je v kombinaci s atmosférou strachu z imaginárních hrozeb patrně primárním důvodem, proč bylo v roce 2016 ve Spojených státech střelnou zbraní zavražděno 11 tisíc osob.    

Přitom existuje jasná korelace mezi počtem zbraní v té které společnosti a počtem masových střeleb či přestřelek. Američané v průměru vlastní rekordních 265 milionů zbraní, přičemž jen tři procenta dospělých (zhruba šest miliónů osob) vlastní celou polovinu z nich. Údaje nashromážděné organizací Gun Violence Archive odhalují šokující fakta: masové přestřelky, kdy jsou zastřeleny či postřeleny čtyři nebo více osob, jsou v USA v podstatě na denním pořádku.

Tisíce zbytečně zmařených životů patrně nepřimějí Kongres, aby změnil pravidla hry, z níž v první řadě těží deset největších výrobců zbraní ve Spojených státech. Jedná se totiž o oboustranně výhodný byznys, ve kterém se točí osm miliard dolarů. Jenže „pistolnická kultura“ mající ve Spojených státech hluboké kořeny konstantně ohrožuje také děti a mládež, neboť tragický incident v Parklandu je již 18. přestřelkou, k níž letos v americké škole došlo. List New York Times informuje, že od masakru ve škole Sandy Hook na konci roku 2012 došlo v amerických školách ke dvěma stovkám přestřelek, při nichž zemřelo téměř 140 osob.   

Učitelka Melissa Falkowski, která před běsnícím střelcem na floridské střední škole ukrývala 19 studentů, kritizovala Kongres a vládu za to, že nejsou schopny implementovat přísnější zákony na držení zbraní. „Vždy, když dojde k masové přestřelce, dozvídáme se z médií, že ještě nepřišel pravý čas, abychom hovořili o regulaci zbraní, protože se musíme modlit za oběti. Ale takhle se nikam nedostaneme. Masakr na naší škole se stal jen další statistickou položkou, zatímco americká společnost není schopna ochránit své děti,“ konstatuje Falkowski.

Zdá se, jako by ve Spojených státech zuřila epidemie, ale mainstreamové sdělovací prostředky v tandemu s politickou reprezentací odmítají seriózně debatovat o jejích příčinách a smysluplných opatřeních, jak ji zastavit. Zvláště přední političtí činitelé se všemožně snaží odvrátit pozornost od jádra problému. Kupříkladu floridský republikánský senátor Marco Rubio roní krokodýlí slzy nad obětmi masakru v Parklandu, když zároveň inkasuje milióny dolarů od Národní asociace držitelů zbraní (NRA).

Samozřejmě, že Rubio není jedním z několika příslovečných shnilých jablek, jelikož jádro pudla tkví v samotném politickém systému, jak už bylo naznačeno výše. Republikánští právníci nedávno v Kongresu a v řadě států zablokovali legislativní snahy o přísnější regulaci držení zbraní a Trumpův kabinet několik dnů před floridským masakrem představil návrh rozpočtu, který počítá s miliónovými škrty v National Instant Criminal Background Check System (systém, který určuje, zda se nacionále uchazečů o koupi zbraně či výbušniny shodují s osobními údaji těch, kdo nemají na držení zbraní nárok).        

Je tedy zjevné, že stávající politická reprezentace nemá žádný zájem na tom, aby sofistikované smrtící zbraně zmizely z amerických škol a ulic, protože je dokonale zkorumpovaná zbrojařskou lobby. Klíčovou úlohu při udržování zlověstného statu quo rovněž hraje systematické vyvolávání strachu v americké společnosti z teroristů apod., přestože USA (navzdory militaristické a destruktivní zahraniční politice) jsou v tomto ohledu jednou z nejbezpečnějších zemí na světě.

Aktualizace: Střelec Nikolas Cruz byl ve spojení s bělošskými rasisty, což potvrzuje tezi, že Spojené státy čelí také rostoucí vlně rasisticky motivovaných útoků.

 

 

 

         

USA
0
Vytisknout
8272

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2018