Human Rights Watch: Smrtící týden ve Středozemním moři

2. 6. 2016

čas čtení 2 minuty



Vládnou obavy, že se minulý týden utopilo ve Středozemním moři více než 880 žen, mužů a dětí. Zatímco pašeráci nesou přímou odpovědnost za to, že posílají přeplněné a plavby neschopné lodě z libyjského pobřeží i odjinud, evropské vlády nesolu morální a politickou odpovědnost za to, že nedělají víc, aby zabránily těmto strašlivým úmrtím, píše Judith Sunderland z Human Rights Watch .

Ti, kdo se minulý týden utopili, byli v první řadě lidské bytosti. Bez ohledu na to, zda prchali před chudobou nebo pronásledováním ve svých domovských zemích, nikdo z nich si nezasloužil zemřít. Bez ohledu na jejich národnost si zasloužili záchranu, lidské zacházení a zhodnocení jejich individuálních okolností včetně potřeb ochrany jako uprchlíci.

Evropská unie se intenzivně soustřeďuje na to, aby zabránila odjezdu uprchlíků a nedává přednost zachraňování životů. Pohraniční úřadu EU Frontext a námořní mise EU Operace Sophia mají lodi v centru Středozemního moře, kde dochází k většině těchto tragédií, ale i když uprchlíky zachraňují, jejich prvotním mandátem je hlídání hranic a boj proti pašování lidí. Namísto toho jsou záchranné operace většinou ponechávány na italské námořnictvo a na pobřežní hlídky a nevládní organizace.

Spojit se s Libyií ve věci omezování migrace by bylo katastrofou. Libye je země zničená konfliktem, v němž proti sobě bojují četné ozbrojené skupiny. V Libyi čelí migranti a žadatelé o azyl ve vazebních střediscích pro uprchlíky mučení, přeplněnému ubytování, zoufalým hygienickým podmínkám a absenci přístupu k zdravotní péči. Deportovat lidi zpět do Libye či je tam nechávat uvíznout by je vystavilo neuvěřitelnému nebezpečí, porušilo by to mezinárodní právo i zákony Evropské unie a ochromilo by to globální postavení EU.

Vzhledem k pomalému pokroku při rozdělování uprchlíků do EU a při poskytování bezpečných a legálních cest do Evropy, vlády zemí Evropské unie nenechávají lidem jinou možnost než riskovat své životy. Pokud EU a další země nebudou více investovat do hledání a zachraňování uprchlíků v centrálním Středozemním moři, letos v létě zemře mnoho stovek dalších lidí.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6541

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2016