Aftonbladet: Jedinou možností je nyní vyhodit vedení televize Prima

2. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Ve Švédsku vlastněná televizní stanice donutila reportéry, aby lhali o imigraci.

Firma MTG prošustrovala svou důvěru, pokud nebude jednat

Některá média  o imigraci záměrně lžou

V úterý informoval deník Dagens Nyheter, že česká televizní stanice Prima TV nutila pod výhrůžkou propuštění, aby její reportéři zobrazovali imigranty záporně.

Skandál byl odhalen v důsledku analýzy, kterou po mnoho měsíců prováděl server Hlídací pes, který také získal nahrávku ze schůze, kde vedení televizní stanice vysvětlovalo, jak budou redaktoři prezentovat uprchlickou otázku.

Během této schůze zdůraznila kromě jiných osob i šéfredaktorka TV Prima Jitka Obzinová, že "vždycky musíte prezentovat uprchlíky jako hrozbu" a požadovala, aby veřejnost byla neustále upozorňována, že je islám hrozbou společnosti.

Analýza serveru Hlídací pes také dokazuje, že zpravodajské hodnoty televize Prima se drasticky pozměnily a začaly být vůči uprchlíkům více záporné.

Televizi Prima vlastní švédská firma MTG, jejímž majitelem je rodina Stenbeckových. Ta vlastní známé mediální impérium, jehož součástí jsou některé nejznámější švédské televizní stanice, rozhlasové stanice a výrobní společnosti.

Firma MTG i holdingová společnosti Kinnevik byly už dříve kritizovány, že operují ve státech s pochybnými názory na svobodu projevu. Tato firma výrazně investuje v Íránu a v Rusku, navzdory tomu, že na obě země byly uvaleny sankce. Firma MTG intenzivně spolupracovala s propagandistickými vládními televizními stanicemi a s vnitřním kruhem spolupracovníků Vladimíra Putina, než ji v tom zabránily nové zákony.

Firma MTG včera tvrdila, že má plnou důvěru v televizi Prima, ale že bude záležitost dále vyšetřovat.

Vzhledem k tomu, že firma MTG dovoluje svým televizním manažerům, aby šířili úmyslnou dezinformační kampaň, zcela prošustrovala důvěru veřejnosti vůči svým sdělovacím prostředkům. I ve Švédsku. Nezájem této firmy vystupovat proti omezování svobody projevu se nyní proměnil v aktivní sabotáž svobodné novinářské práce.

Není jiná možnost, než vyhodit vedení televize Prima.

Kompletní článek ve švédštině ZDE

Hynek Pallas v Dagens Nyheter o skandálu v televizi Prima:

Švédská firma MTG přispívá k nebezpečnému vývoji v České republice

2. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Švédská mediální firma MTG likviduje důvěru ve sdělovací prostředky v ČR, v zemi, kde propaganda, populismus a xenofobie rostou exponenciální měrou, píše komentátor deníku Dagens Nyheter Hynek Pallas

"Katastrofa pro českou novinářskou práci." Deník Hospodářské noviny to řekl otevřeně po vzniku skandálu tento týden v českém mediálním světě. Jak list Dagens Nyheter informoval, vlastníci třetí největší české televizní stanice Prima, napůl vlastněné švédskou firmou MTG, nařídili svým reportérům, aby prezentovali uprchlíky a islám jako hrozbu.

Je to obzvláště trapné v zemi, kde každý, kdo je starší než 40 let, si pamatuje, jaké bylo zpravodajství před rokem 1989 - kdy dobro a zlo bývalo definováno předem podle ideologického scénáře, který ovládal realitu.

Avšak reakce zde v Praze mezi přáteli a kolegy je daleko více rezignovaná než překvapená.

ČR nutně potřebuje různorodější společnost

2. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Mluvil jsem před dvěma dny dlouze s jedním vysoce postaveným představitelem české akademické obce. Bavili jsme se o tom, jak ošidné je nechat si vnutit představu, že je tu nějaká pražská kavárna, oddělená a odtržená zcela od života v českých regionech, a pak je tu nějaký český venkov, zcela izolovaný od dění okolního světa. Prostě to tak není. Každý, kdo byl poblíž, uměl dát několik příkladů ze svého vlastního života, kdy se permanentně dostává do názorového střetu na téma uprchlictví. Pravda, vzhledem k nevyvážené velikosti obou skupin v české společnosti je pravděpodobné, že lidé, kteří tvoří názorovou většinu, mají mnohem jednodušší možnost vytvořit si svou komfortní názorovou zónu. To se pak stává, že taxikáři v Olomouci mají hysterický strach z uprchlíků, ačkoliv žádného nikdy neviděli...

Jde to ztuha

2. 6. 2016 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Pro to, o čem píše pan Kartous, máme z celkem nedávné doby příklady ze sousedství. Tam se někteří lidé začali probouzet ze snu o árijské homogenní společnosti tak, že jim do bytu vtrhli černoši v uniformách a s puškama, řvali na ně nesrozumitelnou řečí a celou rodinu postavili ke zdi, protože nestačila ze svatého koutku sednice včas sundat obraz fýrera.

Human Rights Watch: Smrtící týden ve Středozemním moři

2. 6. 2016

čas čtení 2 minuty



Vládnou obavy, že se minulý týden utopilo ve Středozemním moři více než 880 žen, mužů a dětí. Zatímco pašeráci nesou přímou odpovědnost za to, že posílají přeplněné a plavby neschopné lodě z libyjského pobřeží i odjinud, evropské vlády nesolu morální a politickou odpovědnost za to, že nedělají víc, aby zabránily těmto strašlivým úmrtím, píše Judith Sunderland z Human Rights Watch .

