Jordánsko drží syrské uprchlíky v izolaci. Kvůli obavě z "islámského státu"

30. 5. 2016

čas čtení 2 minuty


Kvůli obavě z infiltrace islamisty jsou tisíce uprchlíků ze Sýrie nyní v Jordánsku uvězněny v oploceném zařízení známém jako "Vesnice 5". Nachází se na území tábora Azrak provozovaného OSN asi 80 km východně od hlavního města Ammánu.


Domovy uprchlíků tvoří kovové přístřešky postavené v zákrytech za vysokým plotem z žiletkového drátu. Dny tráví ve frontách na potravinové příděly, nošením vody od pumpy a neúspěšnou snahou uniknout vedru.

V zařízení se nachází zhruba 12 700 syrských uprchlíků, kteří je nesmějí opustit. Kromě plotu jim v tom brání také poušť.

Agentury pracující na území tábora se zdráhají o tamních podmínkách hovořit. Navzdory opakovaným žádostem se UNHCR odmítá vyjádřit.

Když začaly násilnosti v Sýrii, stovky tisíc lidí hledaly bezpečí v Jordánsku. Nejprve pobývali v táboře Záatarí, který v roce 2013 byl domovem 150 000 uprchlíků. Mnozí mezitím odešli z tábora a žijí v jordánských městech. Další hledali útočiště v Evropě a ještě jiní se vrátili do Sýrie, takže v Záatarí nyní žije méně než 80 000 lidí.

V polovině roku 2013 Jordánsko tiše uzavřelo hranice. To znamená, že všichni Syřané snažící se o cestu do Jordánska, včetně těch z území kontrolovaného islamisty, mířili na východ. V polovině roku 2014 zavřely i přechody na východě a zůstala pouze možnost neoficiálního přechodu přes nevyznačenou hranici. Vloni v dubnu ji překročilo asi 2 500 Syřanů a od té doby jejich počet exponenciálně narůstá.

V Jordánsku pobývá přes 650 000 registrovaných syrských uprchlíků, ale nově příchozí jsou považováni za bezpečnostní hrozbu - v lednu král Abdalláh prohlásil, že mezi nimi jsou příslušníci "islámského státu".

Obavy vzešly jak z chaosu na hranici, kvůli oblastem, odkud lidé přicházejí (ze severovýchodu Sýrie kontrolovaného IS) a nutnosti projít přes území, která islamisté kontrolují.

Humanitární pracovníci si stěžují na omezený přístup a jsou hlášeny nepokoje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5528

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2016