O zahánění slonů a zničení Andreje Babiše

13. 5. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Už jste dnes potkali slona? Ne? Takže vidíte, jak ochrana hranic před uprchlíky z Afriky skvěle funguje. - A stejně úžasně fungují i varování před zničením Andreje Babiše. 


Premiér Sobotka se v pátek večer s Babišem sešel, aby jednali o obsazení postu ministra financí a vicepremiéra. ČSSD má údajně k návrhům ANO výhrady, nicméně rozhovory budou pokračovat příští týden ZDE.

Sám Andrej Babiš jako osoba je průměrný a naprosto nezajímavý. Je to výhradně unikátní koncentrace ekonomické, mediální a politické moci, které díky svým kontaktům z dob minulého režimu dosáhl, na čem v jeho případě sejde. Žádný polistopadový aktér v České republice nikdy nic takového nevytvořil.

Velké koncentrace moci vždy představují pro svobodné společnosti smrtelné riziko. James Madison vysvětlil již v roce 1788 v 51. listu federalistů, proč je třeba soustavně dbát na to, aby moc byla rozdělena. John Dalberg-Acton, známý jako lord Acton, o necelých sto let později v dopise Mandellu Creightonovi zformuloval známé varování: Moc korumpuje a absolutní moc korumpuje absolutně. Madisonova ani Actonova argumentace rozhodně nejsou "zastaralé", pokud zmínění pánové nepsali na chytrofóny. Technologie povahu moci nijak nemění, ještě tak nejspíše ji pouze prohlubuje a vyhrocuje.

Kdyby stejné koncentrace moci jako Babiš dosáhl kdokoliv jiný - Kalousek, Háva, Kellner, nebo Bakala - stejně jako v jeho případě by svobodné společnosti nezbylo nic jiného, než aby se v zájmu sebezáchovy spojila proti takovému hráči a donutila ho respektovat pravidla.

A právě o to - o nic jiného - se hraje v kauze Babiš. Takové je maximum možného. Řeči o jeho "zničení" v současné situaci mají v sobě asi tolik realismu jako tvrzení, že protiteroristické manévry ministra Chovance zabránily invazi slonů do České republiky.

Ještě jednou: Realisticky jde o nanejvýš to, aby byl Babiš donucen respektovat pravidla. Aby nemohl zneužívat postavení ministra k likvidaci ekonomické konkurence, aby svému holdingu nedohazoval dotace ze státního rozpočtu, aby nemohl zneužívat svá média k informační válce proti politickým konkurentům, kteří žádná média nevlastní.

Babiš je a i po odstavení z postu ministra zůstane natolik silný, že řeči o jeho zničení jsou výpovědmi týkajícími se nějakého úplně jiného vesmíru.

0
Vytisknout
12907

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2017