Ti, kdo se minulý týden utopili, byli v první řadě lidské bytosti. Bez ohledu na to, zda prchali před chudobou nebo pronásledováním ve svých domovských zemích, nikdo z nich si nezasloužil zemřít. Bez ohledu na jejich národnost si zasloužili záchranu, lidské zacházení a zhodnocení jejich individuálních okolností včetně potřeb ochrany jako uprchlíci.

OSN: V roce 2016 zemřelo utopením ve Středozemním moři 2510 uprchlíků. Je to dosud nejvyšší počet

2. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Za prvních pět měsíců roku 2016 zemřelo utopením ve Středozemním moři 2510 uprchlíků. V roce 2015 jich zahynulo za totéž období 1855, v roce 2014 jich zemřelo 57, uvedl vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

V minulém týdnu se utopilo ve Středozemním moři 880 osob.

Rozhovor Britských listů 59:

Je, jak píše Blesk, inkluze "ďábelský antisociální program"?

27. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous s Klárou Laurenčíkovou, předsedkyní a spoluzakladatelkou České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání a předsedkyní vládního Výboru pro práva dítěte o inkluzi a rozmanitosti ve školách a v české společnosti. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. května 2016. 

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Tři Syřané byli zatčeni v Německu kvůli podezření, že plánují teroristický útok

2. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Tři SYřané byli zatčeni na různých místech Německa. Jsou podezříváni, že prý zamýšleli provést teroristický útok v Düsseldorfu jménem Islámského státu. Nedošlo však k žádnému konkrétnímu plánování a jejich úmysl byl zmařen poté, co jeden ze spiklenců informoval o plánech na útok letos v únoru francouzskou prokuraturu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pojem rozchod bude pomalu nahrazen pojmem uninstall a outsourcován na třetí osobu...

Až nám začnou ledničky odmlouvat

2. 6. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 7 minut

Dokážete si to představit? Večer vás začne honit mlsná, vyběhnete k lednici, otevřete ji a ozve se milé, zdvořilé, ale nesmlouvavé - „Po šesté večerní chceš uzené?“ A vy uslyšíte ten odsuzující podtón, který vás donutí uhnout při manévru rukou a namísto uzeného si vzít odtučněný jogurt.

Švédský spoluvlastník TV Prima má "plnou důvěru v objektivitu jejího zpravodajství"

1. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Toto je rozhovor, který ve středu vyšel ve švédském deníku Dagens Nyheter:

Televize Prima vydala oficiální prohlášení, že je strategie jejího vysílání založena na "nezávislém a objektivním zpravodajství". Potvrdila, že schůze, o níž informoval server Hlidacipes.org, se sice uskutečnila, ale jejím účelem bylo "definovat jasný a důsledný novinářský postoj vůči uprchlické krizi". Během schůze bylo vyjádřeno několik různých přístupů v rámci standardní diskuse. Zástupce majitelů Luboš Jetmar byl pozván jako host pouze proto, že má zkušenost několika let života na Blízkém východě.

Jessica Sjöberg, tisková mluvčí společnosti MTG ve Švédsku, která vlastní 50 procent televize Prima, toto oficiální prohlášení TV Prima podpořila:

Jessica Sjöberg: "Byla svolána standardní schůze, na níž se hovořilo o tom, jakou linii by televize měla zaujmout vůči uprchlické otázkce. Jetmar byl pozván jako expert, protože žil několik let na Blízkém východě. Názory, které vyjádřil na schůzi, jsou jen jeho názory. Nejsou to názory, které by sdílela firma MTG či televize Prima."

Jak vidíte tu skutečnost, že se na schůzi naléhalo, aby novináři prezentovali uprchlíky jako hrozbu, jinak musejí z televize odejít?

<i>Varování ministerstva zdravotnictví: Číst Blesk nebo sledovat TV Prima je vážná diagnóza</i>

Sledování médií způsobuje demenci, farmaceutické firmy připravují vakcínu

2. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Pod tlakem Evropské komise a Světové zdravotnické organizace vydalo české ministerstvo zdravotnictví společně s hlavním hygienikem oficiální varování před zhoubným vlivem nekontrolovaného sledování médií. Varuje zejména před některými konkrétními českými médii, jako je například deník Blesk, Parlamentní listy nebo televize Prima. Vláda v brzké době projedná návrh na úpravu úhradové vyhlášky. Na léčbu tohoto postižení by se tak zanedlouho mohlo vztahovat zdravotní pojištění. Zástupci farmaceutických firem potvrdili, že už intenzivně pracují na vakcíně, která sice neléčí příčiny, ale dobře tlumí příznaky. K dostání bude i v podobě preventivního očkování.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Hladovka vězně v kauze Fénix: Začíná jít o život

1. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Se znepokojením sledujeme zprávy o vazebně stíhaném Martinu Ignačákovi, který se svým třináctiměsíčním pobytem za mřížemi stává druhým nejdéle zadržovaným podezřelým ve vazební věznici na Pankráci. V reakci na nepropuštění z vazby zahájil koncem minulého týdne protestní hladovku a odmítá přijímat jakékoliv jídlo i pití. Důvodem protestu je to, že Vrchní soud v Praze nedávno rozhodl zrušit rozsudek Městského soudu v Praze, který mohl znamenat Ignačákovo propuštění z vazby. Martin Ignačák ve vazbě dlouhodobě psychicky strádá. Je mu také odpírána veganská strava, ač je letitým veganem, takže je plně odkázán na zásobování přátel a rodiny a málokdy je mu dopřáno teplé jídlo.

