Italská pobřežní stráž nechala utonout přes 250 uprchlíků

10. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
10. října 2013 zemřelo 268 syrských uprchlíků, včetně 60 dětí. Jejich plavidlo se nacházelo asi 100 km jižně od ostrova Lampedusa, který leží mezi Tuniskem a Sicílií. Nyní byl v časopise L’Espresso zveřejněn audiozáznam, který naznačuje, že italské úřady nechaly Syřany utopit záměrně, i když věděly několik hodin předem, že jejich loď je ohrožena.


Večer 10. října loď s 480 lidmi opustila Zuwarah v severozápadní Libyi a mířila k Lampeduse. Většina pasažérů byli Syřané, kteří opustili svou zemi kvůli občanské válce - a když také v Libyi vypukly boje, museli utíkat i odsud.

Jejich loď plula do 17 hodiny následujícího dne, když se potopila ve vzdálenosti 61 námořních mil od Lampedusy. I když někteří z pasažérů byli zachráněni italskými a maltskými loděmi, většina zemřela předtím, než se přiblížila záchrana.

Do pondělka však nebylo známo, že loď informovala italské úřady o problémech pět hodin předem. I když volala italskou pobřežní stráž a varovala, že nabírá vodu a má na palubě zraněné děti, úřady po několik hodin odmítaly zasáhnout.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9655

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2017