Malware, které zaútočilo na počítače po celém světě, vyrobila americká špionážní služba NSA

14. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Europol: Útok zasáhl 200 000 počítačů v nejméně 150 zemích:





Malware, které zaútočilo od pátku na světové počítače, vyvinula americká špionážní služba NSA jako součást své bezpečnostní a špionážní technologie, upozorňuje právem Craig Murray. (Totéž jsem slyšel v sobotu v americkém rozhlase, poznamenává Jan Čulík.)

Závody ve zbrojení mezi velmocemi, jejichž součástí je i vývoj kybernetických bojových prostředků a špionážní dohled nad internetem je obrovskou hrozbou bezpečnosti internetu. Vlády sice tvrdí, že nás chtějí před nebezpečím hackerských a malwarových útoků ochraňovat, ale ve skutečnosti jsou to ony, které vytvářejí toto nebezpečí. Toto malware pochází z NSA: Prozrazené dokumenty z "Vault 7" na serveru Wikileaks dokazují, že obrovské úsilí při vývoji destruktivního softwaru vyvíjí i CIA.

To v žádném případě neznamená, že tento celosvětový útok provedla NSA anebo americká vláda. Avšak je nutno upozornit, že vlády vydávají miliardy na vývoj malwaru, který pak samy nejsou schopny uchovat v bezpečí. Jde o podobné nebezpečí jako chemické zbraně.

Prioritou pro mezinárodní komunitu by měla být naléhavá mezinárodní akce s cílem zakázat zbrojní vývoj malwaru, protože nebezpečí službám, které jsou stále více závislé na počítačích, je extremní.

Podrobnosti v angličtině ZDE





0
Vytisknout
9182

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2017