Za Ignačáka se v procesu zaručila jeho sestra, jejíž záruku soud nižší instance shledal jako dostatečnou pro pominutí vazebních důvodů, zatímco soud vyšší instance vyšel vstříc policejnímu tlaku na to, aby Ignačák ve vazbě setrval. Pavla B., sestra obviněného, se k protestní hladovce připojila také, aby vyjádřila jednak solidaritu s bratrem a jednak znepokojení nad způsobem vyšetřování tzv. operace Fénix.

Activists demonstrated in Prague in support of an imprisoned hunger striker

1. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

About a hundred people demonstrated in Prague on Tuesday in support of Martin Ignačák, who has been accused of allegedly planning an "attack against a train". Ignačák has been held in detention for thirteen months now. He has gone on hunger strike after a Prague court has refused to approve his release from detention.

Martin Ignačák was arrested in connection with the so-called Operation Fénix. This was a police action whose aim it was to uncover a "terrorist plot" allegedly hatched by left wing extremists in the Czech Republic. At the demonstration on Tuesday, political scientist Ondřej Slačálek pointed out that all the police accusations have turned out to be unsubstantiated. He added that it was shocking that the Czech media have ignored the fact that a "political prisoner is on hunger strike in the Czech Republic now".

The prosecution of the "Czech terrorist group" is highly doubtful, says the website Deník Referendum. "Operation Fénix" was supposed to have uncovered a "terrorist cell" which was made up of five left-wing activists. But it has turned out that two of these activists were police agents. The "terrorist cell" set a car on fire, but the accused argue that the attack had been devised by the police agents. Czech prosecutors have refused to publish the wiretaps of discussions within the group from the time when it debated the possibility of carrying out this violent act. They have also refused to publish the reports of the police agents within the group from this time.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Evropská komise ČR důrazně doporučuje:

Udělejte něco s učiteli, než bude pozdě...

2. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Evropská komise pravidelně vydává doporučení členským zemím EU s ohledem na jejich dlouhodobé i krátkodobé politiky. Čerstvé doporučení se týká (opět) zvýšení transparentnosti veřejné správy, protikorupční reformy, posílit udržitelnost financování zdravotní péče. Nejširším a nejvíce konkrétním je ale doporučení v oblasti vzdělávání. Kromě očekávatelné inkluze (proti ČR je stále vedeno řízení pro porušování mezinárodního práva, tzv. infringement proceedings, kvůli diskriminaci v přístupu ke vzdělávání) si Rada EU, která doporučení vydává, všímá problému s učiteli. ČR patří mezi země s nadprůměrně stárnoucí učitelskou populací v rámci OECD. Problém je zároveň v tom, že učitelské povolání se jeví jako neatraktivní a na pedagogické fakulty směřují většinou pouze uchazeči, kteří se nedostanou jinam. Nejde jen o preselekci, následně dochází k redukci u těch absolventů učitelství, kteří nejdou učit a dále u těch, kteří ze školství odcházejí kvůli nízkým platům. Zároveň je tu početná skupina vysokoškolských studentů, kteří by rádi učili, ale zákon o pedagogických pracovnících požaduje (zcela nesmyslně) úplné pedagogické vzdělání, čímž tyto lidi odrazuje (více v nedávném průzkumu mezi uchazeči o studium na VŠ). Situace směřuje k tomu, že český stát bude muset - chtě nechtě - výrazně zvýšit platy učitelů, protože ve školách budou zanedlouho citelně chybět. Zajímavý průzkum v této souvislosti provedl Národní úřad pro ekonomický výzkum v USA, který ukazuje, že v době ekonomické recese přicházejí do škol učitelé, kteří mají následně lepší výsledky. Je to pravděpodobně způsobeno tím, že v době poklesu ekonomiky a menších šancí najít si práci jinde se více potentních uchazečů zajímá o práci ve škole. Český stát se opět chová krajně nezodpovědně a nechává situaci dojít do extrému, kdy nebude moct kontrolovat kvalitu a kultivovat pedagogickou obec, která je částečně v tristním stavu (zejména s ohledem na relativní neschopnost se dále vzdělávat a měnit často desítky let neměnné postupy, ve srovnání s jinými oblastmi lidské činnosti fascinující atavismus). V okamžiku, kdy budou učitelé chybět, bude pouze nominálně doplňovat stavy. Kvalita učitelů je přitom klíčovým faktorem udržitelného sociálního a vzdělanostního rozvoje společnosti. Další zanedbávání je projevem ignorance politické moci a důkazem o tom, že její držitelé sledují jiné cíle než veřejný zájem. Jinak si to lze jen stěží vysvětlit.

Chorvati požadují pokračování v modernizační reformě školství

2. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta



Ve středu se v chorvatských městech Záhřeb, Split, Križevcima, Dubrovnik, Slavonski Brod, Osijek, Bjelovar, Rijeka, Virovitica, Poreč, Pula, Zadar and Korčula konaly dosud snad nejrozsáhlejší demonstrace v historii Chorvatska. V Záhřebu samotném se demonstrace účastnilo asi 30 000 lidí.

Chorvati požadovali pokračování v modernizačních reformách chorvatského školství, která současná nová extremně pravicová a nacionalistická vláda rozhodla zastavit.

Mluvčí na demonstracích zdůrazňovali, že se nechtějí stát rukojmími neodpovědných politiků. Učitelé a profesoři zdůrazňovali, že chtějí školy, které by vychovávaly vzdělané a svobodomyslné lidi.

Studenti požadovali, aby vládní úřady nezasahovaly do reforem. "Nechceme se biflovat fakta zpaměti, chceme myslet, chovat se tvůrčím způsobem a debatovat. "Prosím, ať mě vláda nenutí, abych emigroval," řekl jeden student na demonstraci.

Podrobnosti v angličtině ZDE, v chorvatštině ZDE

Váš názor a váš pohled na věc nás zajímá

28. 5. 2016

čas čtení 5 minut

Sdílejte na Facebooku!

