Hladovka vězně v kauze Fénix: Začíná jít o život

1. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Se znepokojením sledujeme zprávy o vazebně stíhaném Martinu Ignačákovi, který se svým třináctiměsíčním pobytem za mřížemi stává druhým nejdéle zadržovaným podezřelým ve vazební věznici na Pankráci. V reakci na nepropuštění z vazby zahájil koncem minulého týdne protestní hladovku a odmítá přijímat jakékoliv jídlo i pití. Důvodem protestu je to, že Vrchní soud v Praze nedávno rozhodl zrušit rozsudek Městského soudu v Praze, který mohl znamenat Ignačákovo propuštění z vazby. Martin Ignačák ve vazbě dlouhodobě psychicky strádá. Je mu také odpírána veganská strava, ač je letitým veganem, takže je plně odkázán na zásobování přátel a rodiny a málokdy je mu dopřáno teplé jídlo.

Za Ignačáka se v procesu zaručila jeho sestra, jejíž záruku soud nižší instance shledal jako dostatečnou pro pominutí vazebních důvodů, zatímco soud vyšší instance vyšel vstříc policejnímu tlaku na to, aby Ignačák ve vazbě setrval. Pavla B., sestra obviněného, se k protestní hladovce připojila také, aby vyjádřila jednak solidaritu s bratrem a jednak znepokojení nad způsobem vyšetřování tzv. operace Fénix.

Případ, v jehož rámci je Martin Ignačák vazebně stíhán, provázejí četné nejasnosti. V malé skupině, která měla podle obvinění útok připravovat, byli dlouhodobě infiltrováni dva tajní policisté. I proto jsou na místě otázky, zda celý případ není vyvolán policejní provokací.

Před rokem někteří z nás vystoupili a formulovali své znepokojení nad celou kauzou, tento podnět byl ale příslušnými orgány smeten ze stolu. Za rok kauzy Fénix se nic nevyjasnilo, nejasnosti spíše přibyly. Z vazby byl už na podzim propuštěn Petr S., údajný mozek údajně připravovaného útoku na vlak. Martin Ignačák, který je i podle policejních obvinění druhořadou postavou celého údajného pokusu, je ve vazbě stále, i když všechny důvody pro její trvání pominuly. Cítíme obavu o vězně držícího hladovku, která je život ohrožující již po necelém týdnu. Máme rovněž pochybnosti nad jednáním orgánů činných v trestním řízení, které nedokázaly odpovědět na kritiku svého postupu a rozptýlit otazníky nad svým jednáním, ale za to pokračují v nesmyslné vazbě, která může zadržovaného fatálně poznamenat a nyní jej i ohrozit na zdraví nebo na životě.

Vjera Borozan, šéfredaktorka Artyčok.cz

Adam Borzič, básník

Ivo Bystřičan, filmový dokumentarista

Ondřej Císař, sociolog

Ondřej Dizzcock, hudebník

Anna Pospěch Durnová, politoložka

Tomáš Havlín, novinář

Petr Hauzírek, dramaturg a scénárista

Vít Janeček, dokumentarista

Kateřina Kalistová, náměstkyně ministra kultury

Barbora Kleinhamplová, fotografka a vizuální umělkyně

Alexey Klyuykov, vizuální umělec

Jan Májíček, aktivista

Matěj Metelec, publicista

Jozef Miker, romský aktivista

Arnošt Novák, environmentální sociolog

Michal Pavlasek, sociální antropolog

Luboš Pavlovič, šéfredaktor časopisu Živel

Zuzana Piussi, dokumentaristka

Tereza Reichová, dokumentaristka

Apolena Rychlíková, dokumentaristka a novinářka

Ondřej Slačálek, politolog a novinář

Linda Sokačová, socioložka

Tereza Stejskalová, kurítorka tranzit.cz

Pavel Sterec, umělec a vysokoškolský pedagog

Ivan Štampach, publicista a duchovní

Václav Trojan, programátor, obhájce lidských práv, signatář Charty 77

Michal Uhl, sociolog

Sára Drahokoupil Vidímová, studentka

Lucia Zachariášová, genderová expertka

0
Vytisknout
7885

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2016