Přední němečtí představitelé byli na seznamu potenciálních terčů teroristů

10. 5. 2017

čas čtení 2 minuty
Vyšetřování ultrapravicového spiknutí v Bundeswehru vedlo k dalšímu zatčení. Voják podezřelý ze spolupráce s již uvězněným Francem A. zkompiloval seznam cílů, který zahrnoval i ministra spravedlnosti Heiko Maase (SPD, na fotografii).


Zadržení podezřelého oznámila spolková prokuratura v Karlsruhe. Později bylo oznámeno, že byl vydán zatykač. Bez něj by sedmadvacetiletý voják Bundeswehru Maxmillian T. musel být do 48 hodin propuštěn.

Voják byl zatčen na jihozápadě Německa nedaleko města Kehl, informoval magazín Der Spiegel.

Je "vážně podezřelý z plánování vážného násilného aktu proti státu v důsledku pravicově extrémistického přesvědčení," oznámila prokuratura. Voják byl patrně také spolčen s dalším ultrapravičákem, poručíkem Francem A., který byl zatčen koncem dubna a který se registroval jako uprchlík s cílem provádět xenofobní útoky. Na konci dubna policie zatkla také čtyřiadvacetiletého studenta identifikovaného jako Mathias F., také ve spojitosti s útokem.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že Maximillian T. sestavil seznam německých představitelů, na něž měla skupina útočit.

"Podezřelí klasifikovali své možné terče v různých kategoriích - byly tu kategorie od A do D," prohlásila mluvčí prokuratury v Karlsruhe.

V kategorii A byli vedeni bývalý spolkový prezident Joachim Gauck a ministr spravedlnosti Heiko Maas.

Maximillian T. sloužil ve stejných kasárnách v Illkirchu, kde působil Franco A. a která patří společné francouzsko-německé brigádě. Patrně pomáhal poručíka krýt, když se registroval jako uprchlík.

V souvislosti s vyšetřováním bylo zabaveno asi 1 000 ostrých nábojů v domě Mathiase F. Trojice také údajně nakoupila zbraň z Rakouska. V polovině ledna Franco A. ukryl zbraň v koupelně pro handicapované na vídeňském letišti, kde byla později objevena rakouskou policií.

Aféra vyvolala vážné otázky ohledně rozsahu ultrapravicových sympatií v rámci německých ozbrojených sil - a také ohledně toho, že německé azylové procedury nedokázaly odhalit Franca A., který se vydával za syrského uprchlíka. (Evropskou normou jsou jazykové testy pro žadatele o azyl, které ověřují údaje o jejich původu; například Švédsko, které v poměru k počtu obyvatel přijalo více uprchlíků než Německo, tyto testy nadále standardně provádí - pozn. KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7849

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2017