Před týdnem se konalo v Evropském parlamentu ve Štrasburku Evropské setkání mládeže 2016 (EYE - European Youth Event 2016) s mottem "Společně to můžeme změnit". Podrobné informace v angličtině jsou ZDE

Setkání nás ohromilo přátelskou, tvůrčí a konstruktivní atmosférou i neuvěřitelně efektivní organizací gigantické akce:

Byly to dva dni nabité přednáškami, diskusemi, workshopy apod. na témata, která řeší místní komunity, členské státy Evropské unie, i Evropská unie jako celek. Akce se účastnilo 7500 mladých lidí z celé Evropy (z ČR jich ve Štrasburku bylo 151) a všichni na diskusích velmi živě a aktivně podíleli. Škoda, že se podobné mezinárodní akce nekonají i v českém parlamentu.

Chtěli bychom podobnou atmosféru přinést do českého prostředí, aspoň zprostředkovaně, i když jen na internetu.

Díky Britským listům se můžete o tématech, která víří Evropou i světem, dozvědět a diskutovat o nich společně s námi.

Bodláky Václava Duška

Rojení partajní - vizionáři k nesehnání

2. 6. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 7 minut

Doby strnulých hrdinů zvolna odeznívají. Podívejte, drazí občané, u nás doma stálá možnost vystoupat k vrcholu nesmírné blaženosti. Prezidentský úřad se nám údajně silně otřásá v samotných demokratických základech položených v jílovitém terénu. Do boje za volební vítězství vyrazil i fešák dědeček Všesněd, moudrost šprýmař spolykal beze zbytku, ni drobtu nenechal. Nabídne národu návod k nabytí finančních rezerv. Stačí se nebát, hrát a hrát - neboť znavené štěstí, jak známo, usedne i na vola.

Na lodi bláznů...

Co vede amatérské sportovce k dopingu?

2. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Cyklisté a běžci berou aplikaci Strava s poťouchlou vážností. Cyklistická scéna v Los Angeles je posedlá tajemným jezdcem, který používá nick Thorfinn - Saasquatch. Novinář a zároveň amatérský cyklista Peter Flax šlapal loňského léta přes Mandeville Canyon, mezi amatérskými cyklisty velmi prestižní výstup severně od Santa Monica, když v tom se kolem prohnal nějaký muž. Říkal jsem si, kdo to je, jede takový kopec jako profesionál," vzpomíná Flax. Po týdnech detektivní práce se mu podařilo odhalit, že tento "král kopců" je amatárský cyklista Nicholas Brandt-Sorenson, jenž byl usvědčen z dopingu a přiznal se, že prodává EPO (erytropoetin, hormon zvyšující obsah červených krvinek v krvi). Ačkoliv by měla aplikace Strava, kterou údajně používají miliony amatérských sportovců virtuálně soutěžících o nejlepší časy na různých úsecích, podezřelé výkony označovat, Thorfinn - Saasquatch zůstával stále na prvním místě mezi těmi, kdo se rozhodli soutěžit ve stoupání v Mandeville Canyon.

Krevní doping, ale třeba i skrytý pohon v kole, jsou rozšířeným prostředkem dosahování lepších sportovních výsledků mezi lidmi, kterým skutečně o nic nejde. Jak se ale zdá, pouhý fakt poměřování se skrze aplikaci vede spoustu lidí k naprosto nepochopitelnému jednání...

Kompletní text Guardianu v angličtině ZDE

Budoucnost internetu je v projektech postavených na sdílení kolektivního poznání nezávisle na korporacích

Další vývoj prototypu civilizačního pokroku

2. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Největším dosavadním projektem internetu, kromě internetu samotného, je Wikipedia. Systém kolektivního poznání, postavený na možnosti neomezeně sdílet a zároveň korigovat, kde jediným předpokladem pro zapojení je spontánní angažovanost, vytvořil prototyp pro definici dalšího stupně civilizačního pokroku. Poznání se vymanilo z "brahmánských" kruhů, opustilo chrám vědění, čili univerzitu a prostřednictvím komunikačních technologií se šíří neomezeně. Dalším stupněm ve vývoji tohoto prototypu je Stack Exchange. Tento globální komunitní projekt započal jako sdílení informací a rad mezi programátory (Stack Overflow) a postupně se rozšířil v podstatě na jakoukoliv oblast lidského poznání. Zatímco Wikipedia stojí na iniciativě toho, kdo chce sdílet poznání, Stack Exchange postup poněkud mění: položíte otázku a algoritmus ji spáruje s podobnými otázkami a odpověďmi na ně. Pokud položíte otázku, na kterou doposud nikdo neodpovídal, v rámci komunity se velmi pravděpodobně najde někdo, kdo odpoví. Lidé, kteří poskytují vysvětlení, jsou zároveň hodnoceni za jejich správnost a užitečnost, čímž se vytváří velmi přesný rating expertnosti. Vývoj tohoto prototypu, započatého Wikipedií, dává jakous takous naději, že je možné vytvářet paralelní, nekorporátní struktury...

Britský supermarket pro Ramadán

1. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta



Britský potravinářský supermarket Morrisons tady za rohem v Glasgow doporučuje zákazníkům nejrůznější exotické arabské, indické a pákistánské pochoutky pro nadcházející Ramadán. (Jsou ještě i na dalších stránkách vevnitř letáku.)  Už se těšíme! poznamenává Jan Čulík a dodává: Někteří Češi by se z toho zbláznili... ! :)

Den dětí

1. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Dneska je Den dětí a já nemohu nemyslet na ty prcky na útěku, píše Eva Zahradničková.


