Neoliberalismus a jeho principy jako brzda vývoje západních společností

11. 5. 2017 / Vojtěch Polák

čas čtení 2 minuty
Mám nutkání dění kolem sebe porozumět a nestačí mi problém pojmenovat (zaškatulkovat). Lidi jsou proti pomoci uprchlíkům - tak tedy rasismus. Obávám se, že tohle skýtá jen iluzi vysvětlení. Stejně jako úvaha, že lidi se zbláznili a nemají důvod k frustraci, neboť všechno je celkem v pořádku. Jenom podlehli rafinované manipulaci účinnými prostředky a technologiemi, o nichž se předchůdcům současných manipulátorů ani nesnilo. Koneckonců pořád bloudí s plnými nákupními košíky po hypermarketech, tak o co jim jde?

Bohumil Kartous psal v článku Udržování bestie na řetězu je úkolem elit, že "odvážní bojovníci" s islámem v ČR ještě před nedávnem vůbec netušili, že stojí před globálním nepřítelem, dokud jim to čeští rasisté nesdělili. 


Jistě, ale namítám, že německá veřejnost taky netušila, že za všechno špatné mohou Židé, dokud jí to nacisté nevysvětlili. Problém je, že ji to oslovilo a vděčně takové vysvětlení přijala. Snad psychologický mechanismus popření pocitu selhání a viny? 

Napadlo mě, že nejen u nás, ale i na západě obecně chybí silná a racionální opozice vůči vládnoucí ideologii neoliberalismu. Jak mají elity rozumně reagovat na rostoucí frustraci lidí, když jsou samy v zajetí této už přes čtyřicet let monopolně vládnoucí ideologie? Zjevně prosazující zájmy superbohatých. 

Teprve když jsem se na BL dočetl, že v základech neoliberalismu je faktická oligarchie, idea zabránit většině v rozhodování o směřování společnosti a např. i právo superbohatých na rentu podle svého uvážení, pochopil jsem amnestii prezidenta Klause a fakt, že se u nás žádné velkozlodějiny nekonaly, nekonají a konat nebudou, dokud neoliberalisté vládnou. 

Jenže to asi nevysvětlíte ani zjevně inteligentním lidem, neboť rozum je obecně jen pouhou služkou přání a pocitů. Jinak se ale - a to jsem ve své úvaze bohužel ani nezmínil - naprosto shoduji s tím, že reakce na tyto manipulace je především na elitách v západních společnostech. Psychologové doporučují přísně racionální reakce, pokud se manipulátorům nelze vyhnout. Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že někdy to poměrně úspěšně kříží jejich plány.

0
Vytisknout
11597

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2017