Spojené státy mohou v Litvě rozmístit systém Patriot

12. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Američtí bezpečnostní představitelé prohlašují, že v Litvě může být během letošního roku v rámci cvičení rozmístěn systém protivzdušné a protiraketové obrany Patriot. Pokud k tomu dojde, rozmístění bude dočasné, ale má signalizovat rozhodnou podporu USA pro pobaltské státy s ohledem na ruskou hrozbu.


Ministr obrany James Mattis ve středu odmítl potvrdit rozmístění, ale prohlásil: "Jsme zde v čistě obranném postavení. Každý ví, že to není ofenzívní schopnost. Každému kdo tvrdí něco jiného bych prostě řekl, že mám příliš velký respekt k ruské armádě, abych si myslel, že skutečně věří, že tu je nějaká ofenzivní schopnost."

Na tiskové konferenci s litevskou prezidentkou Daliou Grybauskaite Mattis řekl, že USA "rozmístí pouze obranné systémy, aby zajistily, že bude respektována suverenita. Konkrétní systémy které přivezeme jsou ty, které považujeme za nezbytné."

Američtí představitelé tvrdí, že systém Patriot by mohl být rozmístěn v regionu během červencového cvičení, ale byl by stažen v době velkého ruského cvičení v srpnu a září.

Američané budou pozorně sledovat ruské manévry "Zapad 2017", které proběhnou v Kaliningradské oblasti mezi Litvou a Polskem, a také v západním Rusku. Hodlají monitorovat, zda Rusko nevyužilo cvičení ke shromáždění jednotek, které by v regionu zůstaly i po jeho skončení. Cvičení se může zúčastnit až 100 000 ruských vojáků.

Litva, jež s Kaliningradskou oblastí hraničí, má vážné obavy z ruské hrozby. Grybauskaite prohlásila, že Mattis chápe výzvy a hrozby, kterým Litva čelí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8456

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2017