Průzkum veřejného mínění:

Angličané chtějí opustit EU

1. 6. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedla firma ICM pro deník Guardian, vyplývá, že se za posledních čtrnáct dní Britové posunuli k podpoře odchodu z EU. 52 procent Britů nyní podporuje odchod Británie z EU, 48 chce setrvat v EU. Skotsko je drtivou většinou pro setrvání v Evropské unii a skotští nacionalisté musejí jásat, protože pokud budou Angličané chtít odejít z EU, Skotsko uspořádá nové referendum o odchodu z Británie a setrvání v EU a tentokrát vyhraje.

Británie: Libra padá, když průzkumy ukázaly, že vedou odpůrci Evropské unie

1. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta


Změna výsledků průzkumů veřejného mínění, které v posledních dnech ukazují, že vedou odpůrci  členství  Britáie v EU, zřejmě souvisí se zaměřením jejich kampaně na údajné dopady migrace. Podpora pro Brexit roste podle dvou průzkumů, které necelé čtyři týdny před hlasováním dávají kampani za vystoupení z EU mírný náskok.

Polská vláda zaujala vůči Evropské komisi vzdorný postoj

1. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Polská vládní delegace v Bruselu odmítá kritiku Evropské komise ohledně ústavní krize v Polsku. Jak známo, vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) ochromila v Polsku nezávislý ústavní soud.

Šedá eminence polské vlády, šéf strany PiS Jarosław Kaczyński zpochybnil právo Evropské komise zahájit proti Polsku řízení v důsledku toho, že Polsko porušuje demokratické předpisy Evropské unie. Kaczyński tvrdí, že jde o proceduru, kterou si Evropská komise "vymyslela", a pohrozil, že se Polsko bude soudně bránit.

Zdroje v Bruselu poukázaly na to, že postoj polské vlády protiřečí požadavkům, které definovala Benátská komise, právní orgán Rady Evropy, který začátkem letošního roku vydal zprávu o polské krizi. Benátská komise požaduje, aby nynější polská vláda uznala tři soudce, které zvolil do patnáctičlenného Ústavního tribunálu minulý polský parlament. Zdůraznila také, že nová polská vláda musí uznat rozhodnutí Ústavního tribunálu z 9. března, že novýž zákon, regulující činnost Ústavního tribunálu, je protiústavní.

Polská premiérka Beata Szydło a Kaczyński odmítají verdikt z 9. března uznat, protože podle jejich nového zákona, který je zpochybňován tímto verdiktem, verdikt neplatí, protože nebyl schválen dvoutřetinovou většinou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Desítky osob byly v Rusku uvězněny za sdílení statusů na sociálních médiích

1. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Anastasia Bubejeva ukazuje screenshot obrázku pasty na zuby s nápisem: "Vymáčkněte ze sebe Rusko!" Za to, že tento obrázek její manžel sdílel s 12 svými přáteli na sociální síti, byl odsouzen tento měsíc na více než dva roky do vězení.

Kreml tvrdí, že Rusové stoprocentně podporují jeho domácí i zahraniční politiku. Probíhá však razie proti obyčejným uživatelům sociálních sítí, kteří zveřejňují věci, protivící se oficiálnímu narativu. Zájmy Kremlu v této věci jsou v souladu se zájmy policejních vyšetřovatelů, kteří chtějí prokázat vysokou míru trestů pro "extremisty".

MMF kritizuje neoliberalismus

31. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

 Mezinárodní měnový fond (MMF) vydal oficiální studii, v níž varuje, že neoliberalismus prohloubil společenskou nerovnost a ohrozil trvalý růst.

V této eseji vysvětlují dva ze tří hlavních ekonomů Mezinárodního měnového fondu, jak se po světě za posledních třicet let rozšířila "neoliberální agenda". To znamená, že stále více států proměnilo své společenské a politické instituce v chabé kopie trhu. Dvěma britskými příklady, jak upozorňuje Will Davies, autor knihy The Limits of Neoliberalism, je britské státní zdravotnictví a univerzity, "kde byly posluchárny proměněny v supermarkety". Tímto způsobem je veřejný sektor nahrazen soukromými firmami a demokracie je nahrazena pouhou konkurencí.

Důsledky, jak přiznávají výzkumníci z MMF, byly strašlivé. Neoliberalismus nepřivodil hospodářský růst, jen způsobil, že hrstka lidí výrazně zbohatla. Neoliberalismus vyvolal obrovské krachy, které zlikvidovaly miliony lidských existencí a jejichž napravení stálo mnoho miliard. Výzkumníci varují, že další neoliberální posedlost, totiž "zmenšování státu", může mít nedozírné následky a náklady "mohou být daleko vyšší než prospěch".

Od osmdesátých let politikové odmítali tvrzení, že jednají ideologicky. Tvrdili, že dělají, "co funguje". Jenže to jim může projít pouze v tom případě, pokud to opravdu funguje. To je od krize z let 2008-2009 zpochybněno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ODS si to zjednodušuje

31. 5. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

ODS se rozhodla postavit volební kampaň na zjednodušování. Např. chce zvýšit platy tím, že sníží daně. Ano, dnes je to velké téma, téma nízkých mezd v ČR ve srovnání se mzdami na západ od nás.

Problém je v tom, že západní Evropa má taky výrazně vyšší daně a že míra sofistikovanosti naší ekonomiky se zmohla na konkurenční boj se Západem většinou jen tím úžasným tahem, že se u nás budou za nižší mzdy provádět práce bez výrazné přidané hodnoty. Člověk by čekal od solidní pravicové politiky, že nebude nic zjednodušovat a že si nebude ulehčovat složité problémy východními řešeními.

