Průzkum veřejného mínění:

Angličané chtějí opustit EU

1. 6. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedla firma ICM pro deník Guardian, vyplývá, že se za posledních čtrnáct dní Britové posunuli k podpoře odchodu z EU. 52 procent Britů nyní podporuje odchod Británie z EU, 48 chce setrvat v EU. Skotsko je drtivou většinou pro setrvání v Evropské unii a skotští nacionalisté musejí jásat, protože pokud budou Angličané chtít odejít z EU, Skotsko uspořádá nové referendum o odchodu z Británie a setrvání v EU a tentokrát vyhraje.

Ještě v polovině května podporovalo setrvání v EU v telefonickém průzkumu 55 procent Britů vůči 45 procentům, kteří chtějí odejít. Na Angličany zřejmě působí strašák údajně  nezvládnutelné migrace ze střední a východní Evropy - tedy motivuje je nenávist vůči Polákům, Čechům, Slovákům, Maďarům, Bulharům a Rumunům. Skotsko naopak imigranty vítá.

90 procent britských ekonomů vážně varuje před hospodářskou krízí, kterou Brexit vyvolá. Stejně tak všichni šěfové britských politických stran.

Zdá se však, že v Anglii působí stejný jev jako v ČR při vyvolávání iracionálního strachu z neexistujících uprchlíků.

Přestože mnozí neustále poukazují na to, že zastánci odchodu z EU šíří věcné nesmysly, především nevzdělaní, nekvalifikovaní a starší britští občané, kteří budou v referendu rozhodovat (mladí lidé, kteří jsou pro setrvání v EU, nechodí k volbám) těm nesmyslům věří navzdory jejich systematickému dementování v médiích.

Jak na to nedávno poukázal jeden komentátor, ve velmi nezáviděníhodném postavení je společnost BBC. Má povinnost systematicky uvádět oba protikladné názory, takže bohužel musí ve zprávách a v publicistických pořadech citovat nesmysly, jako že odchodem z EU "přestane Británie platit 350 milionů liber Bruselu týdně" nebo že "po odchodu z Británie budeme moci zrušit DPH uvalené na energie" jako by to byla fakta.

Podrobnosti o průzkumu v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10815

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2016