Venezuela: Madurovské milice potlačují prodemokratické demonstrace

12. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Ve Venezuele při potlačování protestů zemřeli dva lidé a nejméně 93 dalších bylo zraněno. Národní garda ve středu nasadila slzný plyn a ozbrojené provládní milice zaútočily na neozbrojené demonstranty pochodující k budově Nejvyššího soudu.


Podle úřadů při protestech zemřeli sedmadvacetiletý student Miguel Castillo a dvaatřicetiletý Anderson Dugarte. Dugarte podlehl střelnému poranění, které utrpěl během demonstrace ve městě Merida. Dosud při protestech, které začaly 4. dubna, zemřelo 39 osob.

Opoziční lídr Henrique Capriles, který je guvernérem státu Miranda, viní z úmrtí prezidenta Nicolase Madura.

Při jiném incidentu v hlavním městě Caracasu státní bezpečnostní složky nasadily slzný plyn a vodní děla proti demonstrantům, kteří vrhali lahve s barvou a sklenice s fekáliemi, jimž se v zemi přezdívá "puputov" koktejl. Někteří z protestujících dorazili na demonstraci s dřevěnými štíty, na nichž byla vyobrazena ústava. Maduro má v úmyslu ústavu přepsat.

Demonstranti viní Madurovu vládu, že se stala autoritativním režimem, který nese zodpovědnost za trojcifernou inflaci, nedostatek potravin a léků i rostoucí zločinnost.

Madurův režim během protestů zatkl více než 1 300 osob a dalších 250 civilistů poslal před vojenský tribunál.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7380

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2017