Hynek Pallas v Dagens Nyheter o skandálu v televizi Prima:

Švédská firma MTG přispívá k nebezpečnému vývoji v České republice

2. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Švédská mediální firma MTG likviduje důvěru ve sdělovací prostředky v ČR, v zemi, kde propaganda, populismus a xenofobie rostou exponenciální měrou, píše komentátor deníku Dagens Nyheter Hynek Pallas

"Katastrofa pro českou novinářskou práci." Deník Hospodářské noviny to řekl otevřeně po vzniku skandálu tento týden v českém mediálním světě. Jak list Dagens Nyheter informoval, vlastníci třetí největší české televizní stanice Prima, napůl vlastněné švédskou firmou MTG, nařídili svým reportérům, aby prezentovali uprchlíky a islám jako hrozbu.

Je to obzvláště trapné v zemi, kde každý, kdo je starší než 40 let, si pamatuje, jaké bylo zpravodajství před rokem 1989 - kdy dobro a zlo bývalo definováno předem podle ideologického scénáře, který ovládal realitu.

Avšak reakce zde v Praze mezi přáteli a kolegy je daleko více rezignovaná než překvapená.

Jde totiž o to, zda spolehlivost českých médií může být vůbec ještě menší, než jaká už je. Rozkazy od vedení televize Prima přišly po úpadku, který trvá už dlouho. Poté, co si česká média vybudovala určitou integritu po pádu komunismu, všechna přešla do vlastnictví oligarchů. Kolují pověsti o dalekosáhlých manažerských zásazích do toho, co vydávají Mladá fronta Dnes a Lidové noviny, i na televizní a rozhlasové stanice má vliv český ministr financí, bohatý magnát Andrej Babiš. Česká média už léta útoči na Romy tak, jak nyní píší o uprchlících. Jediným možným pozitivem v nynější situaci je skutečnost, že události v televizi Prima dokázaly, že k této manipulaci docházelo vždycky, nikdy to nebyla spontánní novinářská práce.

Z průzkumů veřejného mínění bohužel vyplývá, že většina českých občanů považuje uprchlíky za nebezpečí. To je také postoj, který šíří množství serverů ruského původu, které se v posledních letech objevily v České republice, a stejné postoje se šíří z prezidentské kanceláře na Pražském hradě. V televizi Prima blábolí prezident Miloš Zeman a šíří tolik negativního o islámu, aniž by jeho výroky kdokoliv v rozhovoru uváděl na pravou míru, že se Prima stala Zemanovým oblíbeným televizním okruhem, na němž vystupuje.

"Migrace je hrozba".

Zatímco skandál roste, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání mlčí. Ukázalo se, že kdykoliv se při nedávných zasedáních RRTV hovořilo o televizi Prima, že porušuje základní standardy vysílání, mnoho členů to odmítlo. Nepřímé důkazy v zemi, těžce narušené korupcí dále narušují důvěru v česká média.

Optimisté doufají, že bude Prima těžce pokutována.Avšak je nepravděpodobné, že by se česká média od nynějška začala chovat s integritou. A je zapotřebí zásadnější akcie, aby si toho povšimli švédští spolumajitelé Primy a začali se chovat jinak.

Švédská firma MTG je aktivní v České republice už od poloviny devadesátých let. Firma MTG nyní spolu s českými médii dále ničí důvěru ve sdělovací prostředky v zemi, kde propaganda, populismus a xenofobie rostou exponenciální měrou.

Opět jednou jsme svědky nezájmu a neschopnosti porozumět nebezpečnému vývoji ve střední Evropě - a vlastníctví globálních médií je odpovědnost, která existuje mimo hranice České republiky.

Kompletní článek ve švédštině ZDE

0
Vytisknout
7108

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2016