Švédský spoluvlastník TV Prima má "plnou důvěru v objektivitu jejího zpravodajství"

1. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Toto je rozhovor, který ve středu vyšel ve švédském deníku Dagens Nyheter:

Televize Prima vydala oficiální prohlášení, že je strategie jejího vysílání založena na "nezávislém a objektivním zpravodajství". Potvrdila, že schůze, o níž informoval server Hlidacipes.org, se sice uskutečnila, ale jejím účelem bylo "definovat jasný a důsledný novinářský postoj vůči uprchlické krizi". Během schůze bylo vyjádřeno několik různých přístupů v rámci standardní diskuse. Zástupce majitelů Luboš Jetmar byl pozván jako host pouze proto, že má zkušenost několika let života na Blízkém východě.

Jessica Sjöberg, tisková mluvčí společnosti MTG ve Švédsku, která vlastní 50 procent televize Prima, toto oficiální prohlášení TV Prima podpořila:

Jessica Sjöberg: "Byla svolána standardní schůze, na níž se hovořilo o tom, jakou linii by televize měla zaujmout vůči uprchlické otázkce. Jetmar byl pozván jako expert, protože žil několik let na Blízkém východě. Názory, které vyjádřil na schůzi, jsou jen jeho názory. Nejsou to názory, které by sdílela firma MTG či televize Prima."

Jak vidíte tu skutečnost, že se na schůzi naléhalo, aby novináři prezentovali uprchlíky jako hrozbu, jinak musejí z televize odejít?

"Takovou informaci nemám. Chci objasnit, že MTG i televize Prima mají naprosto jasné předpisy ohledně redakční nezávislosti a objektivního zpravodajství. Televize Prima vysílá objektivní a vyvážené zpravodajství. V současnosti nemáme důvodu domnívat se, že je tomu jinak."

Hlídací pes analyzoval obsah vysílání televize Prima a z analýzy vyplynulo jasně, že po zmíněné schůzi televize Prima informovala o uprchlících záporně. Je to snad objektivní novinářská práce?

"Informace, které jsem obdržela od místního managementu v Praze jsou, že novinářská práce televize Prima je objektivní. Ale samozřejmě budeme to muset dále analyzovat."

Na nahrávce ze schůze vyjadřuje Jetmar rasistické názory na uprchlíky a na islám. Proč jste ho pozvali jako "experta"?

"Ten úsudek učinil šéfredaktor. Bylo to místní rozhodnutí. Musím předpokládat, že televize Prima sama je schopna rozhodnou, jak relevantní je pro ni pozvat různé druhy expertů k diskusi o různých otázkách."

Takže firma MTG nevidí žádný problém v tom, že byl pozván jako host, protože je to člen managementu televize Prima?

"Mám plnou důvěru v úsudek vedení televize Prima, protože Prima dodržuje naše předpisy ohledně redakční nezávislosti."

Zdroj ve švédštině ZDE

0
Vytisknout
6636

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2016