Jak íránští konzervativci obsadili předsednictví Rady expertů

1. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Muž, který stál po nedávných volbách na pokraji sesazení z Rady expertů, byl členy zvolen za předsedu klíčové klerikální instituce. Konzervativní ajatolláh Ahmad Džannatí 24. května získal podporu 51 z 89 členů.


Volby rozhodovaly mezi Džannatím, umírněným ajatolláhem Ebrahimem Aminim a konzervativním kandidátem Mahmúdem Hášímím Šarúdím. Amini je považován za kandidáta opozičního Alího Akbara Hášímího Rafsandžáního, který sám odmítl kandidovat.

Protože se obsazení orgánu v únorových volbách výrazně nezměnilo, Rafsandžání věděl, že by za kandidaturu zaplatil. Týden před volbami veřejně prohlásil, že kandidovat nebude. Vloni v soutěži o předsednictví rady prohrál s konzervativním ajatolláhem Mohammmadem Jazdím.

Pár dnů po oznámení výsledků únorových voleb Rafsandžání požádal Aminiho, aby kandidoval na předsedu. Ten nejprve odmítl. Avšak několik dní před hlasováním jednadevadesátiletý kandidát pod tlakem souhlasil.

Rafsandžání vybral správného muže respektovaného napříč íránskou společností. Přesto táboru reformistů vítězství nepřinesl. Je zřejmé, že konzervativci museli začít plánovat další krok hned po zveřejnění výsledků únorových voleb. Řada konzervativců prošla do rady na kandidátce reformistů, namísto kandidátů, které theokratická mašinérie vyškrtla.

Úvahy umírněných byly v zásadě správné, avšak podcenily mobilizaci konzervativců. Jejich cílem je pomsta za únorovou porážku a odrazení voličů od účasti v prezidentských volbách v roce 2017 předvedením faktu, že v íránském systému vlastně na výsledcích lidového hlasování nezáleží.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5635

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2016