Desítky osob byly v Rusku uvězněny za sdílení statusů na sociálních médiích

1. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Anastasia Bubejeva ukazuje screenshot obrázku pasty na zuby s nápisem: "Vymáčkněte ze sebe Rusko!" Za to, že tento obrázek její manžel sdílel s 12 svými přáteli na sociální síti, byl odsouzen tento měsíc na více než dva roky do vězení.

Kreml tvrdí, že Rusové stoprocentně podporují jeho domácí i zahraniční politiku. Probíhá však razie proti obyčejným uživatelům sociálních sítí, kteří zveřejňují věci, protivící se oficiálnímu narativu. Zájmy Kremlu v této věci jsou v souladu se zájmy policejních vyšetřovatelů, kteří chtějí prokázat vysokou míru trestů pro "extremisty".

Loni bylo do vězení v Rusku posláno 54 osob za "hate speech", většinou za zveřejnění a sdílení statusů na internetu. Celkem bylo v Rusku loni za hate speech odsouzeno 233 osob, v roce 2010 to bylo 92 osob.

Ruský zákon z roku 2002 definuje extremismus jako činnost, jejímž cílem je ohrozit bezpečnost státu či jeho ústavní pořádek, anebo glorifikovat terorismus či rasismus, nebo k tomu vyzývat druhé. Formulace zákona jsou velmi mlhavé. Nakonec rozhoduje soud, zda status na sociální síti byl protistátní.

V únoru 2014 podepsal Vladimír Putin zákon, který zpřísnil tresty za nenásilné extremistické zločiny jako je hate speech. V červenci 2014 po anexi Krymu podepsl Putin zákon, který kriminalizuje "úsilí zničit územní celistvost Ruska". Trest za to je pět let vězení. Většina lidí, kteří skončili ve vězení, zpochybnili na sociálních sítích anexi Krymu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6054

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2016