Váš názor a váš pohled na věc nás zajímá

28. 5. 2016

čas čtení 5 minut

Sdílejte na Facebooku!

Před týdnem se konalo v Evropském parlamentu ve Štrasburku Evropské setkání mládeže 2016 (EYE - European Youth Event 2016) s mottem "Společně to můžeme změnit". Podrobné informace v angličtině jsou ZDE

Setkání nás ohromilo přátelskou, tvůrčí a konstruktivní atmosférou i neuvěřitelně efektivní organizací gigantické akce:

Byly to dva dni nabité přednáškami, diskusemi, workshopy apod. na témata, která řeší místní komunity, členské státy Evropské unie, i Evropská unie jako celek. Akce se účastnilo 7500 mladých lidí z celé Evropy (z ČR jich ve Štrasburku bylo 151) a všichni na diskusích velmi živě a aktivně podíleli. Škoda, že se podobné mezinárodní akce nekonají i v českém parlamentu.

Chtěli bychom podobnou atmosféru přinést do českého prostředí, aspoň zprostředkovaně, i když jen na internetu.

Díky Britským listům se můžete o tématech, která víří Evropou i světem, dozvědět a diskutovat o nich společně s námi.

V nadcházejících týdnech vám chceme postupně zprostředkovávat otázky z pěti tematických okruhů, o nichž mladí lidé z celé Evropy ve Štrasburku diskutovali. Přijde nám, že otázky, které pro setkání připravili jeho organizátoři, jsou vynikajícím způsobem zformulovány a jsou nesmírně aktuální a důležité. Řeší budoucnost Evropy i světa, který je na rozcestí. Rádi bychom, kdybyste se k nim vyjádřili. Chtěli bychom vyvolal aspoň ozvěnu vynikající diskuse, jaká se konala ve Štrasburku. Chtěli bychom vědět, co si o těchto otázkách myslíte vy. Napište nám svůj názor, na twitteru či emailem. Zajímavou diskusi zveřejníme.

Pěti tématickými okruhy bylo ve Štrasburku toto:

- Válka a mír: vyhlídky na mírovou planetu

- Apatie nebo účast: plán pro živou demokracii

- Vyloučení nebo přístup: jak zasáhnout proti nezaměstnanosti mladých lidí

- Stagnace nebo inovace: pracovní svět zítřka

- Selhání nebo úspěch: nové cesty k udržitelné Evropě

Někomu se mohou ty otázky zdát příliš obecné. Podívejte se však na podotázky!! Dnes začínáme tématem II - Apatie nebo účast: plán pro živou demokracii.

Otázky, k nimž bychom chtěli znát vaše názory, jsou níže. Napište nám na twitter @o_evrope anebo do redakce Britských listů redakce@blisty.cz

Sledujte vyhlášení nových otázek vždy v sobotu. Čtěte reakce čtenářů během celého týdne.

Apelujeme nejenom na mladé lidi, aby se vyjadřovali k otázkám současné Evropy i České republiky.

Vyberte si otázku, nebo otázky, které vás nejvíce zaujaly a k těm se vyjádřete. Chceme slyšet váš hlas.

Dominika Švecová a Jan Čulík

Apatie, nebo účast? Agenda pro dynamickou demokracii

ÚČAST A AKTIVNÍ OBČANSTVÍ

Demokratický život: Nezapomínejme, že máme volbu

Měli jsme ve zvyku držet pusu. Teď nás ale poslouchejte. Jste připraveni usilovat o demokratické změny? Jaké inovace směrem k posílení účasti lidí na politice a směrem k aktivnímu občanství mohou v Evropě zlepšit situaci?

Evropská unie je založena na představě, že by se lidé ze všech zemí měli spojovat, vytvářet mezi sebou přátelské a pracovní sítě a navzájem spolupracovat. Měla by tato vzájemná provázanost být prohloubena? Jakým způsobem by se měla Evropa dál rozvíjet?

Učit se tím, že to děláme. Co je vlastně a co by měla být výchova k občanství a jak by organizace mladých lidí měly přispět ke kultivaci kultury demokratické aktivity v Evropě?

Vytvářet občanskou společnost. Za jakých podmínek mohou rozkvétat organizace občanské společnosti? Co brání rozvoji občanské aktivity a využívání základních práv v jednotlivých členských zemích EU i na nadnárodní úrovni?

Kontrola politiků. Jakým způsobem by se měli lidi zorganizovat, aby dokázali přimět politiky, aby se průběžně zodpovídali občanům ze své práce? Jak se stát aktivním občanem a kriticky hodnotit činnost politiků?

Jak se konstruktivně účastnit na politickém procesu. Co je to hate speech, jak bránit šíření nenávisti a jak se dá proti tomu bojovat? Čím ohrožuje šíření nenávisti aktivní občanskou účast na politickém životě?

Posilování místní demokracie. Jak mohou mladí lidé, organizace občanské společnosti a veřejné úřady nalézt inovativní způsoby jak navzájem spolupracovat v dynamické demokracii? Jak se člověk dokáže chovat ve své komunitě se sociální odpovědností? Jak využívat všech možností v rozmanitosti a multikulturnosti Evropy. Jak posilovat inkluzi, spolupráci, setkávání lidí z různých kulturních prostředí. Co přináší přijímání uprchlíků do místních komunit?

Další evropská integrace - ano, nebo ne? Proč jsou někteří lidé pro další evropskou integraci a jiní nikoliv?

0
Vytisknout
8616

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2016