Aftonbladet: Jedinou možností je nyní vyhodit vedení televize Prima

2. 6. 2016

čas čtení 2 minuty


Ve Švédsku vlastněná televizní stanice donutila reportéry, aby lhali o imigraci.

Firma MTG prošustrovala svou důvěru, pokud nebude jednat

Některá média  o imigraci záměrně lžou

V úterý informoval deník Dagens Nyheter, že česká televizní stanice Prima TV nutila pod výhrůžkou propuštění, aby její reportéři zobrazovali imigranty záporně.

Skandál byl odhalen v důsledku analýzy, kterou po mnoho měsíců prováděl server Hlídací pes, který také získal nahrávku ze schůze, kde vedení televizní stanice vysvětlovalo, jak budou redaktoři prezentovat uprchlickou otázku.

Během této schůze zdůraznila kromě jiných osob i šéfredaktorka TV Prima Jitka Obzinová, že "vždycky musíte prezentovat uprchlíky jako hrozbu" a požadovala, aby veřejnost byla neustále upozorňována, že je islám hrozbou společnosti.

Analýza serveru Hlídací pes také dokazuje, že zpravodajské hodnoty televize Prima se drasticky pozměnily a začaly být vůči uprchlíkům více záporné.

Televizi Prima vlastní švédská firma MTG, jejímž majitelem je rodina Stenbeckových. Ta vlastní známé mediální impérium, jehož součástí jsou některé nejznámější švédské televizní stanice, rozhlasové stanice a výrobní společnosti.

Firma MTG i holdingová společnosti Kinnevik byly už dříve kritizovány, že operují ve státech s pochybnými názory na svobodu projevu. Tato firma výrazně investuje v Íránu a v Rusku, navzdory tomu, že na obě země byly uvaleny sankce. Firma MTG intenzivně spolupracovala s propagandistickými vládními televizními stanicemi a s vnitřním kruhem spolupracovníků Vladimíra Putina, než ji v tom zabránily nové zákony.

Firma MTG včera tvrdila, že má plnou důvěru v televizi Prima, ale že bude záležitost dále vyšetřovat.

Vzhledem k tomu, že firma MTG dovoluje svým televizním manažerům, aby šířili úmyslnou dezinformační kampaň, zcela prošustrovala důvěru veřejnosti vůči svým sdělovacím prostředkům. I ve Švédsku. Nezájem této firmy vystupovat proti omezování svobody projevu se nyní proměnil v aktivní sabotáž svobodné novinářské práce.

Není jiná možnost, než vyhodit vedení televize Prima.

Kompletní článek ve švédštině ZDE

0
Vytisknout
6827

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2016