Rusko popírá, že letecky vybombardovalo dvě nemocnice v syrském městě Idlib

1. 6. 2016

čas čtení 5 minut

Rusko odmítlo odpovědnost za letecký úder, který zasáhl dvě nemocnice a mešitu v syrském městě Idlib. Desítky lidí byly usmrceny a více než 200 osob bylo zraněno.

Moderátorka. Rusko popřelo, že by bylo odpovědné za letecké údery, které zasáhly dvě nemocnice a mešitu v syrském městě Idlib. Více než 50 lidí bylo usmrceno a více než 200 lidí zraněno. K útoku na město, které ovládají vzbouřenci, došlo v situaci, kdy jsou tam desetitisíce civilistů v pasti v důsledku ofenzívy Islámského státu severně od Aleppa. Musím vás varovat, že následující reportáž obsahuje znepokojující záběry.

Reportérka: Při chaosu zachraňování po řadé leteckých úderů na civilní cíle v této části města Idlibu dochází k okamžiku uvolnění, kdy byl zachráněn lidský život. Malý chlapeček, jeho oči široce rozšířené strachem, jeho svět náhle naprosto proměněný divošstvím bomby.

Sir Salman Rushdie: Chce se teď po nás, abychom zúžili svou totožnost a nevnímali ji jako mnohovrstevnatou a složitou

31. 5. 2016

čas čtení 9 minut

Román jako forma vždycky věděl, že charakter lidí, totožnost lidí jsou nesmírně složité.  Jsme také souborem různých chování. A literatura umí senzačně lidem ukázat tuto složitost. Kolika různými způsoby je člověk člověk. Myslím, že žijeme v době, kdy se od nás začíná požadovat, abychom nevnímali totožnost jako mnohonásobnou a složitou. Ale abychom zúžili svou totožnost. Najednou se máme považovat čistě za muslimy, nebo křesťany, a tak dále. Abychom měli jednorozměrnou totožnost. Jakmile to uděláte, jakmile takto zúžite svou totožnost, je daleko jednodušší se dostávat do konfliktu s jinými lidmi.

Na anglickém literárním festivalu v Hay interviewoval rozhlas BBC spisovatele Sira Salmana Rushdieho:

Moderátorka: Co si myslíte o reakci Evropy a světa na uprchlickou krizi? Jaká by měla být reakce na tento téměř bezprecedentní pohyb lidí?

Švédský deník Dagens Nyheter informuje o skandálu v TV Prima

31. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta



Švédský deník Dagens nyheter informuje dnes v delším článku o skandálu v TV Prima, kdy vedení stanice nutilo reportéry, aby představovali uprchlíky jako hrozbu. 50 procent televizní stanice Prima vlastní švédská firma MTG. Ta se odmítla ke skandálu vyjádřit telefonicky, vydala však nakonec prohlášení, v němž se praví: "Máme jasné předpisy ohledně redakční nezávislosti tisku a objektivního zpravodajství". "Jsme v dialogu s místním managementem televize Prima v České republice, abychom lépe pochopili, co se vlastně stalo."

Zdroj ve švédštině ZDE

Czech TV station co-owned by a Swedish company has ordered its reporters to present refugees as a threat

30. 5. 2016

čas čtení 4 minuty

Jitka Obzinová, the editor-in-chief of news and current affairs at "Prima TV", the third most popular Czech television station, and Luboš Jetmar, the representative of the owners of the TV station have held an extraordinary meeting with the TV station's journalists on 7th September, 2015 where they ordered them to demonise refugees. This follows from the testimony of a number of witnesses, employees of Prima TV, which has been obtained by the Czech Hlidacipes.cz website. The Hlidacipes.org website has now published an audio recording from this meeting.

"Another million of refugees is waiting in Libya for someone to ferry them to Europe. The moment they are ere - and there will be many of them here - they will assert their own truth, their vision of the world, their religion, their rules," said Luboš Jetmar, the representative of the owners of Prima TV at a meeting last September where the TV station management allegedly told its reporters to present refugees as a problem, a crisis and a threat.

"Frankly speaking, I do not know whether any one of you wants to live to see this, I do not know how old your children are, but I have a nine-year-old girl and I do not want to see in twenty, thirty years' time that she would be forced to walk about in a burqa and be deprived of all her rights. I really do not want this," said Jetmar.

"We are simply afraid that this can really become a much bigger problem than we realise today. So far, there are only a few hundred thousand, maybe a million, but once there are many of them here, they will really not respect our rules," he concluded.

"The media will need to assume an attitude towards the refugee crisis and our television station does want to assume an attitude. And you must accept it. We are all employed here and we do have an employer who has a certain attitude. I accept it, the day editor accepts it and you will simply obey the orders of the day editor. If you do not do this, you thereby refuse to accept the fact that you are employed here and there is no point in you being employed here," says Jitka Obzinová on the tape.

Source in Czech HERE

"You must consistently present refugees as a threat. Keep telling the public that we must fear islamisation and that we do not want refugees in the Czech Republic," the managers  told Prima TV journalists. When the journalists at Prima TV objected, pointing out that such an approach is an infringement of ethical journalistic practice, they were told that objectivity and balance will henceforth NOT be adhered to in the news coverage of Prima TV.

The information about this confidential meeting has now been leaked to the Hlidacipes.org website. "The atmosphere in the editorial office of Prima TV is very tense. Most journalists there are aware that they could be sacked and there are now very few job opportunities for journalists in the Czech Republic, so they do as they are told," said one of the sources from Prima TV to the Hlidacipes.org website.

Prima TV is a private television station. Fifty per cent of its shares are owned by MTG, a Swedish company which operates on the Stockholm stock market.

