Průvan na politické scéně

11. 5. 2017 / Libor Prudký

čas čtení 4 minuty

Napětí sice na politické scéně v posledním měsíci pořádně houstlo, ale pořád převažovaly finty a kličky. Až se najednou rozsvítilo. A figury jsou nasvíceny světlomety jako noční obloha proti bombardování.

Najednou je zřetelné, že Sobotka není žádný slaboch a vějička, ale odpovědný premiér, který je ochoten pro zachování vlády mnoho obětovat, ba i svou pozici. Už to samo svědčí o tom, že mu jde o úspěch vlády. A ten se měří hlavně tím, co se koaliční vládě podaří prosadit ze svých záměrů a prohlášení. K tomu je především nutné, aby vláda - se všemi vnitřními šarvátkami - vládla. Že je Sobotka premiér, kterému jde především o dodržení slova voličům. I za cenu momentálního poklesu vlastní popularity a funkce. Že je to politik, který drží soudržnost a akceschopnost vlády dokud to jde. A „dokud to jde“ je vázáno na obyčejnou slušnost a ohrožení tak potřebného zlepšování politické kultury. Když se stane něco, co už je za tou hranicí, tak smířlivost končí. Dovolí si někdo tvrdit, že daňové finty ministra financí - který navíc staví svou pozici na prohánění ostatních za dodržování daňových předpisů – za takovou hranicí nejsou? A že by všude ve slušných společnostech takový ministr financí nemusel odstoupit? A že by všude ve slušných společnostech netrval premiér na jeho odchodu?

Najednou je také zřetelné, že postupy prezidenta Zemana nejsou excesy upíjejícího se narcise, ale promyšlené postupy autoritářského politika, pro kterého takové detaily jako je ústava, nepředstavují nic, co bral v úvahu. A zároveň, že tento prezident kdysi zabrousil do sociální demokracie ne proto, že by byl sociální demokrat, nýbrž proto, že tam byla volná sesle pro šéfa. Tudíž možnost uspokojit jeho na ambicích stojící ego. Pochopí tentokrát konečně stále ještě značná část členů sociální demokracie, že Miloš Zeman žádný sociální demokrat není a nebyl?

Konečně je také jasné, že ten nadávající boss, který vzešel ze zvyklostí úspěšných režimních mladíků reálného socializmu, si způsoby tehdy získané stále zachovává? Že je to ve skutečnosti řídící pracovník aparátu, který se vskutku pokouší řídit svěřenou část státní správy jako státní podnik, tedy jako zdroj zisku pro řídícího samotného? Stát se ale jako podnik řídit nedá. Hlavně proto, že jeho cílem není zisk, ale služba občanům. A žádný ministr vlády není vlastníkem svého rezortu. Že tento pseudoministr vždycky najde cestičku, jak se ze situace vylhat a jak z ní získat co se dá pro sebe? Ale to přece socialističtí šéfové museli moc dobře umět. Takto „vybavený“ ministr bude ve vládě vždycky fungovat jako liška v kurníku. I v tomto směru je jasno: nikdo z oligarchů ve vládě být nemá. Nejen teď.

A také se nasvítila blízkost těch dvou posledně jmenovaných. Premiér nemá zřejmě plnou pravdu, když říká, že Zemana a Babiše spojuje mocenský pakt. Základem je přístup k demokracii a svobodě. Pro autoritáře je příznačné, že takové maličkosti jako ústava, slušnost, zákonnost, konec konců demokracie je nevyvedou z míry. Stěžejní je to, že se shodnou, že oni jsou ti správní hoši. Že právě oni vědí jak na to. A konec konců základem je skutečnost, že rozhodujícím motivem je kombinace vlastního prospěchu a majetnictví pravdy.

Zřídka se vyskytne situace, kdy jsou odhozeny masky a my občané můžeme zřetelně vidět, kdo je kdo. Ten průvan měl řadu českých tradičních znaků – zprvu vypadal jako fraška. Ale v této zemi je fraška možná nejpřesnějším vyjádřením obvyklé situace v politice...

Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
11080

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2017