MMF kritizuje neoliberalismus

31. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


 Mezinárodní měnový fond (MMF) vydal oficiální studii, v níž varuje, že neoliberalismus prohloubil společenskou nerovnost a ohrozil trvalý růst.

V této eseji vysvětlují dva ze tří hlavních ekonomů Mezinárodního měnového fondu, jak se po světě za posledních třicet let rozšířila "neoliberální agenda". To znamená, že stále více států proměnilo své společenské a politické instituce v chabé kopie trhu. Dvěma britskými příklady, jak upozorňuje Will Davies, autor knihy The Limits of Neoliberalism, je britské státní zdravotnictví a univerzity, "kde byly posluchárny proměněny v supermarkety". Tímto způsobem je veřejný sektor nahrazen soukromými firmami a demokracie je nahrazena pouhou konkurencí.

Důsledky, jak přiznávají výzkumníci z MMF, byly strašlivé. Neoliberalismus nepřivodil hospodářský růst, jen způsobil, že hrstka lidí výrazně zbohatla. Neoliberalismus vyvolal obrovské krachy, které zlikvidovaly miliony lidských existencí a jejichž napravení stálo mnoho miliard. Výzkumníci varují, že další neoliberální posedlost, totiž "zmenšování státu", může mít nedozírné následky a náklady "mohou být daleko vyšší než prospěch".

Od osmdesátých let politikové odmítali tvrzení, že jednají ideologicky. Tvrdili, že dělají, "co funguje". Jenže to jim může projít pouze v tom případě, pokud to opravdu funguje. To je od krize z let 2008-2009 zpochybněno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7765

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2016