Source in Czech HERE

TV Prima could be threatened by losing its broadcasting licence, but no one in the Czech Republic has sufficient courage to do this. Although Prima TV is a private TV station, if it does not broadcast objective and balanced information, it breaks the Czech Broadcasting Law, says Robert Břešťan, the Hlidacipes.org journalist who broke the story.

Source in Czech HERE



The Swedish newspaper Dagens Nyheter has now run this story. The executives from the Swedish company MTG which co-owns Prima, did not want to talk to Dagens Nyheter on the telephone, but send an email in which they said that MTG has "very clear policies for the editorial independence of the press and objective reporting" and that it "is in dialogue with the local management of Prima in the Czech Republic to further understand what has taken place ".

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Čína označila USA jako největší hrozbu pro světový mír

1. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Další eskalace napětí v Jihočínském moři vyústila k diplomatickým útokům mezi Čínou a Spojenými státy.

Není žádným tajemstvím, že vztahy mezi Spojenými státy a Čínou jsou v poslední době napjaté. Zatím poslední konflikt se odehrál začátkem měsíce, kdy americký torpédoborec USS Willim P. Lawrence připlul na vzdálenost 12 námořních mil k ostrovu Yongshu v Jihočínském moři, což Čína brala jako provokaci. „Některé neregionální země se snaží ukázat svou vojenskou sílu v Jihočínském moři, což je ve skutečnosti největší hrozbou pro mír a stabilitu v regionu. Vybízíme je, aby přestaly zasévat sémě konfliktu do míru a stability, který v současnosti v Jihočínském moři panuje.“ To jsou slova admirála Yanga v reakci na incident ze začátku měsíce. Spojené státy přiznaly, že torpédoborec byl k ostrovu vyslán na protest proti „nepřiměřeným nárokům Číny“. Naopak, Čína tento krok označila jako ohrožení svrchovanosti a bezpečnostních zájmů a poškození křehkých vztahů v regionu.

Jak může Evropa ignorovat umírající lidi ve Středozemním moři?

31. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Humanitární organizace zveřejnily fotografii mrtvého jednoročního dítěte, které bylo vyloveno ze Středozemního moře. Jeho totožnost je neznámá. Argumentují, že Evropa musí uprchlíkům umožnit bezpečnou cestu na tento kontinent.

Miloš Zeman a idea české státnosti

1. 6. 2016 / Martin Horut

čas čtení 1 minuta

Walter Bagehot, britský spisovatel a myslitel 19. století, upozornil – a upozorňuje stále i nás – ve své knize The English Constitution, že vláda každého národa v sobě obsahuje a pojí dva elementy a instituce – jedny „účinné“ (efficient), druhé „důstojné“ (dignified). Účinné složky v pravém slova smyslu vládnou, zajišťují chod a správu státu. Složky důstojné pak získávají loajalitu a přízeň obyvatelstva, dodávají státu duchovní a morální rozměr.

David Cameron vystoupil společně se Sadiqem Khanem na proevropské demonstraci

30. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Cameron: "Sadiq Khan je hrdý muslim, hrdý Brit a hrdý Londýňan"

Britský konzervativní premiér David Cameron vystoupil společně s labouristickým primátorem Londýna Sadiqem Khanem na londýnské demonstraci stoupenců setrvání Británie v EU, přestože ještě před několika týdny před Khanem varoval, že má údajné "vazby na islamistické extremisty". Cameron byl obviňován, že se účastnil rasistické předvolební kampaně proti Khanovi. Nyni je to zjevně zapomenuto.

Čad: Hissène Habré byl odsouzen za zločiny proti lidskosti

31. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Habré je prvním bývalým šéfem státu, který byl odsouzen za své zločiny u soudu v jiné zemi, v Senegalu. Proces byl významným krokem vpřed ve věci stíhání afrických politiků, kteří se provinili porušováním lidských práv, zdůrazňují experti

Oběti Hissèna Habrého musely čekat šestadvacet let na spravedlnost, ale v pondělí se jim jí dostalo.

Vyvrcholením přelomového soudního procesu, kdy slabí soudili mocného, byl bývalý diktátor v Čadu shledán vinným ze zločinů proti lidskosti, bezdůvodného popravování lidí, mučení a znásilňování.

Habré byl odsouzen na doživotí v Dakaru v Senegalu. Je to první bývalý šéf státu, který byl odsouzen za zločiny proti lidskosti u soudu v jiné zemi.

Je to první hlava státu, která byla osobně odsouzena za znásilnění, podle Human Rights Watch, organizace, která ho dostala před soud.

Loni byl nucen Habré poslouchat déle než tři měsíce svědectví 90 svědků, kteří hovořili o tom, že Habré uvrhl tisíce lidí do tajných věznic, kde byli mučeni a zabíjeni. Habré byl souzen u mimořádného afrického soudního dvora, zřízeného Senegalem a Africkou unií.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Muž byl obžalován v Británii za to, že přišel na veřejnost v urážlivém tričku

31. 5. 2016

čas čtení 1 minuta



Padesátiletý muž byl v Británii obžalován, že spáchal přestupek proti veřejnému pořádku, poté, co přišel do hostince v tričku, které se posmívalo obětem katastrofy na fotbalovém stadionu v Hillsborough.

Proti Paulu Grangeovi z města Worcester bylo zahájeno trestní stíhání za to, že přišel na veřejnost s výhrůžným a urážlivým textem, který může vyvolat šikanu, znepokojení či bolest.

Muž přišel do hostince s tričkem, na němž měl nápis, že katastrofa z roku 1989, při níž na fotbalovém stadionu v Hillsborough zahynulo vinou policie 96 fotbalových fanoušků z Liverpoolu, byla způsobem, jímž "Bůh pomohl" firmě na hubení škůdců. Muž byl požádán, aby z hostince odešel.

