Kýčovitý étos Listopadu v. bezskrupulózní autoritáři

Vykloubený český politický diskurs

12. 5. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta
Souhlasím s postoji Jiřího Pehe ohledně krize na české politické scéně. Stávající vládní krizi lze skutečně vnímat jako souboj mezi oligarchy. Úsilí o „likvidaci“ Andreje Babiše je samozřejmě politicky motivováno, a osobně se domnívám, že jde o politickou objednávku. Nepředstírejme, že tu proti sobě stojí sněhobíle čistí demokraté proti personifikovanému zlu, jež má představovat ministr financí v tandemu s českým prezidentem.

Otázkou ale zůstává, co se stane, až bude oligarcha, který ostatním začal vidět do karet a očividně jim přerostl přes hlavu, odstraněn (bude-li vůbec odstraněn). Toxické podloží tuzemské politické scény, jehož je Babiš logickým produktem, zůstane patrně zachováno, a to z valné části proto, že je celá krize líčena jako boj spravedlivých, kteří křečovitě vzývají kýčovitý étos Listopadu, proti bezskrupulózním autoritářům. Tato krátkozraká a navýsost zabedněná strategie by se mohla jejím protagonistům, neřkuli nám všem, šeredně vymstít. 


Chceme-li skutečně kultivovat českou politickou scénu (je ale k zamyšlení, zda se dá politika, tak jak je praktikována, vůbec kultivovat), nemůžeme utnout pouze jednu hlavu sofistikované hydry a tvářit se, jako bychom dosáhli dalšího sametového převratu. Česká politická scéna jsou totiž nevábně páchnoucí a zdánlivě bezedná blata, jež je nutno bezezbytku vysušit. To je však sisyfovská dřina, jíž je hoden málokdo.

0
Vytisknout
10198

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2017