Policejní velitel Kevin Purcell uvedl: "Rozumím znepokojení a bolesti, které urážlivé výroky na tom tričku způsobily lidem v tom hostinci i jinde. Chtěl bych poděkovat majiteli hostice za jeho podporu i všem členům veřejnosti, kteří tou dobou byli v tom hostinci a informovali nás o tom."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pražský RefuFest na Nákladovém nádraží Žižkov, aneb cesta do světa imigrantů

31. 5. 2016 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 4 minuty



Ve dnech 27.-29.5.2016 se konal další ročník festivalu imigrantů nazvaný RefuFest pořádaný sdružením In-Báze.Tentokrát došlo k určitým změnám, protože festival již nemohl být financován z evropských fondů, jak tomu bylo v letech minulých, vybralo se od dárců přes projekt Hit hit úctyhodných 270 000 Kč na zajištění provozu celého festivalu.Také se již nekonal na pražské Kampě, ale v neméně atraktivním, industriálním prostoru Nákladového nádraží Žižkov, které tak ožilo pestrobarevnou směsí kultur, tradic, hudby a ochutnávek tradičních jídel mnoha národností, které se festivalu zúčastnily.Na rampách postávaly hloučky bavících se lidí, kolem pobíhaly děti, pro které byl také přichystán program, zvláště v neděli se mohly zúčastnit společného stolování, kdy každý měl možnost donést ochutnávku vlastnoručně připraveného jídla, mohly z krabic a lepenky vyrábět postavy, zvířata a stavby z celého světa nebo ve výtvarném workshopu zpracovat dvojjazyčně přednesenou pohádku, ta letošní pocházela ze Sýrie. Dále měly možnost se spolu s rodiči zúčastnit divadelních či tanečních workshopů pod vedením lektorů z řad imigrantů.

K očekávanému rozkladu islamofobů v Česku

30. 5. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Není to tak dávno, co jsem v Britských listech vyjádřil názor, že Martin Konvička je příliš bezvýznamný na to, aby se kvůli trestnímu stíhání stal mučedníkem. Ta bezvýznamnost se v poslední době ukazuje naprosto jasně, nicméně Konvičkovi mučednictví asi přece jen hrozí. Může se totiž stát mučedníkem své politické malosti a amatérismu.

Kde jsou a kde by měly být hranice svobody slova?

30. 5. 2016

čas čtení 3 minuty



Timothy Garton Ash, známý oxfordský historik a odborník na někdejší NDR a Polsko, se v minulých letech stal ohniskem kontroverze ohledně islámu v souvislosti s případem Ayaan Hirsi Ali, muslimské imigrantky ze Somálska do Holandska. Timothy Garton Ash nyní vydal novou, záslužnou encyklopedii s názvem Free Speech: Ten Principles for a Connected World (Svoboda projevu: Deset zásad pro propojený svět), Atlantic Books, Londýn, 2016.

Západní společnosti neustále zápolí s tím, kde vlastně jsou hranice svobody projevu. Komentátor Guardianu Nick Cohen novou Ashovu knihu chválí za to, že v ní Ash byl nucen nově definovat zásady svobody projevu pro dnešní multikulturní svět, poukazuje ale zajímavě na to, že Ash byl donucen k nové definici těchto zásad tím, že se sám octl uprostřed globální kontroverze v souvislosti s přípaem Ayaan Hirsi Ali, v němž - podle Cohena - Ash stejně jako mnozí západní levicoví intelektuálové sehrál poněkud ostudnou roli.

Konec dluhového financování v Číně: Je komunistický prezident "pod vlivem ideologie škrtů"?

30. 5. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Zbytky intelektuální levice si s logickou soudržností vysvětlování současného světa hlavy nelámou. Probíhající masivní nástup krajní pravice v Evropě i za jejími hranicemi je často redukcionisticky vysvětlován v ekonomických pojmech ("oběti globalizace se bouří"), místo aby se připustilo a také zkoumalo, že a proč si poražení globalizace uvědomují svou situaci právě v paranoidních, kmenových a xenofobních pojmech - aniž "konečně" přijaly jazyk antiglobalizační levice (v oběhu nejméně od roku 1998). Ovšem když dojde na ekonomickou politiku, úsporný postup je naopak vysvětlován výhradně "ideologicky", bez jakéhokoliv připuštění možnosti, že by i on mohl být do nějaké míry adekvátní ekonomickým podmínkám. "Lid" tedy propadá ultrapravicovým ideologiím výhradně z ekonomických důvodů, kdežto politici a ekonomové propadají ideologii škrtů, "protože jsou zkrátka šílení". Tolik apologetika levičáckých předsudků.

Republikánský senátor: Nezabezpečené emaily Hillary Clintonové mohly hrát roli v přípravě ruských invazí

30. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta


Předseda senátního výboru pro vnitřní bezpečnost a vládní záležitosti Ron Johnson v neděli prohlásil, že když demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová coby ministryně zahraničí využívala nezabezpečený emailový server, mohlo to sehrát roli při ruské invazi na Krym a východní Ukrajinu.

Venezuela: Od potíží ke katastrofě

30. 5. 2016

čas čtení 2 minuty


Ve Venezuele už neseženete Coca-Colu - není dost cukru. Dietní Cola je stále k sehnání - než dojde aspartam - ale zmizení ikony globalizace z obchodů je poslední ranou ekonomice na hraně katastrofy. V dubnu největší soukromá společnost Empresas Polar SA, která vyrábí 80 % piva, zavřela. Vláda nyní šetří vodou, takže Venezuelané začali krást z cisteren a bazénů, napsal Ian Bremmer.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2016

1. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

V květnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 45 339 Kč.   Příjem z reklamy byl 16 913 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2016 130 685,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
18884